RadioVisie

  • .
    .

Het Radiodagboek van 23 januari

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

De geschiedenis heeft haar rechten. Die van vroeger, maar ook de gebeurtenissen uit een recenter verleden. Daarom hebben we het Radiodagboek’ vernieuwd. Een hele stevige update. We gaan verder dan ooit terug in de tijd en sluiten zo dicht mogelijk aan bij het heden. Dit is de radiogeschiedenis zoals ze zich afspeelde tussen 1900 en 2021.

Ook dit had in jouw geschiedenisboek moeten staan

1978: Een Noordzeestorm bemoeilijkt de uitzendingen van Radio Mi Amigo, dat pas om 8.00 uur terugkeert. Er volgt een nieuwe onderbreking van 8.35 uur tot 9.15 uur.

2002: De ‘NV Vlaamse Zendmaatschappij’, die NRJ in Vlaanderen sinds 1998 uitbaat, gaat vrijwillig in vereffening. Het bericht staat op de site van het ministerie van Justitie. 

2003: 

– Qmusic zit in een lastig parket. Sven Ornelis en Erwin Deckers hadden de tennissende zussen Williams tijdens de halve finales op de ‘Australian Open’ in Melbourne met ‘bosapen’ vergeleken. Luisteraar en kleurling Pierre Van Doorn dient een klacht in. Deze blijft echter zonder gevolgen.

– Bij Radio Contact werd een presentator, die Venus en Serena Williams in 2001 op een haast gelijkaardige manier had aangepakt, zonder pardon aan de deur gezet. Het Franstalige netwerk kreeg zelfs een forse boete.

2019: 

– De Vlaamse Regulator voor de Media verklaart de klacht van Club FM tegen ‘SBS Media’ voor het ontoelaatbaar wijzigen van het dossier in NRJ ongegrond.

– VBRO (Brugge) wordt beboet vanwege de ‘artiestenpakketten’ waarbij men in ruil voor geld de nodige aandacht aan bepaalde acts schenkt. Het station moet 3.000 euro ophoesten.

– Kustradio (Knokke-Heist 105,1 MHz en Blankenberge 107,6 MHz) krijgt een boete van 1.000 euro na een klacht van Radio Noordzee (Oostende). Er werd met meer dan het toegelaten vermogen uitgezonden (1500 W in plaats van 72 W) en met een andere zender dan vergund (Eleanos ETG 500.5).

1966: De ‘MV Mi Amigo’, het zendschip van Radio Caroline South, dat na de storm van 19/1/1966 eindelijk losgetrokken kon worden, komt in de haven van Zaandam aan. 

1998: Via de kabelnetwerken in Den Haag (101,5 MHz) en in Rotterdam (91,4 MHz) start Country FM. Buiten de aandacht voor iconen als Johnny Cash en Dolly Parton komen grote namen als The Eagles, Shania Twain, The Mavericks, Crosby, Stills, Nash and Young voorbij.

2004: 

– Geruchten hebben het opnieuw over de terugkeer van Robert Jensen bij Yorin FM. 

– Gijs Staverman wordt als eventuele vervanger van Ruud de Wild bij 3FM genoemd. Een gerucht, dat de ex-Veronica medewerker ontkent.

2009: Door de komst van Rick van Velthuysen (elke werkdag tussen 6.00 uur en 9.00 uur) verhuist Colin Banks naar het weekend bij Radio Veronica. Buiten de ontbijtradio zal hij ‘The Long Versions’ en de ‘Concert Classics’ presenteren.

2012: Het hoger beroep van Sky Radio tegen de Deense staat wordt in Kopenhagen behandeld. Men verwijt het station het niet naleven van het contract. De soft-pop zender antwoordt dat de beloofde dekking (78%) niet te realiseren was.

2014: Sky Radio heeft een app met een volledig nieuw design voor iPhone, Android of tablet. Naast Sky Radio, de drie themazenders Sky Radio Hits, Sky Radio ’90’s en Sky Radio Lounge worden het nieuws, flitsinformatie en een lijst met tankstations waar je goedkoop kunt tanken, aangeboden.

2018: NPO Radio 2 (16,9%), Radio 538 (11,6%) en Sky Radio (10%) onderstrepen het succes van de ‘Top 2000’ tijdens de maanden november 2017 en december 2017 volgens het ‘Bureau Intomart’. Vooral de winst van 5,8% voor NPO Radio 2 is door het traditionele eindejaarsevenement zeer opvallend.

2021: Toenemende geruchten melden een nakende overname van Sky Radio door ‘DPG Media’, de eigenaar van Qmusic en van Joe. ‘Talpa Network’, dat diep in de rode cijfers zit, beweegt hemel en aarde om alles tegen te spreken.

1970: De eerste testuitzendingen van Radio Northsea International via de kortegolffrequentie 6210 kHz en via de 102.0 MHz op FM, starten om 23:00 uur. De non-stop muziek wordt met meertalige aankondigingen van Roger Day (Engels) en Horst Reiner (Duits) afgewisseld. 

2011: Radio Caroline actie voert om een zendvergunning te krijgen om in het zuidoosten van Engeland op de middengolf uit te mogen zenden. Het initiatief zou ook politieke steun genieten.

2018: Christian O’Connell, die op 23/1/2006 Pete & Geoff in de ochtend bij Virgin Radio opvolgde, vertrekt na 12 jaar bij Absolute Radio. Zijn show was uniek omdat deze op 7 verschillende stations met een ander format werd uitgezonden. Hij veroverde een tiental ‘Radio Academy Awards’ en ‘Arqiva’, de awards voor commerciële radio.  

2019: Scala Radio wordt na BBC Radio 3 en het landelijke Classic FM vanaf 4/3/2019 de nieuwste klassieke muziekzender op DAB. De voormalige BBC Radio 2-dj Simon Mayo zal daar het voormiddagblok vullen. 

1984: De countryzender Kick FM 106,7 in New York wordt Lite FM. De rustige muziek van onder meer Frank Sinatra, Barbra Streisand, Cyndi Lauper, Elton John en Dionne Warwick slaat in het begin niet echt aan. Men scoort actueel steevast aan de top van luisteronderzoeken. 

2021: De koning van de talkshows op radio en televisie Larry King is op 87-jarige leeftijd aan de gevolgen van corona in Los Angeles overleden. Zijn praatprogramma was gedurende 25 jaar bij CNN te zien. Daarin ontving hij staatsleiders als Vladimir Poetin en George W. Bush. De teller stond in totaal op 50.000 interviews. 

RadioVisie op deze dag in de voorbije jaren


Blikvangers op deze dag

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx