Het radiodagboek van 22 februari (053) Luc Appermont trekt van VRT naar VTM

Leestijd: 4 minuten

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezenderradio (en af en toe een vleugje tv) terugvindt. Uit binnen- en buitenland. Het cijfer in kop verwijst naar de actuele dag van het jaar. Zij die deze reeks willen bijhouden, kunnen ze bijgevolg op nummer klasseren.


1933

De plannen om een radio- en televisiehuis te bouwen, leiden tot een architectenwedstrijd waarvoor zich acht kandidaten melden. De jury, met ondermeer de befaamde architect Victor Horta, raakt het niet eens. De deelnemers krijgen een geldsom.


Lees verder onder de advertentie


1934

Het NIR zendt de staatsbegrafenis van Koning Albert I uit. De Franstalige verslaggeving van Theo Fleischman groeit uit tot een voorbeeld van degelijke reportagewerk.

2000

Het stopzetten van de nieuwsuitzendingen bij de kabelradio’s Flandria en BOB versterken de geruchten over een nakende verkoop.

2001

– Uit het versnelde debat dat de Nederlandse Tweede Kamer hield over de wijze waarop de etherfrequenties moeten worden verdeeld, blijkt dat de coördinatie met België nog niet op punt staat. Dat heeft te maken met de onenigheid die minister van Media Dirk Van Mechelen heeft met zijn Waalse en Duitstalige collega ministers over het frequentieplan.

– In Wallonië stijgt de onrust over het gebruik door Radio Contact van zes niet-toegekende FM-frequenties. Mediaminister Richard Miller dreigt met harde sancties waaronder zware financiële boetes die tot 5% van het jaarlijkse zakencijfer (zonder BTW) kunnen oplopen.

2002

Presentatrice Chantal Pattyn wordt de nieuwe cultuurcoördinatrice van Klara. Zij moet het evenwicht tussen muziek en gesproken onderwerpen uitwerken.

2003 

– Luc Appermont neemt na tien jaar afscheid als presentator van het Radio 2-programma ‘De Zoete Inval’. Hij zal samen met Kelly Pfaff een televisieversie voor VTM uitwerken.

– Radio KRT uit Brecht (107.6 MHz), een onderdeel van C-Dance, heeft technische problemen. Het station zendt tot 18:30 uur slechts een draaggolf en een RDS-text uit.

2004 

De slotaflevering van ‘Bruxelles Capitale Matin’ (06:30 en 09:00 uur) is het definitieve einde voor dit radiostation. Tot en met 29 februari zijn er testuitzendingen met korte boodschappen te horen. Ze kondigen de start van Radio Vivacité aan.

2005

– De socialistische vakbond van de RTBF heeft zijn leden opgeroepen te staken tegen het Magellan-plan. Een aantal programma’s worden door een film vervangen en het televisiejournaal wordt flink ingekort.

– Qmusic, dat 11,2% scoort en 4FM dat 5,8% marktaandeel behaalt, zijn de winnaars van het recent gehouden CIM-luisteronderzoek. Met 4,2% en 2,3% boeken beide commerciële stations een flinke winst. Voormalig marktleider Radio 1 en Donna geven terrein prijs. Beide zenders verliezen respectievelijk 1,1% en 6,9%.– Steve Vandeputte wordt door Radio Contact voor Contact Dance aangeworven. Hij presenteert het blok tussen 22:00 en 01:00 uur.

2006 

De 26-jarige Bjorn Verhoeven (foto bovenaan) trekt naar Radio Contact. Hij begeleidt Vlaanderen tussen 16:00 en 20:00 uur.

2007 

Politicus Jurgen Verstrepen ontvangt van het Agentschap Vlaamse Belastingdienst Centrale Invorderingscel een brief waarin wordt gesteld dat er na overleg met de Vlaamse Regulator voor de Media (VRM), wordt overgegaan tot het invorderen van een boete van 12.500 euro. De Vlaamse wetgeving verbiedt dat politieke partijen of politici een omroep hebben, ook al is die enkel via het internet te beluisteren. De geviseerde Antwerpenaar probeerde in 2005 via kortegolf een station voor het Vlaams Belang te starten vanuit het buitenland.

