Het radiodagboek van 24 februari (055) (video) Zendschip Radio Noordzee Internationaal 'Mebo II' op drift

Leestijd: 3 minuten

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezenderradio (en af en toe een vleugje tv) terugvindt. Uit binnen- en buitenland. Het cijfer in kop verwijst naar de actuele dag van het jaar. Zij die deze reeks willen bijhouden, kunnen ze bijgevolg op nummer klasseren.


1974

Het zendvermogen op de MV Mi Amigo wordt van 35 kW naar 50 kW opgevoerd.

1982

Radio Maeva koopt de frequentie van het Antwerpse Radio Brabo waardoor de eerste lokale afdeling van start kan gaan. 

2003 

– Radio Oud-Turnhout hernieuwt de eerder afgebroken samenwerking met Maeva FM. Het station overwoog aanvankelijk om naar Jim FM over te stappen maar na enig gedreig met een juridische procedure werd daarvan afgezien.

– Radio Boomerang uit Essen op (107.5MHz) maakt de overschakeling naar TOPradio in Gent bekend. Het netwerk haalt zo de dertiende afdeling binnen.

2004 

De erkende radio’s die nog geen formele aanvraag voor een zendvergunning bij het Vlaamse Commissariaat voor de Media indienden, ontvangen een tweede brief van de administratie Media. De brief lijkt als twee druppels water op de eerste herinnering die op 6 februari werd gestuurd.

2006 

– De leden van de pas opgerichte Vlaamse Mediaregulator worden voorgesteld. Naast voorzitter Johan Baert en voormalig commissaris Dirk Aelbrecht treden professor communicatiewetenschappen Caroline Pauwels, Karel Rimanque hoogleraar aan de Antwerpse Universiteit en ex-VRT journalist Peter Vandeborne tot de commissie toe.

– Op vraag van de Vlaamse Mediaminister Geert Bourgeois keurt de Vlaamse Regering, na advies van de Raad van State, het nieuwe VRT-decreet goed. Men streeft naar een moderne, slagkrachtige en onafhankelijke VRT die ook de komende tien jaar nog tot de beste en best geleide openbare omroepen van Europa moet behoren. 

– Cool FM doet om middernacht zijn officiële intrede in Antwerpen via 105.4 MHz. Nostalgie verhuist naar 106.4 MHz.

2007 

Het VRM geeft het netwerk Be One een boete van 1.250 euro omdat Radio Hasselt (106.1 MHz) met een te sterk vermogen uitzond. Trendy FM had hiervoor een klacht neergelegd. VBRO krijgt de toelating om in Oostende via 104.5 MHz een filiaal te beginnen. Fresh FM uit Oostkamp verliest de vergunning omdat men slechts sporadisch via 105.7 MHz uitzond.

1973 

De Mebo II van Radio Noordzee Internationaal, die tijdens een storm op drift was geslagen, weet uit de Nederlandse zone te blijven. Er wordt tijdens de reis naar de vertrouwde ligplaats een nieuw anker met een bijhorende ketting in gebruik genomen.

1995 

Frits Spits neemt afscheid van Radio 3 en de ‘Avondspits’. Sinds 1978 liep het programma bij de publieke popzender. Tot de komst van Corné Klijn op 3 april, neemt Tom Blomberg over.

2000 

De Nederlandse Wereldomroep voert in samenwerking met Nozema een eerste digitale test uit op de midden- en op de lange golf. 

1947: Verenigde Staten 

De programma’s van The Voice of America starten in New York.

1965: Verenigd Koninkrijk 

Het reddingsschip, de ‘U’ wordt naar de MV Galaxy van Radio London geroepen. Een van de DJ’s kampt met een griepaanval en heeft hoge koorts. Na een grondige verzorging besluit de medewerker toch aan boord te blijven.

1968: Nieuw Zeeland 

Het nieuwe schip van Radio Hauraki, de MV Kapuni wordt omgedoopt in Tiri II. Aan boord verschijnt een gigantische zendmast.

1987: Verenigd Koninkrijk

Er klinkt weer muziek vanaf de MV Communicator. De herstellingswerken aan de zendmasten zijn voltooid.

1987: Verenigde Staten

Radio– en televisiepresentator Larry King overleeft een hartaanval. In Europa is hij bekend van zijn talkshow op CNN.

2004: Verenigde Staten

Bubba The Love Sponge, of Tod Clem wordt door Clear Channel Communications vanwege zijn ongeoorloofd taalgebruik bij 98 Rock ontslagen.

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

2003: 4FM wordt helemaal ’80’s 'Een goed gevoel - Altijd 4FM' Vanaf morgen hoor je een compleet nieuw geluid op de frequenties van 4FM, met een nieuwe slogan: 'Een goed gevoel - Altijd 4FM'. Sinds Déficom een groot deel van de aandelen v...
Het radiodagboek van 21 maart (080) Ook dit had vandaag in jouw geschiedenisboek moeten st... De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
2001: Yasmine weg bij blauwe dolfijn (video) Kiest voor TV en werkt aan nieuwe cd Hilde Rens stopt tijdelijk bij Radio Contact. En nee, Hilde is niet het meisje dat de postzegels op de enveloppen kleeft, maar de jongedame die onder de naam Yasmine het woensdagse...
Het radiodagboek van 20 maart (079) Ook dit had vandaag in jouw geschiedenisboek moeten st... De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
2010: De ‘gekke’ transformatie van Crazy FM Netwerk wordt TOPradio, medewerker... Donderslag bij heldere hemel: sinds woensdag is CrazyFM opgehouden te bestaan. Het West-Vlaamse netwerk had een achttal frequenties in de eigen provincie, maar was ook in de Oost-V...
Het radiodagboek van 19 maart (078) Ook dit had vandaag in jouw geschiedenisboek moeten st... De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
Deel of print dit artikel
Broadcast Partners
Spotlight
Amptec
Amptec
TVV Sound

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *