fbpx

RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .

Het radiodagboek van 24 december – 357 (audio)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezenderradio (en af en toe een vleugje tv) terugvindt. Uit binnen- en buitenland. Het cijfer in de ‘kop’ verwijst naar de actuele dag van het jaar. Zij die deze reeks willen bijhouden, kunnen ze bijgevolg op nummer klasseren.

1982

Het Hof van Beroep toont zich mild voor de medewerkers en de adverteerders van Radio Mi Amigo. Het gros van de beklaagden wordt deels door verjaring van de feiten vrijgesproken. Alleen Sylvain Tack wordt bij verstek tot een gevangenisstraf veroordeeld. Marcel Siron, Patrick Van Accoleyen, Germain Boi en Pierre Van Canneyt zien hun aanvankelijk opgelegde boetes fors verminderd of kwijtgescholden.

2000

Het hoofdstation van NRJ Vlaanderen in Antwerpen zendt via 106.7 MHz in stereo uit. De verbinding naar de zender in Borsbeek wordt aangepast.

2002

Ondanks het afvoeren van Radio Mango door de Vlaamse Mediamaatschappij uit Vilvoorde, blijft de lokale afdeling in Menen ook na 1 januari 2003 onder die naam werken. Het format wordt behouden en men zet vanaf nu lokale medewerkers in.

2003

Radio Donna sleutelt aan een nieuwe programmering. Vanaf 2 februari 2004 presenteren Mark Heyninck en Jan Bosman de ochtendshow tussen 06:00 en 09:00 uur. Ann Reymen gaat de ‘Bumpershow’ voor haar rekening nemen tussen 16:00 en 18:00 uur. Dit door het wegvallen van de ‘Donnateur’ en de verschuiving van ‘Diva’ naar 14:00 uur (tot 16:00 uur).


2004

– De volledige salesafdeling van 4FM wordt, als gevolg van de overname door Talpa Radio International, ontslagen. Alle lopende en nieuwe publiciteitscontracten worden door de Vlaamse mediamaatschappij in Vilvoorde geregeld.

– Radio OT in Turnhout kondigt een samenwerking met het netwerk van TOPradio aan. Vanaf 1 januari 2004 zal men de programma’s uit Gent overnemen.

– Cool FM neemt de frequentie 106.6 MHz in gebruik. Tot februari 2003 waren er de programma’s van Radio Tornado te horen.

– Radio Scoplia start in Leuven opnieuw via 102.6 MHz. Een ministerieel besluit maakt dit mogelijk.

– Radio Galaxy uit Haasdonck wordt vanaf 3 januari 2004 Radio Super. Er wordt een nieuwe zendmast gebouwd terwijl op 107.5 MHz een promotiespot wordt uitgezonden.

2006

Music For Life van Studio Brussel waarbij Christophe Lambrecht, Peter Van de Veire en Tomas De Soete gedurende zes dagen in het Glazen Huis op het Leuvense Martelarenplein verbleven, brengt 2.419.426 euro op. De Belgische overheid onderzoekt of er ook een Waals radiostation aan de actie wil medewerken.

1924

De Nederlandse Christelijke Radiovereniging, kortweg NCRV, is voor de eerste keer via Radio NSF in Hilversum te horen. Foto bovenaan: De hoofdcontrolekamer van de N.S.F. in 1924. De technicus, P.C. Tolk, zal een half jaar na deze opname ‘omroepleider der N.C.R.V. worden.

1964
 
Meta de Vries begint haar radiocarrière bij de AVRO op Radio 2. Bij de start van Hilversum 3 in 1965 zal zij één van de vaste waarden worden.

1978
 
De Amsterdamse piratenzender Radio Unique start om 13:00 uur via 97.4 MHz met de officiële programmering. Menno de Groot, Antonio da Costa, Paul de Wit, Ad Roberts en Rob Hudson vormen de eerste ploeg presentatoren. Herman de Graaf is de gastpresentator.

1998

– Radio Noordzee kondigt een drastische koerswijziging aan. Conny Vandenbos, Albert Verlinde en Ron Brandsteder verdwijnen. Er komt, op aanraden van Ad Roland Music Consultants, vanaf januari 1999 meer muziek en minder gesproken woord.

– Country FM onderhandelt met diverse Nederlandse kabelmaatschappijen om vanaf 1999 in het aanbod te worden opgenomen.

