RadioVisie

  • .
    Amptec
    .

Het Radiodagboek van 21 november

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

De geschiedenis heeft haar rechten. Die van vroeger, maar ook de gebeurtenissen uit een recenter verleden. Daarom hebben we het Radiodagboek’ vernieuwd. Een hele stevige update. We gaan verder dan ooit terug in de tijd en sluiten zo dicht mogelijk aan bij het heden. Dit is de radiogeschiedenis zoals ze zich afspeelde tussen 1900 en 2020.

Ook dit had in jouw geschiedenisboek moeten staan

1998: Na de mislukte gesprekken met Radio Contact over een samenwerking, tekent de ‘VMMa’ (‘Vlaamse Media Maatschappij’) een contract met het netwerk TOPradio. Peter Hoogland brengt het openingsprogramma.

2001: 

– In de krant ‘De Morgen’ kondigt oprichter Gust De Coster het einde van Radio Roxy aan. Hij beschuldigt de kabelmaatschappijen door de hoge vraagprijs voor de doorgifte mee aan de oorzaak van het faillissement te liggen. 

– De ex-directeur van TOPradio Peter Hoogland en de ‘VMMa’ (‘Vlaamse Media Maatschappij’) gaan uit elkaar. 

2002: Het Vlaamse Commissariaat voor de Media keurt de overname van 4FM door de investeringsmaatschappij ‘Déficom’ goed.

2003: Michel Follet verzorgt vanaf 1/12/2003 de ochtend met ‘Plankgas’ bij 4FM. Hij zal Vlaanderen van 6.00 uur tot 10.00 uur naar het werk leiden.

2006: Een hevige blikseminslag haalt om 19:00 uur Radio Contact, Radio Diest en Radio Contact Vlaams Brabant uit de lucht.

1971: Twee nieuwe dj’s zijn op de ‘Mebo II’ van Radio Noordzee Internationaal. Bill Chrysp en Brian Cullen vertrekken echter reeds na vier dagen wegens continue zeeziekte.

1977: De ‘VOO’ (‘Veronica Omroep Organisatie’) vraagt voor de derde keer de C-status aan. Men onderzoekt de commerciële bindingen van Veronica. 

1981: Jan Rietman verzorgt op Hilversum 3 de 400ste ‘Los Vast’ bij de ‘NCRV’ waarin Nederlandse artiesten optreden. De allereerste presentator was Govert Van Brakel, die in 1976 door Eddy Becker werd opgevolgd. 

2016: Radio 538 (12,3%), Qmusic (10,1%) en de lokale publieke omroepen (10%) scoren het best, aldus het ‘Bureau Intomart’ op basis van het luisteronderzoek over de maanden september en oktober. Radio 10 stijgt van 5,7% naar 5,9%. 

2017: Radio 538 werd stevig marktleider in de maanden september en oktober, en scoort 12,6%. NPO Radio 2 stijgt naar 11,1%. De lokale stations van de publieke omroepen halen samen 9,6%. Sky Radio zakt van 9,2% naar 8,9%. Radio 10 klimt van 6,6% naar 6,9%. 

1959: Alan Freed wordt bij het New Yorkse WABC ontslagen. Hij weigerde een brief te tekenen waarin hij ontkende dat hij geld voor het draaien van bepaalde songs zoals ‘Maybellene’ van Chuck Berry had ontvangen. 

2006: De New Yorkse soft-pop zender Lite FM 106,7 bezuinigt. Eigenaar ‘Clear Channel Communications’ zet de ochtenddj J.J. Buchner en de avondjock J.J. Kennedy op straat. Karen Carson en Delilah Rene zijn hun vervangsters. De programma’s tijdens de nacht worden met voice tracks opgevuld.

1966: Nieuw Zeeland

Radio Hauraki test vanop het zendschip ‘Tiri 1’ in Nieuw Zeeland.

1969: Zwitserland

Omdat de ‘Angela’ omgedoopt tot ‘Mebo I’ te licht uitvalt om als zendschip te kunnen dienen omdat de bodem van dat schip rond is en daarom ging ‘rollen’ nadat de zendmast daarop was geplaatst, wordt de grotere en ook hoekiger ‘Silvretta’ door ‘Mebo Ltd.’ in Zürich als ‘Mebo II’ aangekocht.

RadioVisie op deze dag in de voorbije jaren


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Het Radiodagboek van 23 november

Vandaag in 2006: De Raad van State vernietigt het frequentieplan dat enkel op de Vlaamse Lees verder

Het Radiodagboek van 22 november

Vandaag in 1997: Radio Flandria wordt vanuit het Groothertogdom Luxemburg via de Mechelse kabel en Lees verder

Het Radiodagboek van 20 november

Vandaag in 2002: Een mededeling van de Vlaamse Media Maatschappij (VMMa) kondigt de sluiting van Lees verder

Het Radiodagboek van 19 november

Vandaag in 1991:  De Ross Revenge loopt in een zware storm vast op een zandbank Lees verder

Het Radiodagboek van 8 december

Vandaag in 1963: Alle stations van Radio France op FM krijgen een nieuwe naam in Lees verder

Het Radiodagboek van 7 december

Vandaag in 1987: De 'VUM' ('Vlaamse Uitgeversmaatschappij') lanceert het netwerk ‘Vijfsterrenradio'.

Het Radiodagboek van 6 december

Vandaag in 1980: Andy Peebles (BBC Radio 1) interviewt John Lennon voor de laatste keer, Lees verder

Het Radiodagboek van 5 december

Vandaag in 1964: Radio London op de 'MV Galaxy' in de monding van de Theems Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx