Het radiodagboek van 23 februari (054) VCM stelt achttien 'overgebleven' frequenties ter beschikking

Leestijd: 4 minuten

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezenderradio (en af en toe een vleugje tv) terugvindt. Uit binnen- en buitenland. Het cijfer in kop verwijst naar de actuele dag van het jaar. Zij die deze reeks willen bijhouden, kunnen ze bijgevolg op nummer klasseren.

2000 

Radio Viking uit Keerbergen, dat van het netwerk NRJ-Vlaanderen deel uitmaakt, stapt uit de groep en brengt een eigen product.

2003

Radio Impuls uit Oosterzele (104.5 MHz) neemt vanaf 18:00 uur de programma’s van Maeva FM over.

2004 

– Het Vlaams Commissariaat voor de Media (VCM) geeft de achttien overgebleven frequenties voor lokale radio’s vrij. Zoals bekend bleven er een aantal open omdat er geen kandidaten waren, of omdat de ingediende dossiers niet volledig in orde waren. Lokale radio’s die bij de erkenningsronde in 2003 uit de boot vielen, kunnen naar de nieuwe licenties hengelen. Ze moeten dan wel een nieuw dossier indienen.


Lees verder onder de advertentie


– De verantwoordelijken voor het radiobeleid van de RTBF ontvangen een petitie waarin tweeduizend ondertekenaars het behoud van de culturele uitzendingen op Musique 3 eisen.

– De groep rond Radio Contact haalt de niet erkende afdelingen van Contact 2 in Borgloon en in Kortemark uit de lucht.

2006 

Het aantal Belgische webradio’s blijft uitbreiden. De initiatiefnemers van de Showbizzsite kondigen de start van een station aan dat zich op een breed publiek zal richten. Vooral Vlaamse en Nederlandse artiesten uit heden en verleden komen aan bod.

1973 

Het anker van de Mebo II, het zendschip van Radio Noordzee Internationaal, breekt. Omdat men bang is om binnen het Nederlands territorium te belanden, schakelt men dadelijk de zenders uit.

2001 

– De geplande veiling van de etherfrequenties zoals die ter goedkeuring in de Tweede Kamer lag, wordt afgeblazen. Politiek Den Haag toont zich voorstander van een geclausuleerde variant. De regering vraagt aan Staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat Monique de Vries, om versneld een alternatief uit te werken.

– De handelaar in onroerend goed Willem Koster, wordt eigenaar van Radio Nationaal. Hij neemt het station over van Bertus Sieckmeyer. Volgens programmadirecteur Karel van Cooten zullen de medewerkers snel hun salaris ontvangen zodat ze weer aan het werk kunnen.

– De Holland Mediagroep stelt in het Amsterdamse Conventioncenter ME als opvolger van Veronica voor. Of deze naam ook daadwerkelijk zal gebruikt worden is niet zeker want het kledingconcern WE spant onmiddellijk een kortgeding aan.2002 

Cees van Zijtveld (ex-Radio Veronica en AVRO Hilversum 3) en Tom Blom (ex-RTL Rock Radio en Noordzee Nationaal) starten bij Radio 192, het station van oude Veronica-technicus Ad Bouman. Cees verzorgt een programma op zaterdag tussen 12:00 en 14:00 uur terwijl Tom op zondagnamiddag gedurende drie uur ‘Sangria’ zal presenteren. (Foto bovenaan: Ad Bouman en Cees van Zijtveld. Credits: Radio 192) 

2004 

Presentatrice Fabienne de Vries wordt als opvolgster voor Ruud de Wild bij Radio 3FM genoemd.

2006 

Radio 2 verstevigt z’n positie als populairste radiostation met 12,4% marktaandeel. Het succes van de Top 2000 blijft duidelijk nazinderen. Radio 538 scoort als tweede 10,4%.

