RadioVisie

  • .
    .

Het Radiodagboek van 24 februari

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

De geschiedenis heeft haar rechten. Die van vroeger, maar ook de gebeurtenissen uit een recenter verleden. Daarom hebben we het Radiodagboek’ vernieuwd. Een hele stevige update. We gaan verder dan ooit terug in de tijd en sluiten zo dicht mogelijk aan bij het heden. Dit is de radiogeschiedenis zoals ze zich afspeelde tussen 1900 en 2022.

Ook dit had in jouw geschiedenisboek moeten staan

1974: Het zendvermogen op de ‘MV Mi Amigo’ wordt van 35 kW tot 50 kW opgevoerd.

1975: De programma’s van Radio Mi Amigo worden tevens via een aantal FM-frequenties in Barcelona uitgezonden. 

2004: De erkende radio’s, die nog geen aanvraag voor hun zendvergunning bij het Vlaamse Commissariaat voor de Media indienen, ontvangen een tweede herhaling van de administratie media. De brief lijkt op de eerste herinnering, die naar de stations op 6/2/2004 werd gestuurd.

2006:

– Op vraag van Mediaminister Geert Bourgeois en op advies van de Raad van State keurt de Vlaamse Regering het nieuwe VRT-decreet goed. De Vlaamse regering streeft naar een moderne, een slagkrachtige en een onafhankelijke VRT, die ook tijdens de komende tien jaar tot de beste en de best geleide openbare omroepen van Europa behoort.

– Cool FM start rond middernacht in Antwerpen op 105,4 MHz. Nostalgie verhuist naar 106,4 MHz. 

2016: De Vlaamse regering keurt in twee keer een bijgewerkte versie van het nieuwe frequentieplan goed. Deze gaat naar de Raad van State. Er rees protest tegen het verdwijnen van ketenradio’s en tegen de mindere mogelijkheden voor de kleinere stations. Men twijfelde over nieuwe en hogere kosten in een landschap dat, volgens de minister, toch moest verdwijnen op FM.

2017: De Vlaamse regering keurt een aanpassing goed aan het frequentieplan. De hoeveelheid lokale radios daalt nogmaals van 131 naar 124. Aan de netwerkradio’s wijzigt quasi niets.

2020: De ‘VRM’ (‘Vlaamse Regulator voor de Media’) stelt VBRO in gebreke. Men krijgt tot einde maart 2020 om de FM-frequenties in Meerhout (106.7 MHz) en in Gent (96.3 Mhz) aan te zetten. Zo voldoet men aan het erkenningsdossier.

1973: 

– De ‘Mebo II’ van Radio Noordzee Internationaal, die door een storm op drift was geslagen, bleef uit de Nederlandse zone. Er wordt tijdens de terugreis naar de ligplaats een nieuw anker met een bijhorende ketting gebruikt.

– Tijdens ‘RNI goes DX’ worden ook DX tips in het Deens en in het Zweeds gegeven. Dit gebeurt in samenwerking met Paul S. Hansen van de ‘Free Radio Campaign Danmark’.

1974: De boordmedewerkers bij Radio Veronica op de ‘Norderney’ krijgen na het programma ‘Fietsen rond de Tafel’ de gelegenheid om gedurende een half uur zelf te presenteren.

1995: Frits Spits neemt afscheid van Radio 3 en van de ‘Avondspits’. Sinds 1978 loopt het programma dagelijks op de publieke popzender. Tot de komst van Corné Klijn op 3/4/1995 neemt Tom Blomberg de presentatie over.

2004: De Arnhemse steunzenders van de publieke zenders Radio 1, 2 en 3FM kampen enkele uren met een ‘hikkend geluid’ waardoor de ontvangst in Gelderland flink tegenviel. De storing werd rond 10.00 uur vastgesteld en was rond 14.15 uur opgelost.

2011: Radio 2 wordt, zoals verwacht, dankzij de ‘Top 2000’ tussen kerstmis en oudejaarsavond 2010 overtuigend marktleider in de maanden december 2010 en januari 2011 met 12,4%. ORN (11,2%) en 3FM (10,7%) volgen op ruime afstand. Sky Radio steeg van 8,7% naar 9,2%. 


1965: De Walton lifeboat wordt naar de ‘MV Galaxy’ van Radio London geroepen. Een van de dj’s kampt met een griepaanval en heeft hoge koorts. Na een grondige verzorging besluit de medewerker om toch aan boord te blijven. 

1972: Paul May is de programmaleider van de Engelse service op de ‘Mebo II’ bij Radio Northsea International. 

1987: Er klinkt weer muziek vanop het zendschip de ‘MV Communicator’. De herstelling van de zendmasten is voltooid.

2003: Capital Gold London, de oldiesafdeling van Capital FM op AM, vernieuwt om de slechte luistercijfers om te buigen de ochtendshow. Mick Brown vervangt Mike Osman. Naast de ochtendshow presenteert hij ook sinds kort de album hitlijst op Capital FM.

2004: De ‘Ofcom’ (‘Office of Communications’) vraagt de radiosector hulp bij het opstellen van de regels en van de voorwaarden bij het krijgen van licenties voor de ‘community stations’. Deze nieuwe stations zouden zich op een klein deel van de bevolking moeten richten. 

2012: BBC Radio beëindigt na 73 jaar wegens een gebrek aan luisteraars de Spaanstalige uitzendingen op Cuba Men kan in de regio kunnen nog wel via de Spaanstalige website BBC Mundo afstemmen.

1968: Nieuw Zeeland

Het nieuwe schip van Radio Hauraki, de ‘mv Kapuni’ wordt omgedoopt in ‘Tiri II’. Men bouwt een gigantische zendmast daarop.

2014: Verenigde Staten

Piers Morgan stopt in maart 2014 zijn CNN-show ‘Piers Morgan Live’. De tegenvallende kijkcijfers voor de opvolger van Larry King liggen aan de basis van het voortijdige afscheid.  

RadioVisie op deze dag in 2022

RadioVisie op deze dag in 2021

RadioVisie op deze dag in 2020

RadioVisie op deze dag in 2019

RadioVisie op deze dag in 2018


Amptec

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Het Radiodagboek van 26 februari

De geschiedenis heeft haar rechten. Die van vroeger, maar ook de gebeurtenissen uit een recenter Lees verder

Het Radiodagboek van 25 februari

De geschiedenis heeft haar rechten. Die van vroeger, maar ook de gebeurtenissen uit een recenter Lees verder

Het Radiodagboek van 23 februari

De geschiedenis heeft haar rechten. Die van vroeger, maar ook de gebeurtenissen uit een recenter Lees verder

Het Radiodagboek van 22 februari

De geschiedenis heeft haar rechten. Die van vroeger, maar ook de gebeurtenissen uit een recenter Lees verder

Het Radiodagboek van 30 juni

Vandaag in 2006: In Nederland beslist het College voor het Bedrijfsleven dat RTL FM op Lees verder

Het Radiodagboek van 29 juni

Vandaag in 1994: Het Franse netwerk 'NRJ' opent een eerste station in Brussel.

Het Radiodagboek van 28 juni

Vandaag in 1973: De Nederlandse Tweede Kamer stemt na een debat van 3 dagen over Lees verder

Het Radiodagboek van 27 juni

Vandaag in 1977: Het eerste gedrukte maandblad van RadioVisie verschijnt als opvolger van Baffle.

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx