fbpx

RadioVisie

  • .
    .
TVV Sound

Het radiodagboek van 21 maart – 081 (video)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezenderradio (en af en toe een vleugje tv) terugvindt. Uit binnen- en buitenland. Het cijfer in kop verwijst naar de actuele dag van het jaar. Zij die deze reeks willen bijhouden, kunnen ze bijgevolg op nummer klasseren.

1980

Dertig agenten bestormen om 09:55uur de studio van Radio Plus in Brussel en nemen alle apparatuur in beslag. De elektriciteit en de telefoonlijnen worden afgesneden. Om 16:00 uur keren de uitzendingen via Radio Micro Climat op 103.0 MHz terug.

2001 

Ministers Richard Miller (Wallonië) en Dirk Van Mechelen (Vlaanderen) van media willen vooruitgang boeken met de uitwerking van een frequentieplan. Beiden willen op 3 april de technische aspecten, zoals de diverse zendvermogens en de verschillende gecoördineerde frequenties, bespreken.

2002 

– De luistercijfers over 2001 laten goede resultaten zien voor de openbare omroep. Als gevolg van de aanslagen op 11 september 2001 klimt Radio 1 naar 12,6%, een winst met 2,4%. De gebeurtenissen in New York en in Washington zorgen er wel voor dat Radio Donna en Radio 2 hun marktaandeel zien dalen. De popzender zakt van 33,1% naar 32,8% terwijl het bekendste familiestation van 27,9% naar 27,0% gaat. De lokale en commerciële zenders boeken winst (0,3%) en stijgen van 11,3% naar 11,6%.

– De misplaatste uitspraken van een Franstalige DJ tijdens de tennisfinale van Wimbledon in 2001 waarbij de presentator Venus Williams vergeleek met een ‘aap’ komen Radio Contact duur te staan. Het station krijgt van het CSA, de hoge audiovisuele raad, een boete van 1000 euro aangesmeerd.

2005

De Antwerpse zender van Be One (107.4 MHz), die vanwege het hoge zendvermogen een schorsing kreeg van de Raad van State, gaat gewoon door. Normaal zou de onderbreking vandaag ingaan en tot zaterdag doorlopen. Door het indienen van een bezwaarschrift, wordt de straf verdaagd.

2006

De uitzendingen van Radio 2 Omroep Antwerpen, die naar aanleiding van de wegenwerken op de Antwerpse ring op 540 kHz te horen waren, maken plaats voor Radio 2 Omroep Brabant.


1979

In Amsterdam sterft op 65-jarige leeftijd Kees Manders, de broer van de eerder overleden zanger en kleinkunstenaar Tom Manders alias Dorus. Op radiogebied werd de voormalige nachtclubeigenaar bekend vanwege zijn poging tot entering van de Mebo II, het zendschip van Radio Noordzee Internationaal, op 29 augustus 1970. Het ging om een wraakactie gericht tegen Meister en Bolier, de eigenaren van het zendschip, die terug waren gekomen op hun belofte om Manders tot directeur van de Nederlandstalige uitzendingen te benoemen. Verder was hij nauw betrokken bij de uitzendingen van Radio en TV Noordzee vanaf het REM-eiland, ook bij de start van Radio Veronica in 1960 was hij ‘in de buurt’..

1980

Na drie jaar worden de voormalige medewerkers van Radio Delmare door de Officier van Justitie gedagvaard. Astrid de Jager, Jan Kat, Steph Willemsen en Gerard van Dam moeten bij de rechter verantwoording afleggen voor hun betrokkenheid tussen 1 augustus en 11 september 1978. (Foto bovenaan: Leo Vreugdenhil en Astrid de Jager (c) Leendert Vingerling en Jan Kat)

2003

Radio 10 FM-DJ Cees van den Brink sterft. Zeven jaar lang presenteerde hij programma’s bij het station. Overdag werkte hij fulltime bij de KPN, maar tijdens de weekendnachten kwam zijn ware passie naar boven, radio maken. Hij werd 45 jaar.

2007

– John de Mol, van wie de televisiezender Tien op een regelrechte flop afstevent, voert niet alleen gesprekken met RTL en SBS over het voortbestaan van het commerciële station maar ook over Radio 538, Juize FM en Radio 10 Gold.

