RadioVisie

  • .
    .
TVV Sound

Het Radiodagboek van 23 mei

De geschiedenis heeft haar rechten. Die van vroeger, maar ook de gebeurtenissen uit een recenter verleden. Daarom hebben we het Radiodagboek’ vernieuwd. Een hele stevige update. We gaan verder dan ooit terug in de tijd en sluiten zo dicht mogelijk aan bij het heden. Dit is de radiogeschiedenis zoals ze zich afspeelde tussen 1900 en 2022.

Ook dit is geschiedenis

2005: 

– In het gebouw van de openbare omroep aan de Brusselse Reyerslaan wordt de expositie ‘75 jaar openbare radio in Vlaanderen’ geopend. Bezoekers krijgen een overzicht van de apparatuur die tijdens de voorbije jaren werd gebruikt. 

– Radio Gold Turkish is tijdelijk op twee frequenties in het Brusselse te ontvangen namelijk op 100.3 MHz en op 106.3 MHz. Door een klacht van de RTBF had het station de uitzendingen onderbroken.

1969:

– Joost den Draaijer (Willem van Kooten) presenteert de eerste hitparade, de ‘VPRO Top 30’ bij Hilversum 3. De ‘NOS’ neemt in 1970 deze lijst over. Er wordt bij de samenstelling met de verkoopcijfers rekening gehouden. Wanneer de ex-programmaleider van Radio Veronica in 1971 naar Radio Noordzee Internationaal op de ‘Mebo II’ vertrekt, wordt hij door Felix Meurders opgevolgd.

– Tom Mulder start als opvolger voor Eddy Becker bij Radio Veronica met het late avondprogramma ‘Het Radiodrama’. Programmaleider Henk van Dorp geeft hem door het late tijdstip de dj-naam Klaas Vaak.  

1981: De politie in Maassluis legt de ‘Morgenster’ aan de ketting. Tipgevers hadden de ordediensten over een terugkeer van Radio Delmare vanop dit schip geïnformeerd. Zes bemanningsleden van 17 tot 27 jaar worden gearresteerd. Aan boord wordt een complete studio maar geen zender aangetroffen.

2005:

– ‘Talpa Network’ neemt Radio 538 over.

– Noordzee FM komt in handen van ‘De Persgroep’. Men verwacht dat Qmusic Noordzee FM op korte termijn zal vervangen.

2006: Radio 10 Gold onthult het vertrek van Dave Donkervoort naar 100% NL. Op 30/6/2006 neemt hij na 17 jaar afscheid.

2007: 

– André van Duin bevestigt dat hij en Ferry de Groot aan een terugkeer van de ‘Dik Voormekaar Show’ werken. Het duo zal online werken.

– Directeur van het landelijke 100% NL Herbert Visser en Nienke Disco draaien ’s nachts van 1.30 uur tot 2.30 uur een uur lang ‘Oh Wat Een Feest’ van Dick Treesie & De Drie Divo’s. Het nummer werd door Rick van Velthuysen en zijn sidekicks Erik-Jan Rosendahl en Koert Walraven bij Radio 538 gemaakt. De totale opbrengst gaat naar het ‘Brooke Hospital for Animals’, dat de omstandigheden voor werkpaarden en voor ezels enorm wil verbeteren in de ontwikkelingslanden.

Heynen

2009: Arrow Classic Rock en Arrow Jazz FM stoppen door een miljoenenschuld op de kabel in Amsterdam, in Amersfoort, in Arnhem, in Hilversum, in Soest-Soesterberg, in Utrecht, in Leiden en in Nijmegen.

2017: Radio 538 (12,2%), NPO Radio 2 (10,8%) en Sky Radio (10,1%) blijven populair, aldus het ‘Bureau Intomart’, dat de luistercijfers voor maart 2017 en april 2017 onderzocht. Qmusic en 3FM verloren terrein.

1966: Een brand op de ‘MV Comet’ van Radio Scotland veroorzaakt enorme schade aan de generator.

1988: Simon Mayo vervangt Mike Smith als presentator van de ‘BBC Radio 1 Breakfast Show’. Hij houdt het tot 3/9/1993 (5 jaar en 103 dagen) vol.

2021: United DJs Radio van Tony Prince, de ex-presentator bij Radio Luxembourg stopt om 19:00 uur (Engelse tijd). Men wilde dit reeds in december 2020 al doen. Er werd toen op het laatste moment beslist om toch nog door te gaan.

RadioVisie op deze dag in de voorbije jaren


Heynen
Recente radiodagboeken
Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx