RadioVisie

  • .
    .

Het Radiodagboek van 24 december

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

De geschiedenis heeft haar rechten. Die van vroeger, maar ook de gebeurtenissen uit een recenter verleden. Daarom hebben we het Radiodagboek’ vernieuwd. Een hele stevige update. We gaan verder dan ooit terug in de tijd en sluiten zo dicht mogelijk aan bij het heden. Dit is de radiogeschiedenis zoals ze zich afspeelde tussen 1900 en 2020.

Ook dit had in jouw geschiedenisboek moeten staan

1982: Het Hof van Beroep is mild voor de gedagvaarde medewerkers en voor de adverteerders van Radio Mi Amigo. Het gros van de beklaagden werd deels door de verjaring van de feiten vrijgesproken. Alleen Sylvain Tack kreeg bij verstek een gevangenisstraf. Marcel Siron, Patrick Van Accoleyen, Germain Boye en Pierre Van Canneyt zagen hun aanvankelijk opgelegde boetes fors verminderd of kwijtgescholden. 

2004: De reclameafdeling van 4FM wordt vanwege de overname door ‘Talpa’ ontslagen. Alle lopende en nieuwe contracten worden door de ‘Vlaamse Media Maatschappij’ in Vilvoorde geregeld.

2006: Studio Brussel doet, zoals 3FM, voor de eerste keer mee aan de actie van het Rode Kruis waarbij men geld inzamelt voor een goed doel. Net zoals in Nederland komt de problematiek rond de landmijnen aan bod. Peter Van Der Veire, Christoph Lambrecht en Thomas De Soete, die zich in het ‘Glazen Huis’ aan het Leuvense Martelarenplein lieten opsluiten, haalden in totaal 2.705.156 euro op.

2010: Cercle Brugge wimpelt een voorstel van Club FM tot sponsoring af. Elke verwijzing naar de buren klinkt bij de vereniging als taboe. 

1924: De ‘NCRV’ (‘Nederlandse Christelijke Radiovereniging’) begint op Radio NSF in Hilversum.

1964: Meta de Vries begint haar radiocarrière bij de ‘AVRO’ op Radio 2. Bij de start van Hilversum 3 in 1965 zal zij één van de vaste waarden worden.

1970: 

– Verschillende kranten pakken uit met de mogelijke terugkeer van Capital Radio vanop de ‘MV King David’ rond medio januari 1971.  

– Radio Northsea International kondigt de terugkeer aan op de ‘Mebo II’ tijdens de kerstdagen als aanloop naar de doorstart op 15/1/1971. Er komt een Nederlandstalige service met de voormalige medewerkers bij Radio Veronica Jan van Veen en Joost den Draaijer (Willem van Kooten). Men boekt publiciteitscontracten voor een duur van 2 jaar.

2002: De Amerikaanse investeringsmaatschappij ‘Carlyle en Providence’ neem te de kabelmaatschappij ‘Casema’ over.

2003: Opschudding bij Radio Veronica als tijdens ‘Oh Wat Een Nacht’ met Jente Kater Jeroen van Inkel opduikt. Tussen 1.00 uur en 2.30 uur verzorgt hij een deel van de show. De verrassing wordt echter nog groter als hij om 8.30 uur bij Adam Curry aanschuift. Hét radioduo uit de jaren ’80 is even samen.

2004: Na het binnenhalen van de uitzendrechten voor de voetbalwedstrijden koestert John de Mol plannen om via de maatschappij ‘Versatel’ een bod op de Belgische competitie te doen. Secretaris-generaal Sterckx van de Profliga bevestigt het gerucht in de krant ‘De Standaard’.

2005: De hulpactie van 3FM met het Rode Kruis voor Congo levert 2.203.549 euro en 1 miljoen euro van de regering op. Wouter van der Goes, Gerard Ekdom en Giel Beelen verlieten het Utrechtse ‘Glazen Huis’ waarin ze sinds 19/12/2005 jongstleden waren opgesloten.

2006: ‘3FM Serious Request’ haalde voor de actie van het Rode Kruis ten voordele van de slachtoffers voor de landmijnen 2.648.495 euro op. Giel Beelen, Gerard Ekdom en Sander Lantinga draaiden non-stop verzoeken in het ‘Glazen Huis’ op de Neude in Utrecht.

1906: Canada

De Canadees Reginald Fessenden brengt een radio-uitzending. Schepen in de buurt horen een vrouw Händels ‘Largo’ zingen.

1921: Frankrijk

Het Station Radiotéléphonique de la Tour Eiffel start met regelmatige uitzendingen. Buiten het weerbericht brengt men ook een concert.

1960: Zweden

De vissersboot ‘Danette’, die op uitdrukkelijk bevel van de directie van Radio Nord naar de ‘MS Bon Jour’ zocht, slaagt er om, ondanks de zware weersomstandigheden, het vaartuig te vinden.

2001: Duitsland

Sky Radio start In de Duitse Deelstaat Hessen via 96,6MHz. 

RadioVisie op deze dag in 2021

RadioVisie op deze dag in 2020

RadioVisie op deze dag in 2019

RadioVisie op deze dag in 2018

RadioVisie op deze dag in 2017


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Het Radiodagboek van 26 december

De geschiedenis heeft haar rechten. Die van vroeger, maar ook de gebeurtenissen uit een recenter Lees verder

Het Radiodagboek van 25 december

De geschiedenis heeft haar rechten. Die van vroeger, maar ook de gebeurtenissen uit een recenter Lees verder

Het Radiodagboek van 23 december

De geschiedenis heeft haar rechten. Die van vroeger, maar ook de gebeurtenissen uit een recenter Lees verder

Het Radiodagboek van 22 december

De geschiedenis heeft haar rechten. Die van vroeger, maar ook de gebeurtenissen uit een recenter Lees verder

Het Radiodagboek van 24 mei

Vandaag in 1984: Ric Harris opent na een woelige voorbereiding om 6.00 uur Laser 558 Lees verder

Het Radiodagboek van 23 mei

Vandaag in 1969: Joost den Draaijer (Willem van Kooten) presenteert de eerste hitparade, de 'VPRO Lees verder

“Dat Is Het Oog Van De Duivel!” (video)

Een bijdrage dit keer waarin ik ruimte maak voor lezer Henk Kruize die het stukje Lees verder

Het Radiodagboek van 22 mei

Vandaag in 1969: Tom Mulder start als opvolger voor Eddy Becker bij Radio Veronica met Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x