Het radiodagboek van 22 mei (142) Ook dit had vandaag in jouw geschiedenisboek moten staan

Leestijd: 3 minuten

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezenderradio (en af en toe een vleugje tv) terugvindt. Uit binnen- en buitenland. Het cijfer in kop verwijst naar de actuele dag van het jaar. Zij die deze reeks willen bijhouden, kunnen ze bijgevolg op nummer klasseren.


2000

Radio Zoe wordt het eerste doorgeefluik voor de programma’s van Radio Verena.

2001

De mediaministers van de drie deelregeringen zitten eens te meer rond de tafel om een globaal frequentieplan uit te werken. De onderhandelingen schieten goed op. De algemene verwachting is dat men eind van de maand tot een akkoord zal komen.


Lees verder onder de advertentie


2003

– De diverse mediakabinetten brengen alles in gereedheid om het grotendeels goedgekeurde plan voor de herschikking van de FM-band uit te voeren. Enkele Brusselse frequenties moeten nog besproken worden.

– Hitradio Saffier uit Wuustwezel, dat op 19 mei door een blikseminslag werd getroffen en sindsdien uit de lucht was, keert terug.

2007 

Twee Brusselse radiostations nemen nieuwe studio’s in gebruik. MJM Jazz vertrekt naar een appartement ter hoogte van de Place Verkindere, terwijl Radio Chekkafi voor de andere kant van het Zuidstation, de Place Bara kiest.

1969

Tom Mulder presenteert bij Radio Veronica zijn eerste programma. ‘Het Radiodrama’ wordt rond middernacht uitgezonden. Vanwege het late tijdstip krijgt hij van programmaleider Henk Van Dorp de DJ-naam Klaas Vaak mee.

1971

De Amsterdamse gerechtsdeurwaarder Kemper maakt een einde aan de geruchten dat de King David tijdelijk de Mebo II zal vervangen. De laatste afbetalingen van de schulden zijn nog niet geregeld. Het zendschip dat over een ronde antenneconstructie beschikte, is eigendom van een beroepsvereniging voor radio- en televisiemedewerkers, de International Broadcasters Society en werd voor de uitzendingen van Radio Capital gebruikt.

2001 

– Kikker Radio, dat door het Nederlandse Commissariaat voor de media op 7 mei uit de lucht werd gehaald, krijgt toch een vergunning waardoor men de geplande uitzendingen voor de kleuters kan vervolgen.

– Er zijn weinig spectaculaire verschuivingen in de marktaandelen van de verschillende radiostations tijdens de periode maart-april 2001, aldus het bureau Intomart. De restyling van het oude Radio 5 tot 747AM had tot dusver weinig effect. Het marktaandeel zakte van 0,9% naar 0,8%.2002 

Sky Radio blijft met 13,8% marktleider, aldus de laatste cijfers van het Bureau Intomart, dat het luisteronderzoek uitvoert. Radio 2 met 10,1% is tweede terwijl Radio 538 9,6% scoort.

2006 

– Rob Stenders neemt op 8 juni voor de maatschappij Eyeworks een proefaflevering van het televisieprogramma ‘Late Vermaak’ op. De voormalige ochtendpresentator van Yorin FM zal achter een mengpaneel vooral de muziek een centrale rol geven. Een snelle spelquiz waarbij twee teams het tegen elkaar opnemen, moet de nodige spanning brengen.

– De VARA maakt het overlijden van de 59-jarige Willem van Beusekom bekend. Na een functie als directeur bij de omroep, kreeg hij een gelijkaardige baan bij de NPS. Tijdens de jaren ’60 en ’70 was hij tevens populair als presentator bij Hilversum 3.

– 100%NL werft Dave Donkervoort, Marcel Barendse, Wendy Duivenvoorde, Joost van der Stel, Nienke Westerhof, Nienke Disco en Lex Gaarthuis als medewerkers aan.

1998: Verenigde Staten 

Robert W.Morgan, één van de Amerikaanse radiomonumenten verliest op 61-jarige leeftijd de strijd tegen kanker.

2006: Ierland

De Broadcasting Commission of Ireland geeft een nationale zendvergunning aan Newstalk 106. Het toekomstige commerciële station moet het antwoord op het publieke RTE1 worden. 

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

2003: Hoogtechnologisch luisteronderzoek (video) VRT stapt in nieuwe manier om aantallen t... Nadat er in het najaar van 2002 al een aantal testen werden uitgevoerd, zijn de VRT / VAR sinds kort bezig met de officiële opstartfase van een nieuwe manier van luisteronderzoek. ...
2012: Worden VTM en VRT straks buren? 'Voorbarig' zegt gedelegeerd bestuurder Sandra De Pr... De VRT overweegt om naar Mechelen te verhuizen. Dat onthulde burgemeester Bart Somers (Open VLD) dinsdagavond. De Dijlestad zou een van de opties zijn, naast een verlengd verblijf ...
2001: RVi start de ‘Grote Vernieuwing’ (audio) Wereldomroep zet puntje op de '... Bij Radio Vlaanderen internationaal (RVI) gaat nog dit jaar operatie 'Grote Vernieuwing' van start. Het begint al bij de naam. In het vervolg heet 'de Wereldomroep' gewoon RVi. Waa...
Het radiodagboek van 17 januari – 017 (audio) Audio: BBMS in september 1966 De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
2001: Het gaat prima, beter en best met 4FM "Maar we blijven azen op een FM-frequentie" Op 2 september vorig jaar begon het nieuwe commerciële radiostation 4FM met uitzenden via kabel, satelliet en internet. Met een ploeg van twintig voltijdse programmamakers en journ...
Het radiodagboek van 16 januari – 016 (audio) Audio: Yorin FM De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
Deel of print dit artikel
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
Spotlight

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in Retro
2011: Open VLD wil dat MNM wordt verkocht
Het radiodagboek van 21 mei (141)
2010: Norkring sluit eerste selectieprocedure af
Het radiodagboek van 20 mei (140)
2013: Johan Notenbaert naar Nostalgie
Het radiodagboek van 19 mei (139)
Sluiten