1920: Verenigd Koninkrijk 

In 1895 slaagde de Italiaan Gugliermo Marconi er in om als eerste draadloze communicatie tot stand te brengen. Zijn bedrijf in het Engelse Chelmsford begint bij wijze van proef met een dagelijks radioprogramma van een uur onder de naam 2MT, bijgenaamd ‘2 Emma Writtle’. Het experiment duurt twee weken en het gebruikte zendvermogen is 15 kW. 

1927: Verenigde Staten 

De Amerikaanse president Calvin Coolidge richt de Federale Radiocommissie op. Die moet de vergunningen uitreiken en de concrete toepassingen bekijken.

1974: Verenigd Koninkrijk

Radio Caroline zendt opnieuw via 259 meter uit. De medewerkers van Radio Seagull stappen naar de ‘old lady’ over.

1988: Verenigd Koninkrijk

Peter Chicago (alias voor Peter Murphy) en Don Stevens (alias voor Cyril Smith) verschijnen voor een Engelse rechtbank. Men neemt het de technicus kwalijk dat hij illegale zendapparatuur onderhoudt. Zijn straf bestaat uit een boete van honderd pond, plus de gerechtskosten. Don Stevens moet voor het verzorgen van nachtuitzendingen op de MV Mi Amigo 75 pond betalen.

1997: Israël 

De MV Hatzvi van de zeezender Arutz 7 verlaat de haven van Haïfa. Eenmaal buiten het territorium worden de uitzendingen dadelijk hervat.

1998: Zweden

Skyradio kondigt de start van een zusterstation aan in Stockholm. Het vermogen zal 1 kW bedragen en er zal uitgezonden worden op 107.5 MHz, de frequentie van Classic FM.

1998: Verenigde Staten

WAVF in Charleston sluit zich bij de stations aan die de Howard Stern-show uitzenden.

2004: Verenigd Koninkrijk

Het Britse comedy-duo Mark en Lard beëindigen hun onderlinge samenwerking bij BBC Radio One en gaan vanaf april elk hun eigen weg. Mark Radcliffe vertrekt naar BBC Radio 2 terwijl Mark Riley of Lard naar het digitale station BBC 6 Music verhuist.

2006: Verenigde Staten

Er komt een talkradio netwerk voor vrouwen. Greenstone Media zal vanaf volgende maand praatprogramma’s voor overdag en tijdens het weekend produceren.

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

2008: Digitale frequenties via vergelijkende toets Acht pakketten voor DVB-T en drie voor ... Gisteren besliste de Vlaamse Regering welke pakketten van digitale frequenties ter beschikking zullen worden gesteld voor het uitwerken van een digitaal radio- en televisieaanbod v...
Het radiodagboek van 18 oktober – 290 (video) Ook dit had vandaag in jouw geschieden... De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
2009: Radio Scorpio wordt vandaag 30 (video) Vaak dood verklaard, toch nog altijd springle... Radio Scorpio viert vandaag zijn dertigste verjaardag. 'Een prima gelegenheid om het luisterbereik te vergroten', oordeelde men en dus is 's lands oudste 'vrije zender' nu ook via ...
Het radiodagboek van 17 oktober – 289 (video) Ook dit had vandaag in jouw geschieden... De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
De soldaten van de nationale omroep (audio) Verzoekprogramma werd kweekvijver voor radiota... In een ander stukje leest u vandaag over de theater revival van het ’Solatenhalfuurtje’. Het programma wordt er omschreven als legendarisch. Ouder luisteraars zullen dit zonder pro...
Het radiodagboek van 16 oktober – 288 (audio) Ook dit had vandaag in jouw geschieden... De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
Deel of print dit artikel
TVV Sound
Spotlight
TVV Sound

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in Retro
2001: Lokale luistercijfers Vlaams-Brabant
2011: Jurgen Verstrepen wil KRO aanklagen
Het radiodagboek van 22 februari (053)
2001: Lokale luistercijfers Oost-Vlaanderen
2004: Retro-interview met Luc De Groot
Het radiodagboek van 21 februari (52)
Sluiten