fbpx

RadioVisie

  • .
    .

Het radiodagboek van 22 juli – 204 (audio)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezenderradio (en af en toe een vleugje tv) terugvindt. Uit binnen- en buitenland. Het cijfer in de kop verwijst naar de actuele dag van het jaar. Zij die deze reeks willen bijhouden, kunnen ze bijgevolg op nummer klasseren.

1973

Radio Atlantis zendt vanaf de MV Mi Amigo de eerste Top 40 uit. Luc Van Kapellen (foto bovenaan) alias Luc De Coster presenteert. Daarnaast is hij doordeweeks te beluisteren met het programma ‘Luc brengt u van uw stuk’. 

1982

Daar Radio Contact sinds 1 juni reclame uitzendt moet eigenaar Francis Lemaire, na een klacht van de RTBF, voor de Kamer van Kortgeding verschijnen. De Franstalige openbare omroep eist 100.000 BEF per dag dat het onafhankelijke radiostation publiciteit brengt. De uitspraak volgt op 20 oktober.

1999

Het technostation Channel X, dat sinds 18 juni terug in de lucht is, wordt Radio Atlantis. Het netwerk beschikt nu over vier frequenties tussen Antwerpen en het Nederlandse Bergen-Op-Zoom.

2004

Het Vlaamse Commissariaat voor de Media verwerpt de klachten van VZW Radio 77 en VZW Stadsradio Sint-Niklaas. Zij dienden klacht in tegen het provinciale Radio Go over het niet gebruik van de hen toegekende frequentie. In de uitspraak beklemtonen de commissarissen dat de klagende partijen geen enkele zendvergunning hebben.

1998 

AVRO-presentatrice Jetske van Staa overlijdt op 34-jarige leeftijd. Ze had een hersentumor. Ze begon haar carrière bij Radio Gelderland maar kreeg van haar huidige werkgever de toelating om het programma ‘Van Staa Tot Zeven’ te verzorgen.

1999

– Als gevolg van de overeenkomst waarbij SBS Radio Noordzee overneemt, wordt er een formatwijziging doorgevoerd. Ochtendpresentator Jan Rietman, bekend van het NCRV-programma ‘Lost Vast’ verlaat onmiddellijk het station en wordt door Thorvald de Geus vervangen. De presentatie wordt door middel van voice tracks tijdens de daguren tot een strikt minimum herleid.

– De luistercijfers van het Nederlandse Bureau Intomart laten zien dat Sky Radio marktleider is met 15,3% gevolgd door 3FM met 14,4%. Radio 10 Gold rukt op van 8,5% naar 9,2%.

2003 

– De luistercijfers laten een forse winst zien voor Radio 538 dat van 10,7% naar 11,5% stijgt. Sky Radio blijft weliswaar de nummer 1 met 13%. Noordzee FM, dat voor het behalen van de oud Sky Radio- frequenties ruim tachtig miljoen euro neertelde, haalt 5,7%. Radio 10, de grote verliezer tijdens de herschikkingen in het etherlandschap, daalt van 7,1% naar 6,9%.

– Op 1008 MHz is er rond 13:00 uur een nieuwe, uitgebreide testuitzending van Radio London te horen. Er wordt non-stop muziek uitgezonden tot 15:30 uur.

2004 

De organisatie van lokale omroepen in Nederland (OLON) toont zich in een brief aan Staatssecretaris van OCW ontevreden over de financiering van de publieke lokale omroepen via het gemeentefonds. Men pleit voor alternatieve oplossingen.

1969: Duitsland 

De Duitse regering keurt het Verdrag van Straatsburg goed.

1989: Verenigd Koninkrijk 

Een bevoorradingsschip uit IJmuiden op weg naar de MV Ross Revenge wordt door de Britse DTI via de boordradio er op attent gemaakt dat men de bestaande wetgeving overtreedt. De kapitein legt de oproep echter naast zich neer en zorgt er voor dat de bemanning voedsel, water en brandstof krijgt.

Eén jaar geleden vandaag bij RadioVisie

Twee jaar geleden vandaag bij RadioVisie


Spotlight

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Het radiodagboek van 21 juli – 203 (audio)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Het radiodagboek van 20 juli – 202 (audio)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Het radiodagboek van 19 juli – 201 (video)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Blad 708: Minerva, BNL en Blue Monday (video)

Bloemen, noch pralines, neem een radio mee op ziekenbezoek. Rechter besliste om het definitieve vonnis Lees verder

NRJ: Napoleon, Nathan en Michaël(video)

De eerste ‘Open Studio’, een programma waarin een vereniging twee uur lang carte blanche krijgt, Lees verder

Blad 703: TOPradio, StuBru & Erica (audio)

De luisteraars blij maken in corona-tijden met een 100-lijst. Er is nog geen datum, maar Lees verder

Minister Dalle blijft onduidelijk over toekomst Stadsradio Vlaanderen

Intrekking Stadsradio Vlaanderen door Raad Van State definitief. De Commissie Media vergaderde gisteren via videoconferentie, Lees verder

NRJ: Robsons en Dempsons en vergeten liefdes

Elke zaterdag zet NRJ de studiodeuren open voor jongeren met talent, goesting én een boodschap Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x
Lees vorig bericht:
Blad 552: BBC, MNM en Mooimakers (audio)

Minister Dalle ‘zoomde’ met lokale radiosector (1)

Van Inkel oefent bij NPO Radio 2

Sluiten