RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .
TVV Sound

Het Radiodagboek van 24 augustus

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

De geschiedenis heeft haar rechten. Die van vroeger, maar ook de gebeurtenissen uit een recenter verleden. Daarom hebben we het Radiodagboek’ vernieuwd. Een hele stevige update. We gaan verder dan ooit terug in de tijd en sluiten zo dicht mogelijk aan bij het heden. Dit is de radiogeschiedenis zoals ze zich afspeelde tussen 1900 en 2020.

Ook dit had in jouw geschiedenisboek moeten staan

1974:

– Ad Petersen presenteert voor de laatste maal de Top 50 bij Radio Mi Amigo. Peter Van Dam wordt zijn opvolger.

– De zeezender Radio Atlantis start om 13:00 uur in het Zeeuwse Oostburg met de verkoop van het studiomateriaal.

1998: Radio Contact Gold (Brussel, 102,5 MHz) zendt promo’s uit die een nieuw netwerk op 12/9/1998 aankondigen. De initiatiefnemers willen graag als Radio Maeva werken. Dit plan stuit echter op talrijke juridische problemen.

1999: Radio Donna pakt met het najaarsschema in Opdorp-Buggenhout uit. Nieuw zijn het verzoekprogramma de ‘Hitlijn’ elke werkdag tussen 12.00 uur en 13.00 uur, de ‘Fun Files’ met Evert Venema, ‘De Weekendshow’ en ‘Hitkracht 10’ waarin alles over de artiesten wordt onthuld. 

2001: ‘Finnpage’ dient door de beslissing van het Vlaams Commissariaat voor de Media, die het dossier van Radio Eva onontvankelijk verklaarde, een beroep tot schorsing ‘bij uiterst dringende noodzakelijkheid’ in. Men beoogt dat de kandidatuur ten gronde wordt beoordeeld in de hoop dat toch een erkenning kan worden toegekend.

2006: Het Brusselse Imagine FM vervangt Jazzy FM op 90,5 MHz en op 99,7 MHz met testuitzendingen. Het vermogen bedraagt 80 Watt.

1973: Het 200.000ste lid van de ‘VOO’ (‘Veronica Omroep Organisatie’) wordt tussen 15.00 uur en 16.00 uur in de Veronica-studio ingeschreven. Het is de heer Velthuis uit Rotterdam, die naar Hilversum kwam gefietst. Na een toespraak van Rob Out ontving hij een videorecorder. 

1974: 

– Radio Veronica start de laatste week als zeezender. Alle programma’s blikken terug naar een woelige periode van 14 jaar met fragmenten van toen.

– Nieuwslezer Herman de Bruin van Radio Noordzee Internationaal op de ‘Mebo II’ wordt ziek aan wal gebracht. Dick de Graaf vervangt hem.

1978: In de nacht van 23 op 24 augustus wordt in de haven van Scheveningen de logger Mathilde Simone in beslag genomen. Justitie zegt voldoende bewijs in handen te hebben dat deze boot betrokken is bij de bevoorrading van het zendschip Aegir van Radio Delmare dat in de afgelopen week met uitzendingen op 192 meter is begonnen. De Radionieuwsdienst van het ANP bericht op 24 augustus over deze inbeslagname. (Nadat de Mathilde Simone door justitie aan de ketting is gelegd vaart de Delmare organisatie op 26 augustus met een sloep naar de Aegir. Later zullen ook rubberboten worden ingezet om het contact tussen land en het drijvende radiostation te onderhouden).

1985: Door het ontbreken van de programmatapes moeten de dj’s van Radio Monique op de ‘Ross Revenge’ gedurende 18 uur live uitzenden.

1987: Radio Monique Internationaal wordt aan nieuwe investeerders verkocht. 

2000: De 44-jarige ex-dj bij Radio Caroline en bij de AVRO op Radio 3 Robin Albers (Jaydee van de houseklassieker ‘Plastic Dreams’) is het slachtoffer van een persoonsverwisseling. Een rechtbank veroordeelt een ‘collega’ Romeo Altenberg voor de verkrachting van een 19-jarige man. Robin Albers vreest hierdoor financiële moeilijkheden.

2001: Business Nieuwsradio moet twee weken lang op AM 1395 kHz stoppen. De zendmast wordt naar Trintelhaven verplaatst om de ontvangst van het station in het Noorden en in het Oosten van het land te verbeteren.

2006: 

– Radiomakers Henk Westbroek en Rob Stenders krijgen een rol in de horrorfilm ‘Horizonica’. De première is tijdens het nationaal filmfestival einde september.

– De publieke omroepen presenteren de nieuwe programmering van de diverse radiozenders. Meer vaart en variatie moeten de stations tot waardige concurrenten van de commerciële bedrijven brengen.

1964: Een dringend politiebericht voor Douglas Stedman uit East-Bergholt in Surfolk wordt via Radio Caroline-South verspreid. Daar de kustwacht de boodschap weigerde om te roepen, brengt een vissersboot het bericht naar de ‘MV Mi Amigo’.

1975: Radio Caroline draait, naast de shows van Radio Mi Amigo op 259 m (AM 1187 kHz), non-stop muziek op 388 m (AM 773 kHz). Een dag later rond de middag (25/8/1975) wordt het experiment gestopt. 

1979: Frankrijk

De latere president François Mitterand, de toekomstige premier Laurent Fabius enkele andere medewerkers van de verzegelde Radio Riposte worden beschuldigd van illegaal uitzenden. Dit verdict opent meteen de strijd voor een liberalisering van de FM-band.  

2006: Denemarken

‘Talpa’ en ‘SBS’ grijpen naast het vrije Deense FM-frequentiepakket. Eind vorig jaar deed Sky Radio afstand van het ‘FM5’ pakket. Men kreeg niet de beloofde etherdekking. Voor 3,1 miljoen euro werd TV2 de nieuwe eigenaar. Buiten ‘Talpa’ en ‘SBS’ hadden een Zweedse en een andere Deense partij zich kandidaat gesteld.

RadioVisie op deze dag in 2021

RadioVisie op deze dag in 2020

RadioVisie op deze dag in 2019

RadioVisie op deze dag in 2018


Amptec

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Het Radiodagboek van 23 augustus

De geschiedenis heeft haar rechten. Die van vroeger, maar ook de gebeurtenissen uit een recenter Lees verder

Het Radiodagboek van 22 augustus

De geschiedenis heeft haar rechten. Die van vroeger, maar ook de gebeurtenissen uit een recenter Lees verder

Het Radiodagboek van 26 augustus

De geschiedenis heeft haar rechten. Die van vroeger, maar ook de gebeurtenissen uit een recenter Lees verder

Het Radiodagboek van 25 augustus

De geschiedenis heeft haar rechten. Die van vroeger, maar ook de gebeurtenissen uit een recenter Lees verder

BBC Radio 2: Scott Mills gaat Steve Wright vervangen (audio)

Met de plotse aankondiging van het nakende einde van 'Steve Wright in the afternoon' slaat Lees verder

Het Radiodagboek van 3 juli

Vandaag in 2018: De VAR, publiciteitsregie  van de VRT, trekt zich na zware kritiek terug Lees verder

Het Radiodagboek van 2 juli

Vandaag in 1951: Radio Luxemburg start vanuit Junglinster met een Engelstalige service op 208 m Lees verder

Het Radiodagboek van 1 juli

Vandaag in 1995: Wolfman Jack overlijdt aan een hartaanval na een boekpromotie in Belvédère (North-Carolina).

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx