fbpx

RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .
TVV Sound

Het radiodagboek van 23 december – 356 (video)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezenderradio (en af en toe een vleugje tv) terugvindt. Uit binnen- en buitenland. Het cijfer in de ‘kop’ verwijst naar de actuele dag van het jaar. Zij die deze reeks willen bijhouden, kunnen ze bijgevolg op nummer klasseren.

1973

Radio Atlantis start vanaf de MV Jeanine (foto bovenaan). De Engelse uitzendingen worden onder meer door Crispian St John verzorgd.

1975

Nadat de zeezenders op 31 augustus 1974 het zwijgen werden opgelegd, blijft Adriaan Van Landschoot van het voormalige Radio Atlantis niet bij de pakken zitten. Hij kondigt de terugkeer op kerstmis aan vanaf de verlaten Engelse vuurtoren Gunfleet Tower. De medewerkers nemen alvast programma’s op in twee Gentse studio’s. De politie van Essex arresteert tijdens een raid Andy Anderson en zijn broer. De Vlaamse eigenaar, die van oordeel was dat men volkomen legaal kon werken, spreekt van verraad. Enkele maanden later worden verschillende betrokkenen, waaronder Van Landschoot zelf, door een Gentse rechtbank tot zware geldboetes veroordeeld.

1979

Geert Vandijk en Ferry Vanloon presenteren om 12:00 uur het eerste officiële programma van Radio Gemini. Er wordt vanuit Herseaux, nabij Moeskroen uitgezonden, met richtantennes naar Vlaanderen.

2002

4FM neemt de 94.0 MHz, de frequentie in Egem, in gebruik. Op 101.0 MHz, de frequentie voor Oost-Vleteren, is er nog steeds enkel een draaggolf waar te nemen.

2003 

– Bij de radiostations van de RTBF wordt op verzoek van de socialistische bond CGSP gedurende 24 uur gestaakt. De werkonderbreking richt zich tegen de geplande hervormingen waarbij dertig banen zouden verdwijnen.

– Bij de toekenning van de vergunningen aan 275 lokale radiostations bleven er 19 frequenties onverdeeld. Minister Marino Keulen vraagt daarom het VCM om in het Staatsblad een oproep te publiceren naar bijkomende kandidaten.

– Het Amerikaanse Emmis Communications verkoopt zijn aandelen in het Argentijnse Votionis. Via deze firma bezitten ze in Buenos Aires een AM- en een FM-station. De opbrengst, drie miljoen dollar, wordt naar Vlaanderen overgeheveld.

2004 

De VZW Vivaldi, die TOPradio in Oudenaarde exploiteert, plant een nieuwe klacht tegen de lokale Radio Contact. Men overweegt om nogmaals naar de Raad van State te trekken.

2005
 
Het VCM veroordeelt Vlaams Volksvertegenwoordiger Jurgen Verstrepen tot een boete van 12.500 euro wegens het overtreden van het omroepdecreet. Hij wordt verplicht te stoppen met het doorsturen van programma’s via het internet. Het VCM verbiedt hem ook om nog langer zijn commentaar te geven via het internet. De geviseerde presentator overweegt om in beroep te gaan.

2006

Radio Gemini, dat in 1979 startte, keert voor één etmaal als webradio terug.

1979

De Simonne Mathilde, een bevoorradingsschip van het opgedoekte Radio Delmare, wordt door de Nederlandse Justitie vrijgegeven. Het vaartuig was in beslag genomen toen het op 24 augustus poogde om het zendschip de Aegir te bevoorraden.

2002

De Top 3 van de meest beluisterde radiostations blijft, volgens de laatste cijfers van het Bureau Intomart, gehandhaafd. Sky Radio en Radio 538 verliezen als nummer één en twee 0,2% en 0,1%. Radio 2 boekt als nummer drie 0,1% winst en verkleint zo de kloof met de commerciële koplopers.

2003
 
– Radio Paradijs dat sinds enkele dagen testuitzendingen op 828 kHz uitvoert, verhoogt het vermogen van de zender tot 20 kW.

– De internationale investeringsmaatschappij Advent Internationaal, die bij Atlantic 252 was betrokken, neemt 90% van de aandelen van Radio 538 over. Eigenaar Lex Harding behoudt de resterende 10%.

– Jeroen van Inkel duikt als gast op in de ochtendshow van Adam Curry bij Radio Veronica. Het legendarische duo dat in de jaren ’80 van de vorige eeuw de toenmalige publieke omroep naar ongekende hoogten stuwde, is weer voor even samen.

1922

De radio-afdeling van de BBC start met dagelijkse nieuwsuitzendingen.

1964

Nieuwslezer Paul Kaye en DJ Pete Brady openen de officiële uitzendingen van Radio London vanaf de MV Galaxy. Het station zal vlug een geduchte concurrent van Radio Caroline worden.

1983

In de monding van de Theems gaat de MV Communicator voor anker. De bemanning bestaat uit een zestal, hoofdzakelijk Amerikaanse en vrouwelijke DJ’s. Het schip kwam uit het Noord-Ierse New Ross waar de apparatuur aan boord was gebracht.

2002

BBC Radio One bevestigt de 23-jarige Wes Butters als opvolger van Mark Goodier voor de presentatie van de zondagse ‘Top 40’. De nieuwe en tevens verrassende aanwinst verzorgde vroeger de ochtendshow bij Galaxy 105-106 in Newcastle.

2003

De Britse radio-autoriteiten tikken diverse stations op de vingers. Zo wordt het ochtendduo van Virgin Radio, Pete en Geoff gewaarschuwd omwille hun kannibalistische uitspraken. Reading FM krijgt een verwittiging wegens het uitzenden van voorbijgestreefd nieuws. De avondjock van Key 103 in Manchester, krijgt een vermaning vanwege het brengen van een zelfmoordcursus op verzoek van een luisteraarster.

1926

KEX AM gaat van start in Portland in de Amerikaanse Staat Oregon.

1928

NBC richt een radionetwerk op dat voor Noord Amerika uitzendt.

1960: Zweden

De eerste testuitzending van Radio Nord mislukt, er komen vlammen uit de mast. Omdat men aan land niet weet waar het schip, de MV Bon Jour, zich bevindt, moet men met een vissersboot op zoek.

2004: Frankrijk

Michael en zijn ploeg, die het avondprogramma ‘Sans Interdits’ (20:00-24:00 uur) bij NRJ-België presenteren, worden door NRJ France in Parijs aangeworven.

Eén jaar geleden vandaag bij RadioVisie

Twee jaar geleden vandaag bij RadioVisie


TVV Sound
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Het radiodagboek van 22 oktober – 294 (audio)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Het radiodagboek van 20 oktober – 292 (audio)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Het radiodagboek van 18 oktober – 290 (video)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Het radiodagboek van 17 oktober – 289 (video)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

2009: RTBF International staakt de uitzendingen

De RTBF kondigde zopas aan te stoppen met de kortegolfuitzendingen van RTBF International, die vooral Lees verder

Het radiodagboek van 15 oktober – 287 (audio)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Het radiodagboek van 14 okober – 286 (video)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Het radiodagboek van 13 oktober – 285 (audio)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Meer in archieven, commercieel, deejays, erkenningen, groot-brittannië, internetradio, lokale radio, luistercijfers, offshore, usa
Het is vandaag 22 december… 1976 (audio)

Het radiodagboek van 22 december – 355 (audio)

1998: Geen visum nodig voor Hoogland (video)

Blad 364: Friedl’, mediatransitie en mediatrends

OEM 198 is verschenen (video)

Het is vandaag 21 december… 1977 (audio)

Sluiten