1999 

Philip Bloemendal, de stem achter het Polygoon Journaal overlijdt op 80-jarige leeftijd. Na de Tweede Wereldoorlog solliciteerde hij op aanraden van zijn echtgenote bij Radio Herrijzend Nederland ‘omdat hij zo een mooie stem had’. Tot 1986 zou hij de nieuwsuitzendingen, die aanvankelijk in de filmzaal te zien waren, inlezen.

2002

Freek Simon overlijdt op 59-jarige leeftijd. Op voorspraak van Willem van Kooten belandde hij in 1968 op de Norderney als nieuwslezer voor Radio Veronica. In 1973 ruilde hij het zeezenderleven voor een functie bij onder meer het ANP en nog later bij de redactie van het nieuwsprogramma TROS Actua.

2006 

Het Openbaar Ministerie stopt met het onderzoek naar vermeende beledigingen van Robert Jensen. Viola Holt had een aanklacht ingediend maar trok die afgelopen week voor een onduidelijke reden opnieuw in.

1967: Verenigd Koninkrijk 

Britain Radio wordt door Radio 355 vervangen. Concurrent Radio 390 krijgt ondertussen een boete van tweehonderd pond voor illegaal uitzenden.

1974: Verenigd Koninkrijk 

Het aantal lokale radiostations neemt uitbreiding. Vanuit de studio’s aan de Aston Road North starten de programma’s op 1151 kHz en op 94.8 MHz van BRMB.

1974: Verenigd Koninkrijk 

Radio Seagull zendt voor de laatste keer vanaf de MV Mi Amigo, via 259 meter, uit.

1997: Israël 

Wegens het slechte weer staakt Arutz 7 de uitzendingen. Het schip, de MV Hatzvi zet koers naar de haven van Haïfa om er proviand in te slaan.

2006: Verenigd Koninkrijk

De Engelse OFCOM overhandigt elf community stations een licentie voor de Londense regio. Voor de diverse piraten in Londen is dit geen goed nieuws want voor hen blijft nu nog minder ruimte op de FM-band over.

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

2009: Radio Scorpio wordt vandaag 30 (video) Vaak dood verklaard, toch nog altijd springle... Radio Scorpio viert vandaag zijn dertigste verjaardag. 'Een prima gelegenheid om het luisterbereik te vergroten', oordeelde men en dus is 's lands oudste 'vrije zender' nu ook via ...
Het radiodagboek van 17 oktober – 289 (video) Ook dit had vandaag in jouw geschieden... De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
De soldaten van de nationale omroep (audio) Verzoekprogramma werd kweekvijver voor radiota... In een ander stukje leest u vandaag over de theater revival van het ’Solatenhalfuurtje’. Het programma wordt er omschreven als legendarisch. Ouder luisteraars zullen dit zonder pro...
Het radiodagboek van 16 oktober – 288 (audio) Ook dit had vandaag in jouw geschieden... De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
2011: Aangepaste vormgeving bij Studio Brussel 'Life Is Music' Alle toonaangevende radiostations ruilden inmiddels hun zomerse outfit voor een aangepaste herfst- en winter-inkadering. NRJ, Sky Radio, RTL en vele anderen gaven de aanzet. Studio...
Het radiodagboek van 15 oktober – 287 (audio) Ook dit had vandaag in jouw geschieden... De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
Deel of print dit artikel
Spotlight
TVV Sound
TVV Sound

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in Retro
2001: Lokale luistercijfers Oost-Vlaanderen
2004: Retro-interview met Luc De Groot
Het radiodagboek van 21 februari (52)
2001: Lokale luistercijfers in Limburg
2003: FM Limburg bereidt provincieradio voor
Het radiodagboek van 20 februari (051)
Sluiten