2002

Het kabelbedrijf Casema wordt aan de Amerikaanse investeringsmaatschappij Carlyle & Providence verkocht.

2004

– ‘Serious Request’ van 3FM waarbij de dj’s Claudia de Brey, Giel Beelen en Wouter van der Goes zich in het Glazen Huis in Utrecht zonder eten opsloten, brengt 717.351 euro op. Het geld gaat naar de Darfur-actie van het Rode Kruis.

– Na het binnenhalen van de uitzendrechten voor de Nederlandse voetbalwedstrijden koestert John de Mol plannen om via de maatschappij Versatel een bod op de Belgische competitie te doen. Secretaris Generaal Sterckx van de Profliga bevestigt het gerucht. 

2005
 
De hulpactie van 3FM voor Congo, in samenwerking met het Rode Kruis, levert 2.203.549 euro, inclusief een gift van één miljoen euro van de regering, op. De dj’s Wouter van der Goes, Gerard Ekdom en Giel Beelen verlaten Het Glazen Huis in Utrecht dat ze op 19 december 2005 betraden.

2006 

– Giel Beelen, Gerard Ekdom en Sander Latinga verlaten om 17:40 uur na ‘The Final Countdown’ van Europe, Het Glazen Huis op de Naude in Utrecht nadat ze zes dagen lang voor de Rode Kruis-actie tegen dertig miljoen landmijnen, geld inzamelden. Ze halen in totaal 2.648.945 euro op.

– Het Uitgeefconcern bekent interesse te hebben in Business Nieuwsradio. De eigenaar toont zich niet zo gelukkig met de huidige stations Arrow en Arrow Jazz FM, dit vanwege het verschil tussen muziekradio en de andere activiteiten.

1922

De radioafdeling van de BBC zendt een eerste luisterspel uit; ‘The Truth About Father Christmas’.

1999

De Ross Revenge van Radio Caroline verliest het anker en slaat op drift. Het zendschip wordt vervolgens naar een haven gesleept waar men de schade opmeet.

1906: Verenigde Staten

Reginald Fessender brengt vanuit Brant Rock in de Amerikaanse staat Massachuchetts een experimentele radio-uitzending met muziek. Marconisten van schepen die in de buurt zijn, horen een vrouw Händels Largo zingen.

1921: Frankrijk

Het station Radiotéléphonique de la Tour Eiffel start met regelmatige uitzendingen. Naast het weerbericht wordt er ook een concert gepresenteerd.

1960: Zweden

De vissersboot Danette, die in opdracht van de directie van Radio Nord een zoektocht had ingezet, slaagt er in de MV Bon Jour te vinden. De weersomstandigheden zorgden voor extra moeilijkheden bij het speurwerk.

1988: Bulgarije

De overheid staakt, na dertig jaar, het storen van Radio Free Europe.

2001: Duitsland

In de deelstaat Hessen start Sky Radio via 96.6 MHz.

Eén jaar geleden vandaag bij RadioVisie

Twee jaar geleden vandaag bij RadioVisie


TVV Sound
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Het radiodagboek van 29 oktober – 301 (video)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Boeken en auteurs in de (radio)kijker tijdens boekenmaand november

De maand november staat bij de VRT in het teken van het boek. De VRT-netten Lees verder

Het radiodagboek van 28 oktober – 300 (audio)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Het radiodagboek van 27 oktober – 299 (audio)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Radio 1 lanceert documentaire ‘Wie was mama?’

Sas is negen jaar en ziet hoe haar vader haar moeder vermoordt. Op straat, op Lees verder

2001: Vlaams Blok krijgt een beetje gelijk

De achttiende keer is een beetje de goede keer geworden voor het Vlaams Blok. Zoveel Lees verder

Het radiodagboek van 26 oktober – 298 (audio)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

2006: Ongerustheid over financiële toekomst VRT

Ondanks een verwacht negatief resultaat van 13,6 miljoen euro in 2006, ziet het er naar Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Meer in archieven, commercieel, deejays, frankrijk, groot-brittannië, landpiraat, lokale radio, nederland, netwerkradio, offshore, usa
Blad 366: Leen, gratis muziek en dé Top 2000 (audio & video)

Bestuurswissel bij Vlaamse Radio Vereniging

Het is vandaag 23 december… 1989 (audio)

2006: Radio Gemini een etmaal terug

Het radiodagboek van 23 december – 356 (video)

Het is vandaag 22 december… 1976 (audio)

Sluiten