– De Concertzender van de publieke omroep wordt vanaf 15 april omgedoopt tot Radio 6. De naamswijziging moet de herkenbaarheid naast de andere stations van de publieke omroep, vergroten.

– Het College van Beroep voor het Bedrijfsleven beslist dat Radio Veronica en Radio Ujala in de ether kunnen blijven. Daardoor worden de beroepen van Arrow en Radio 10 Gold tegen de toekenning van de vergunning aan Sky Radio voor de Gouwe Ouwe Zender ofwel Radio Veronica ongegrond verklaard.

1966

Een reddingsboot moet naar het zendschip van Radio London uitrukken. Een DJ wordt versneld naar een ziekenhuis aan land gebracht.

1985

David Lee Stone ruilt Laser 558 voor Radio Luxemburg (208 meter).

2004

Via de satelliet Eurobird 1 beginnen de langverwachte uitzendingen van Radio London. Het station, eigendom van de maatschappij Radlon, probeerde via een vergunning om op 1008 kHz in de lucht te komen vanuit Nederland. Het bleef bij enkele testuitzendingen want vanwege de hoge kosten werd het contract door Talpa Radio, de mediamaatschappij van Radio 10 Gold en Noordzee FM overgenomen.

1970: Griekenland

Radio Free Greece start vanaf de MV Hebe, die voor de kust van Malta ligt. Janet Rosenstock, een Candees lid van de Free Greece Organisation, hoopt zo de Paniaic Freedom Movement in Griekenland te steunen.

1986: Frankrijk

Het Parijse La Voix Du Lézard (96.1 MHz) maakt voor Skyrock plaats. Het station van Pierre Bellanger, Frank Ténot en Daniël Filippachi wordt met de komst van afdelingen in onder meer Grenoble, snel een landelijk netwerk.

2003: Duitsland

Het jongerenstation Megaradio stopt de uitzendingen via de middengolf-frequentie 1440 AM.

1922

KGW-AM begint met officiële uitzendingen op de middengolf in Portland (Oregon).

1924

WBBX uit Crete in de staat Illinois krijgt van de Federale Commissie de toelating om uitzendingen te beginnen op de AM-frequentie 670 kHz. Op 4 september wordt de roepnaam WES of ‘World’s Economy Store’ ingevoerd.

1995

De stad New York, die eigenaar was van de WNYC AM en FM verkoopt beide stations.

Eén jaar geleden vandaag bij RadioVisie

Twee jaar geleden vandaag bij RadioVisie


Spotlight
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Het radiodagboek van 10 augustus – 223 (video)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Het radiodagboek van 9 augustus – 222 (video)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Het radiodagboek van 8 augustus – 221 (video)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Blad 567: Sport, Eric en Annemie (video)

De 'sporzamannen' van de radio kunnen het ook op televisie Eerbetoon: radiostudio werd opgedragen aan Lees verder

Blad 562: Radiopiraat, radiojournalist & radiojingles (audio & video)

Wat dacht u van een rapport over ‘illegale radio’ uit 1988, als vakantielectuur?Hij werkte voor Lees verder

2008: Bourgeois tevreden over optreden BIPT

Vlaams minister van Media Geert Bourgeois is tevreden dat het Belgische Instituut voor Postdiensten en Lees verder

Het radiodagboek van 29 juli – 211 (audio)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Blad 557: Webradio, offshore radio en AM-radio

Steun voor webradio's en een prima zoekplaats voor muziekliefhebbersEr gaat nog meer schoon radiovolk naar Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Meer in archieven, commercieel, deejays, frankrijk, groot-brittannië, lokale radio, luistercijfers, middengolf, nederland, offshore, usa, vrt
Blad 443: Monsheide, Radio 2, Youtube & Minerva (video)

Radio 2: ‘Beste Buren-concert’ voor alle huiskamers

Van Nederland tot Georgië en nog verder (video’s)

Nostalgische column Hans Knot – 115

Lokale radio’s applaudisseren om 20:00 uur (audio)

XS2RADIO start met Corona Nieuws Radio 24/7

Sluiten