Het radiodagboek van 24 februari (055) (video) Zendschip Radio Noordzee Internationaal 'Mebo II' op drift

Leestijd: 3 minuten

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezenderradio (en af en toe een vleugje tv) terugvindt. Uit binnen- en buitenland. Het cijfer in kop verwijst naar de actuele dag van het jaar. Zij die deze reeks willen bijhouden, kunnen ze bijgevolg op nummer klasseren.


1974

Het zendvermogen op de MV Mi Amigo wordt van 35 kW naar 50 kW opgevoerd.

1982

Radio Maeva koopt de frequentie van het Antwerpse Radio Brabo waardoor de eerste lokale afdeling van start kan gaan. 

2003 

– Radio Oud-Turnhout hernieuwt de eerder afgebroken samenwerking met Maeva FM. Het station overwoog aanvankelijk om naar Jim FM over te stappen maar na enig gedreig met een juridische procedure werd daarvan afgezien.


Lees verder onder de advertentie


– Radio Boomerang uit Essen op (107.5MHz) maakt de overschakeling naar TOPradio in Gent bekend. Het netwerk haalt zo de dertiende afdeling binnen.

2004 

De erkende radio’s die nog geen formele aanvraag voor een zendvergunning bij het Vlaamse Commissariaat voor de Media indienden, ontvangen een tweede brief van de administratie Media. De brief lijkt als twee druppels water op de eerste herinnering die op 6 februari werd gestuurd.

2006 

– De leden van de pas opgerichte Vlaamse Mediaregulator worden voorgesteld. Naast voorzitter Johan Baert en voormalig commissaris Dirk Aelbrecht treden professor communicatiewetenschappen Caroline Pauwels, Karel Rimanque hoogleraar aan de Antwerpse Universiteit en ex-VRT journalist Peter Vandeborne tot de commissie toe.

– Op vraag van de Vlaamse Mediaminister Geert Bourgeois keurt de Vlaamse Regering, na advies van de Raad van State, het nieuwe VRT-decreet goed. Men streeft naar een moderne, slagkrachtige en onafhankelijke VRT die ook de komende tien jaar nog tot de beste en best geleide openbare omroepen van Europa moet behoren. 

– Cool FM doet om middernacht zijn officiële intrede in Antwerpen via 105.4 MHz. Nostalgie verhuist naar 106.4 MHz.

2007 

Het VRM geeft het netwerk Be One een boete van 1.250 euro omdat Radio Hasselt (106.1 MHz) met een te sterk vermogen uitzond. Trendy FM had hiervoor een klacht neergelegd. VBRO krijgt de toelating om in Oostende via 104.5 MHz een filiaal te beginnen. Fresh FM uit Oostkamp verliest de vergunning omdat men slechts sporadisch via 105.7 MHz uitzond.

1973 

De Mebo II van Radio Noordzee Internationaal, die tijdens een storm op drift was geslagen, weet uit de Nederlandse zone te blijven. Er wordt tijdens de reis naar de vertrouwde ligplaats een nieuw anker met een bijhorende ketting in gebruik genomen.1995 

Frits Spits neemt afscheid van Radio 3 en de ‘Avondspits’. Sinds 1978 liep het programma bij de publieke popzender. Tot de komst van Corné Klijn op 3 april, neemt Tom Blomberg over.

2000 

De Nederlandse Wereldomroep voert in samenwerking met Nozema een eerste digitale test uit op de midden- en op de lange golf. 

1947: Verenigde Staten 

De programma’s van The Voice of America starten in New York.

1965: Verenigd Koninkrijk 

Het reddingsschip, de ‘U’ wordt naar de MV Galaxy van Radio London geroepen. Een van de DJ’s kampt met een griepaanval en heeft hoge koorts. Na een grondige verzorging besluit de medewerker toch aan boord te blijven.

1968: Nieuw Zeeland 

Het nieuwe schip van Radio Hauraki, de MV Kapuni wordt omgedoopt in Tiri II. Aan boord verschijnt een gigantische zendmast.

1987: Verenigd Koninkrijk

Er klinkt weer muziek vanaf de MV Communicator. De herstellingswerken aan de zendmasten zijn voltooid.

1987: Verenigde Staten

Radio– en televisiepresentator Larry King overleeft een hartaanval. In Europa is hij bekend van zijn talkshow op CNN.

2004: Verenigde Staten

Bubba The Love Sponge, of Tod Clem wordt door Clear Channel Communications vanwege zijn ongeoorloofd taalgebruik bij 98 Rock ontslagen.

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

2008: Digitale frequenties via vergelijkende toets Acht pakketten voor DVB-T en drie voor ... Gisteren besliste de Vlaamse Regering welke pakketten van digitale frequenties ter beschikking zullen worden gesteld voor het uitwerken van een digitaal radio- en televisieaanbod v...
Het radiodagboek van 18 oktober – 290 (video) Ook dit had vandaag in jouw geschieden... De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
2009: Radio Scorpio wordt vandaag 30 (video) Vaak dood verklaard, toch nog altijd springle... Radio Scorpio viert vandaag zijn dertigste verjaardag. 'Een prima gelegenheid om het luisterbereik te vergroten', oordeelde men en dus is 's lands oudste 'vrije zender' nu ook via ...
Het radiodagboek van 17 oktober – 289 (video) Ook dit had vandaag in jouw geschieden... De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
De soldaten van de nationale omroep (audio) Verzoekprogramma werd kweekvijver voor radiota... In een ander stukje leest u vandaag over de theater revival van het ’Solatenhalfuurtje’. Het programma wordt er omschreven als legendarisch. Ouder luisteraars zullen dit zonder pro...
Het radiodagboek van 16 oktober – 288 (audio) Ook dit had vandaag in jouw geschieden... De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
Deel of print dit artikel
Spotlight
TVV Sound
TVV Sound

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in Retro
2001: Lokale luistercijfers in West-Vlaanderen (audio)
2004: Exuberante (on)billijke vergoeding
Het radiodagboek van 23 februari (054)
2001: Lokale luistercijfers Vlaams-Brabant
2011: Jurgen Verstrepen wil KRO aanklagen
Het radiodagboek van 22 februari (053)
Sluiten