fbpx

RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .

Het radiodagboek van 24 januari – 024 (audio)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezenderradio (en af en toe een vleugje tv) terugvindt. Uit binnen- en buitenland. Het cijfer in de ‘kop’ verwijst naar de actuele dag van het jaar. Zij die deze reeks willen bijhouden, kunnen ze bijgevolg op nummer klasseren.

1982

De politie blijft Radio Maeva achtervolgen en maakt weer een einde aan de uitzendingen.

2002

– De drie Antwerpse filialen van C-Dance, die sinds 23 januari enkel een draaggolf uitzonden, brengen opnieuw muziek. Waarom men uit de lucht was, wordt als een ‘interne kwestie’ bestempeld.

– Qmusic brengt om 14:22 uur de Geelse steunzender op 93.5 MHz in de lucht.

– RGR, dat acht stations in de wijde Leuvense omgeving exploiteert, neemt het onafhankelijke Radio Rebecca uit Aarschot over en kondigt de start van een tweede netwerk op 1 februari aan. Daarop zal men enkel classics uitzenden.

– Contact 2 in Brussel zendt slechts op één kanaal uit. Dit levert een belabberde stereoklank op.

2002

De Franse gemeenschapsregering stelt tijdens een preselectie Jean-Paul Philippot van de IRIS-ziekenhuizen als nieuwe baas van de RTBF voor.

2003

– Radio Contact neemt het landelijke Qmusic op de korrel vanwege de racistische uitspraken van Sven Ornelis en Erwin Deckers. Zij hadden, zonder excuses te hebben aangeboden, de tennissterren Serena en Venus Williams met ‘bosapen’ vergeleken. In 2001 werd bij een gelijkaardig incident een Contact-medewerker niet alleen ontslagen maar moest het station ook een forse boete betalen.

– De voormalig Gentse afdeling van NRJ, Studio EKZ (105.7 MHz) kondigt via de RDS-tekst de komst van Cool FM aan.

2005


Er breekt bij de RTBF een spontane staking onder het personeel uit. Men is niet tevreden met het werkreglement. Men vreest tevens dat de openbare Franstalige omroep meer opdrachten zal uitbesteden. Bij de collega’s van de televisie worden enkel een journaal en een film uitgezonden.

2006

– VMMa, de moederholding van onder meer Qmusic plant twee digitale radiostations. Men wil op diverse doelgroepen mikken.

– De MR pleit voor de afschaffing van het kijk- en luistergeld in Wallonië. De Franstalige liberalen, die in de oppositie van het parlement zetelen, willen niet dat het gewest die inkomsten verliest, maar zijn voorstander van een belasting die meer aan de hedendaagse samenleving is aangepast.

1994

De Nederlandse overheid geeft etherfrequenties aan de diverse commerciële stations. Radio Noordzee Nationaal, Classic FM, Radio 10 Gold, AM Nieuws en Holland FM vallen in de prijzen. Sky Radio en Radio 538, die niet in aanmerking kwamen, reageren woedend en kondigen verdere acties aan.

1997

SBS, de moedermaatschappij van SBS6, Net5, Veronica en VT4 legt een klacht neer tegen het Nederlandse televisiestation RTL5 in. Men zou de gemaakte afspraken over het format ‘nieuws en actualiteiten’ niet nakomen.

2002

– Robert Jensen en zijn ochtendploeg van Yorin FM halen de woede van de Nederlandse Rijksvoorlichtingsdienst op hun hals. Sidekick Eddo beschreef de komende echtgenote van Prins Willem Alexander, Maxima als een ‘Argentijnse sloerie’ en een ‘Argentijnse hoer’. Een luisteraar uit de Friese stad Sneek, die via een telefoongesprek de overheid alarmeerde, noemde de uitspraken ‘buitensporig’. Het bedrijf ‘Dutchtone’, dat via ‘Jensen in de ochtend’ een bruiloftsactie sponsorde, beëindigt dadelijk de campagne.

