fbpx

RadioVisie

  • .
    Amptec
    .

Het radiodagboek van 22 januari – 022 (audio )

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezenderradio (en af en toe een vleugje tv) terugvindt. Uit binnen- en buitenland. Het cijfer in de ‘kop’ verwijst naar de actuele dag van het jaar. Zij die deze reeks willen bijhouden, kunnen ze bijgevolg op nummer klasseren.

1982

Radio Maeva is vanaf 22:00 uur opnieuw te beluisteren. Met de directie van Radio Flash werd overeen gekomen dat men de studio in Hekelgem voor bepaalde tijd kan huren.

1998

Radio Antigoon moet gedurende tien dagen zwijgen. De overheid betrapte de populairste lokale radio in Vlaanderen op diverse overtredingen en werd daarom door mediaminister Eric Van Rompuy bestraft.

2001

Radio 1 wijzigt op 21 maart de nieuwsbulletins. Programma’s als ‘De Zuidkant’, ‘De Melkweg’ en ‘Rang 1’ wijken voor meer informatie en sneller nieuws. (Zie ook de rubriek Dag op Dag)

2002 

– De Hoge Raad voor Audiovisuele Media geeft geen advies over de keuze van de nieuwe RTBF-baas. Er zijn zes kandidaten om Christian Druitte op te volgen. De meest genoemde namen zijn Daniel Weekers (Déficom), Jean-Paul Philippot (Iris-hotelketen), Pierre-Dominique Schmidt (OESO), Michel de Wouters, Jean-Albert Pilloy (Canal Z) en George Frisque.

– TOPradio en Radio Contact in Mechelen kampen met technische moeilijkheden. Ze variëren van achterhaalde RDS-tekst tot een slechte klank.

2003
 
Alweer zendt Magic FM, de stadsradio in Sint Niklaas, enkel een draaggolf uit. Een reden voor het technische euvel wordt niet gegeven.

2004 

– De billijke vergoeding waarbij alle lokale radio’s een bedrag voor de gespeelde en vooraf opgenomen muziek moeten betalen, wordt opnieuw op de korrel genomen. André Depré, de voorzitter van Radio Tienen, richt nogmaals een schrijven aan mediaminister Marino Keulen waarin hij de opgelegde som voor de kleinere omroepen betwist.

– Het Gentse Superstar dat door de verdeling van de FM-frequenties van 107.7 naar 104.9 MHz moet uitwijken, wordt waarschijnlijk door Sun FM opgevolgd. De RDS-tekst is alvast aangepast.

2006

– Axiradio, de Lokerse stadsradio, worstelt zich doorheen een aantal testuitzendingen.

– De voormalige programmaleider van Radio Contact Nationaal, Rudi Van Vlaanderen trekt naar Contact Dendermonde en Contact Klein Brabant. Hij presenteert het middagblok tussen 11:00 en 14:00 uur.

2007 

– Door de fusie tussen Contact 2 en de stadsradio BXL ontstaan er geruchten over de toekomst van de ‘vrije’ frequentie 101.4 MHz. Vooral de regionale Radio Antipode toont interesse om het uitzendgebied te vergroten.

– Een technische ploeg van Belgacom zoekt tot 16:00 uur naar de oorzaak van de ondermaatse klank van het Genkse GRK dat door een blikseminslag met technische moeilijkheden kampte.

1970 

Het schip de Silvretta, gebouwd in 1948 (Foto bovenaan: collectie Leo Johannes), en nu tot drijvend radiostation omgebouwd, verlaat als de Mebo II de haven van Slikkerveer en gaat enkele mijlen buiten de Nederlandse kust voor anker. 

1974

De Eerste Kamer aanvaardt om 16:00 uur het Verdrag van Straatsburg. Het voorstel wordt met 49 stemmen voor en 12 tegen goed gekeurd.

2004 

Zendercoördinator Florent Luyckx houdt vol dat Rob Stenders bij Radio 3FM blijft. Yorin FM zou zich teruggetrokken hebben omdat de ochtendman zich pas in september, na het aflopen van zijn lopend contract, kan vrij maken.

1927

De BBC brengt voor de eerste maal een rechtstreeks verslag van een voetbalwedstrijd.

