fbpx

RadioVisie

  • .
    .

Het radiodagboek van 22 februari – 053 (video)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezenderradio (plus af en toe een vleugje tv) terugvindt. Uit binnen- en buitenland. Het cijfer in de kop verwijst naar de actuele dag van het jaar. Zij die deze reeks willen bijhouden, kunnen ze bijgevolg op nummer klasseren.

1933

De plannen om een radio- en televisiehuis te bouwen, leiden tot een architectenwedstrijd waarvoor zich acht kandidaten melden. De jury, met ondermeer de befaamde architect Victor Horta, raakt het niet eens. De deelnemers krijgen een geldsom.

1934

Het NIR zendt de staatsbegrafenis van Koning Albert I uit. De Franstalige verslaggeving van Theo Fleischman groeit uit tot een voorbeeld van degelijke reportagewerk.

2000

Het stopzetten van de nieuwsuitzendingen bij de kabelradio’s Flandria en BOB versterken de geruchten over een nakende verkoop.

2001

– Uit het versnelde debat dat de Nederlandse Tweede Kamer hield over de wijze waarop de etherfrequenties moeten worden verdeeld, blijkt dat de coördinatie met België nog niet op punt staat. Dat heeft te maken met de onenigheid die minister van Media Dirk Van Mechelen heeft met zijn Waalse en Duitstalige collega ministers over het frequentieplan.

– In Wallonië stijgt de onrust over het gebruik door Radio Contact van zes niet-toegekende FM-frequenties. Mediaminister Richard Miller dreigt met harde sancties waaronder zware financiële boetes die tot 5% van het jaarlijkse zakencijfer (zonder BTW) kunnen oplopen.

2002

Presentatrice Chantal Pattyn wordt de nieuwe cultuurcoördinatrice van Klara. Zij moet het evenwicht tussen muziek en gesproken onderwerpen uitwerken.

2003

– Luc Appermont neemt na tien jaar afscheid als presentator van het Radio 2-programma ‘De Zoete Inval’. Hij zal samen met Kelly Pfaff een televisieversie voor VTM uitwerken.

– Radio KRT uit Brecht (107.6 MHz), een onderdeel van C-Dance, heeft technische problemen. Het station zendt tot 18:30 uur slechts een draaggolf en een RDS-text uit.

2004 

De slotaflevering van ‘Bruxelles Capitale Matin’ (06:30 en 09:00 uur) is het definitieve einde voor dit radiostation. Tot en met 29 februari zijn er testuitzendingen met korte boodschappen te horen. Ze kondigen de start van Radio Vivacité aan.

2005

– De socialistische vakbond van de RTBF heeft zijn leden opgeroepen te staken tegen het Magellan-plan. Een aantal programma’s worden door een film vervangen en het televisiejournaal wordt flink ingekort.

– Qmusic, dat 11,2% scoort en 4FM dat 5,8% marktaandeel behaalt, zijn de winnaars van het recent gehouden CIM-luisteronderzoek. Met 4,2% en 2,3% boeken beide commerciële stations een flinke winst. Voormalig marktleider Radio 1 en Donna geven terrein prijs. Beide zenders verliezen respectievelijk 1,1% en 6,9%.

– Steve Vandeputte wordt door Radio Contact voor Contact Dance aangeworven. Hij presenteert het blok tussen 22:00 en 01:00 uur.

2006 

De 26-jarige Bjorn Verhoeven (foto bovenaan) trekt naar Radio Contact. Hij begeleidt Vlaanderen tussen 16:00 en 20:00 uur.

2007 

Politicus Jurgen Verstrepen ontvangt van het Agentschap Vlaamse Belastingdienst Centrale Invorderingscel een brief waarin wordt gesteld dat er na overleg met de Vlaamse Regulator voor de Media (VRM), wordt overgegaan tot het invorderen van een boete van 12.500 euro. De Vlaamse wetgeving verbiedt dat politieke partijen of politici een omroep hebben, ook al is die enkel via het internet te beluisteren. De geviseerde Antwerpenaar probeerde in 2005 via kortegolf een station voor het Vlaams Belang te starten vanuit het buitenland.

1999 

Philip Bloemendal, de stem achter het Polygoon Journaal overlijdt op 80-jarige leeftijd. Na de Tweede Wereldoorlog solliciteerde hij op aanraden van zijn echtgenote bij Radio Herrijzend Nederland ‘omdat hij zo een mooie stem had’. Tot 1986 zou hij de nieuwsuitzendingen, die aanvankelijk in de filmzaal te zien waren, inlezen.

2002

Freek Simon overlijdt op 59-jarige leeftijd. Op voorspraak van Willem van Kooten belandde hij in 1968 op de Norderney als nieuwslezer voor Radio Veronica. In 1973 ruilde hij het zeezenderleven voor een functie bij onder meer het ANP en nog later bij de redactie van het nieuwsprogramma TROS Actua.

2006 

Het Openbaar Ministerie stopt met het onderzoek naar vermeende beledigingen van Robert Jensen. Viola Holt had een aanklacht ingediend maar trok die afgelopen week voor een onduidelijke reden opnieuw in.

1967

Britain Radio wordt door Radio 355 vervangen. Concurrent Radio 390 krijgt ondertussen een boete van tweehonderd pond voor illegaal uitzenden.

1974

Het aantal lokale radiostations neemt uitbreiding. Vanuit de studio’s aan de Aston Road North starten de programma’s op 1151 kHz en op 94.8 MHz van BRMB.

1974 

Radio Seagull zendt voor de laatste keer vanaf de MV Mi Amigo, via 259 meter, uit.

2006

De Engelse OFCOM overhandigt elf community stations een licentie voor de Londense regio. Voor de diverse piraten in Londen is dit geen goed nieuws want voor hen blijft nu nog minder ruimte op de FM-band over.

1997: Israël 

Wegens het slechte weer staakt Arutz 7 de uitzendingen. Het schip, de MV Hatzvi zet koers naar de haven van Haïfa om er proviand in te slaan.

Eén jaar geleden vandaag bij RadioVisie

Twee jaar geleden vandaag bij RadioVisie


Amptec
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Blad 508: Radiowebsites, Wonderland, Minerva (audio & video)

Lekker weer. Verlengd weekend. En de wereld die nog steeds enkele versnellingen trager draait. Soms Lees verder

Blad 507: Festivals, Radio 5 en Nostalgie (audio)

U kan niet naar het festival, dan komt het festival tot bij u (in Wallonië)Een Lees verder

NRJ: Online-reclame verschillend van FM-spots

Er wordt steeds meer digitaal geluisterd. Ook in Wallonië. Via DAB+ en online. Volgens de Lees verder

Het radiodagboek van 27 mei – 148 (audio)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Wallonië: online radio maakt enorme sprong door lockdown

Tijdens de lockdown nam in Franstalig België het online naar de radio luisteren, zowel naar Lees verder

Het radiodagboek van 25 mei (146)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Het radiodagboek van 24 mei – 145 (video)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Het radiodagboek van 23 mei – 144 (audio)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in archieven, deejays, groot-brittannië, kabelradio, kortegolf, luistercijfers, nederland, offshore, tv, vrt
Blad 418: Jingles, Tineke en Evergreens (audio & video)

Imec.digimeter 2019: is de Vlaamse FM-radio ingestort?

BBC start lokale afschakeling AM (audio)

Nostalgische column Hans Knot – 111 (video)

Het is vandaag 21 februari… 2010 (audio)

2001: Lokale luistercijfers Oost-Vlaanderen

Sluiten