– Adam Curry is terug op de Nederlandse radio. Hij zal vanaf 8 maart met Jeroen Kijk in de Vegte voor BNN, op vrijdagavond, bij Radio 2 het weekend openen.

2003
 
De naar Noordzee FM vertrokken Gordon wordt bij Radio 538 door Rick van Velthuyzen opgevolgd.

2004

Radio 10 krijgt op AM 1395 kHz na 23:00 uur zendtijduitbreiding.

2006 

Sky Radio krijgt een steunzender in Amsterdam. Het vermogen bedraagt 40 Watt. Men kan zo de storingen in bepaalde gebieden van de stad oplossen.

1985

Roy Lindau, de voorzitter van Music Media International en hoofdverantwoordelijke van Laser 558 wordt door John Moss vervangen.

1987

Laser Hot Hits keert tussen 08:16 en 12:19 uur terug in de lucht met een laag zendvermogen van 2 kW. Om 18:16 uur kondigt Brandy Lee (foto bovenaan) het vervolg van de testuitzendingen aan op 25 januari vanaf 06:00 uur. Na ‘Thank You For The Music’ van Abba, stopt het Amerikaanse station om 20:01 uur.

° Laser Hot Hits – Brandon Lee (14/02/1987)

2001

De voormalige zeezender Radio London krijgt een tijdelijke licentie om tussen 4 en 31 augustus uit te zenden. Een aantal oud-medewerkers zal vanuit een caravan aan het einde van de pier in Clacton, programma’s verzorgen.

2001

Peter Moore van de Caroline-organisatie ontkent in alle talen dat de Ross Revenge vanwege een onbetaalde factuur van 2.500 pond niet kan gebruikt worden. De resterende 1.500 pond mogen immers betaald worden wanneer het financieel weer beter gaat.

2006

Christian O’Connell, tot voor kort aan het werk bij het alternatieve rockstation XFM, start als nieuwe ochtendpresentator bij Virgin Radio. Hij vervangt het duo Pete en Geoff.

2000: Duitsland

Jam FM, de enige R&B-zender in het land, krijgt na een lange juridische strijd een eerste etherfrequentie (99.6 MHz) in Saarbrücken, de hoofdstad van Saarland. Pogingen om in Berlijn en in Nedersacksen dergelijke vergunningen in de wacht te slepen, draaiden op niets uit.

2006: Verenigde Staten

De maatschappij Walt Disney verkoopt ABC Radio voor 2,5 miljard dollar. De Citadel Broadcasting Company doet een bod op 22 van 71 stations met een hoge waarde. Het gaat om non-stop en praatstations.

Eén jaar geleden vandaag bij RadioVisie

Twee jaar geleden vandaag bij RadioVisie


Belgian Radio Day
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Het radiodagboek van 23 februari – 054 (audio)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Het radiodagboek van 22 februari – 053 (video)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Het radiodagboek van 20 februari – 051 (audio)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Luistercijfers Wallonië: Nostalgie en VivaCité winnaars najaar 2019

Het verblijf van Radio Contact aan de top van CIM-RAM luistercijfers voor Wallonië en (Franstalig) Lees verder

Brandy-contract met Contact

BRANDY, de Brusselse jingle-producent is behoorlijk in het nieuws de voorbije dagen. Gekozen om de Lees verder

Het radiodagboek van 18 februari – 049 (audio)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Het radiodagboek van 17 februari – 048 (audio)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Eric Laforge zal nooit meer rocken bij Classic 21 (video)

Alweer triest nieuws uit de radiowereld. Eric Laforge, presentator op Classic 21, is deze nacht Lees verder

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in archieven, commercieel, deejays, groot-brittannië, lokale radio, middengolf, nederland, netwerkradio, offshore, tv, usa, vrt
Blad 391: VRM, VRT, Ricky & Tony (video)

RadioVisie’s DAB+ weekrapport 2020-04

Het is vandaag 23 januari… 1999 (audio)

2011: Radio Caroline hengelt naar AM-vergunning

Het radiodagboek van 23 januari – 023 (audio)

Blad 390: Vacature, VRT NWS, Parijs

Sluiten