1975 


De Schotse stad Edinburgh krijgt een eigen onafhankelijk station; Radio Forth.

1984

De zeezender in wording Laser, incasseert een zware opdoffer wanneer de gisteren opgelaten heliumballon ter waarde van 6000 dollar verdwijnt.

1987

Laser Hot Hits zendt op 576 kHz een testsignaal uit, gevolgd door non-stop muziek en jingles. John Lewis rondt de testuitzendingen om 02:10 uur af.

2006

De 58-jarige ex-zeezendermedewerker van onder meer Radio Northsea International, Alan West wordt tot 2,5 jaar gevangenisstraf veroordeeld. Hij verzamelde op zijn computer ondermeer 4.000 foto’s van jonge kinderen. Ook schreef hij een verhaal van meer dan twee miljoen tekens waarin kinderen werden misbruikt. Hij baseerde zich daarvoor op bestaande personen.


2001

Radio Monte Carlo wordt een news & talk station. De aangepaste programmering wordt onder grote persbelangstelling voorgesteld.

2006

De NRJ-groep dagvaart ontslagnemend manager Jean Charles Mathy. In de krant Les Echos van 20 december 2005, had hij zich kritisch over het beleid bij de nummer één muziekradio uitgelaten.

1965: Europa

Het Verdrag van Straatsburg, dat verbiedt om mee te werken (op welke manier dan ook) aan radio- en/of televisie-uitzendingen die worden verzorgd vanaf zendschepen, voor anker in internationaal water, of vanuit vliegtuigen, wordt ondertekend. Zo kunnen diverse landen optreden tegen zeezenders.

1980: Italië 


De aanwezigheid van Radio 24, eigenlijk een Italiaans project dat van net over de grens met Zwitserland uitzendt, stemt niet iedereen gelukkig. Italiaanse agenten maken de zendinstallatie onklaar.

2004: Denemarken

Nadat Sky Radio een half jaar geleden een landelijk FM-pakket kreeg toegewezen, groeit het station uit tot de meest beluisterde zender. Enkel bij de jongeren moet Sky Radio de eerste plaats aan The Voice, een radiozender uit Kopenhagen, afstaan.

2007: Verenigde Staten

Fidelity Investments, de grootste aandeelhouder van de mediamaatschappij Clear Channel Communications, verzet zich tegen de overname door twee investeringsgroepen. Men is het niet eens met het bedrag dat per aandeel betaald wordt.

Eén jaar geleden vandaag bij RadioVisie

Twee jaar geleden vandaag bij RadioVisie


Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Het radiodagboek van 6 april – 097 (audio)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

2012: MNM-muziekjes in nieuwsbulletins (audio)

Sinds maandagochtend 2 april klinkt MNM een tikkeltje anders. De hitzender van de VRT nam Lees verder

2003: Radio 1 is boos op Knack

Er zijn flinke wrijvingen tussen Radio 1 en het weekblad Knack. Omdat hun journalist Dirk Lees verder

Blad 458: Studies, Lipstick, STARFM en wijzelf

Dit begint hier echt veel op een editie van de CCR-krant te lijken. Helaas bedoelen Lees verder

2001: ‘Aprilvis van VRT was niet om te lachen’

De aprilgrap van de gezamenlijke VRT-radio en televisie zorgde gisteren voor nogal wat beroering bij Lees verder

Het radiodagboek van 2 april – 093 (audio)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Het radiodagboek van 1 april – 092 (audio)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

2000: Radio 3: de lappenmand of de strijkplank?

Tijdens de plenaire bespreking van de beleidsnota media in het Vlaams Parlement kreeg Radio 3 Lees verder

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in archieven, commercieel, deejays, frankrijk, groot-brittannië, lokale radio, nederland, offshore, usa
Blad 389: Minerva, luistercijfers, Spotify

Ontslagen iHeartMedia: lokale sportzender balt vuist én wint

Kicken op radio en zo (64)

Het is vandaag 21 januari… 1994 (audio)

2012: Peter Van de Veire wil wereldrecord (video)

Het radiodagboek van 21 januari -021 (audio)

Sluiten