fbpx

RadioVisie

  • .
    .
TVV Sound

Het radiodagboek van 23 februari – 054 (audio)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezenderradio (plus af en toe een vleugje tv) terugvindt. Uit binnen- en buitenland. Het cijfer in de kop verwijst naar de actuele dag van het jaar. Zij die deze reeks willen bijhouden, kunnen ze bijgevolg op nummer klasseren.

2000 

Radio Viking uit Keerbergen, dat van het netwerk NRJ-Vlaanderen deel uitmaakt, stapt uit de groep en brengt een eigen product.

2003

Radio Impuls uit Oosterzele (104.5 MHz) neemt vanaf 18:00 uur de programma’s van Maeva FM over.

2004 

– Het Vlaams Commissariaat voor de Media (VCM) geeft de achttien overgebleven frequenties voor lokale radio’s vrij. Zoals bekend bleven er een aantal open omdat er geen kandidaten waren, of omdat de ingediende dossiers niet volledig in orde waren. Lokale radio’s die bij de erkenningsronde in 2003 uit de boot vielen, kunnen naar de nieuwe licenties hengelen. Ze moeten dan wel een nieuw dossier indienen.

– De verantwoordelijken voor het radiobeleid van de RTBF ontvangen een petitie waarin tweeduizend ondertekenaars het behoud van de culturele uitzendingen op Musique 3 eisen.

– De groep rond Radio Contact haalt de niet erkende afdelingen van Contact 2 in Borgloon en in Kortemark uit de lucht.

2006

Het aantal Belgische webradio’s blijft uitbreiden. De initiatiefnemers van de Showbizzsite kondigen de start van een station aan dat zich op een breed publiek zal richten. Vooral Vlaamse en Nederlandse artiesten uit heden en verleden komen aan bod.

1973 

Het anker van de Mebo II, het zendschip van Radio Noordzee Internationaal, breekt. Omdat men bang is om binnen het Nederlands territorium te belanden, schakelt men dadelijk de zenders uit.

2001 

– De geplande veiling van de etherfrequenties zoals die ter goedkeuring in de Tweede Kamer lag, wordt afgeblazen. Politiek Den Haag toont zich voorstander van een geclausuleerde variant. De regering vraagt aan Staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat Monique de Vries, om versneld een alternatief uit te werken.

– De handelaar in onroerend goed Willem Koster, wordt eigenaar van Radio Nationaal. Hij neemt het station over van Bertus Sieckmeyer. Volgens programmadirecteur Karel van Cooten zullen de medewerkers snel hun salaris ontvangen zodat ze weer aan het werk kunnen.

– De Holland Mediagroep stelt in het Amsterdamse Conventioncenter ME als opvolger van Veronica voor. Of deze naam ook daadwerkelijk zal gebruikt worden is niet zeker want het kledingconcern WE spant onmiddellijk een kortgeding aan.

2002 

Cees van Zijtveld (ex-Radio Veronica en AVRO Hilversum 3) en Tom Blom (ex-RTL Rock Radio en Noordzee Nationaal) starten bij Radio 192, het station van oude Veronica-technicus Ad Bouman. Cees verzorgt een programma op zaterdag tussen 12:00 en 14:00 uur terwijl Tom op zondagnamiddag gedurende drie uur ‘Sangria’ zal presenteren. (Foto bovenaan: Ad Bouman en Cees van Zijtveld. Credits: Radio 192) 

2004 

Presentatrice Fabienne de Vries wordt als opvolgster voor Ruud de Wild bij Radio 3FM genoemd.

2006 

Radio 2 verstevigt z’n positie als populairste radiostation met 12,4% marktaandeel. Het succes van de Top 2000 blijft duidelijk nazinderen. Radio 538 scoort als tweede 10,4%.

1920

In 1895 slaagde de Italiaan Gugliermo Marconi er in om als eerste draadloze communicatie tot stand te brengen. Zijn bedrijf in het Engelse Chelmsford begint bij wijze van proef met een dagelijks radioprogramma van een uur onder de naam 2MT, bijgenaamd ‘2 Emma Writtle’. Het experiment duurt twee weken en het gebruikte zendvermogen is 15 kW. 

1974

Radio Caroline zendt opnieuw via 259 meter uit. De medewerkers van Radio Seagull stappen naar de ‘old lady’ over.

1988

Peter Chicago (alias voor Peter Murphy) en Don Stevens (alias voor Cyril Smith) verschijnen voor een Engelse rechtbank. Men neemt het de technicus kwalijk dat hij illegale zendapparatuur onderhoudt. Zijn straf bestaat uit een boete van honderd pond, plus de gerechtskosten. Don Stevens moet voor het verzorgen van nachtuitzendingen op de MV Mi Amigo 75 pond betalen.

2004

Het Britse comedy-duo Mark en Lard beëindigen hun onderlinge samenwerking bij BBC Radio One en gaan vanaf april elk hun eigen weg. Mark Radcliffe vertrekt naar BBC Radio 2 terwijl Mark Riley of Lard naar het digitale station BBC 6 Music verhuist.

1927 

President Calvin Coolidge richt de Federale Radiocommissie op. Die moet de vergunningen uitreiken en de concrete toepassingen bekijken.

1998

WAVF in Charleston sluit zich bij de stations aan die de Howard Stern-show uitzenden.

2006

Er komt een talkradio netwerk voor vrouwen. Greenstone Media zal vanaf volgende maand praatprogramma’s voor overdag en tijdens het weekend produceren.

1997: Israël 

De MV Hatzvi van de zeezender Arutz 7 verlaat de haven van Haïfa. Eenmaal buiten het territorium worden de uitzendingen dadelijk hervat.

1998: Zweden

Skyradio kondigt de start van een zusterstation aan in Stockholm. Het vermogen zal 1 kW bedragen en er zal uitgezonden worden op 107.5 MHz, de frequentie van Classic FM.

Eén jaar geleden vandaag bij RadioVisie

Twee jaar geleden vandaag bij RadioVisie


TVV Sound

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Radiocampagnes om de horeca te ondersteunen

Sinds cafés en restaurants op 19 oktober opnieuw moesten sluiten, heeft de middenstand opnieuw ernstig Lees verder

Het radiodagboek van 23 november – 326 (video)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Het radiodagboek van 21 november – 324 (video)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Belg leidt Europese DAB+-lobby

De (Waalse) Belg Francis Goffin is benoemd tot voorzitter van de European Digital Radio Alliance Lees verder

Wallonië: regionale DAB+ wacht op minister

De Waalse krant La Dernière Heure vroeg zich af, naar aanleiding van de Week van Lees verder

Het radiodagboek van 19 november – 322 (audio)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Het radiodagboek van 18 november – 321 (audio)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Blad 657: Lutgart, antennes & Bent (audio & video)

"Ik heb een rijk leven gehad, daarvoor bedank ik vooral de luisteraars".Opnieuw gaat een stuk Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x
Lees vorig bericht:
Blad 419: Wim, Gemini en Ingeborg (video)

Het is vandaag 22 februari… 1986 (audio)

2001: Lokale luistercijfers Vlaams-Brabant

Sluiten