RadioVisie

  • .
    Amptec
    .

Het Radiodagboek van 21 juni

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

De geschiedenis heeft haar rechten. Die van vroeger, maar ook de gebeurtenissen uit een recenter verleden. Daarom hebben we het Radiodagboek’ vernieuwd. Een hele stevige update. We gaan verder dan ooit terug in de tijd en sluiten zo dicht mogelijk aan bij het heden. Dit is de radiogeschiedenis zoals ze zich afspeelde tussen 1900 en 2022.

Ook dit is geschiedenis

2004:  Be One, het netwerk van ‘Emmis Communications’, start in negen Vlaamse steden: Antwerpen, Brussel, Gent, Harelbeke, Leuven, Hasselt, Oostende, Brugge en in Aalst. Men zal zich op rock- en pophits uit de jaren ’80 en ’90 afgewisseld met lokaal en regionaal nieuws richten. Er is tevens een flinke portie infotainment voorzien.  

2019: Tros FM opent een tweede frequentie. Men luistert in Dendermonde  op 106.3 FM. Hamme, Bornem, Temse en Waasmunster stemmen op 105.2 FM af.

2020: Het gemeenschapscentrum ‘de Boesdaalhoeve’ uit Sint-Genesius-Rode start met ex-presentatoren van het vroegere radio Ro wekelijks Radio CoRona. Het project loopt tot en met 12/7/2020. Men wil de lokale inwoners nog dichter blij elkaar brengen. 

1976: De ‘VOO’ (‘Veronica Omroep Organisatie’) vraagt de status van C-omroep aan. 

1996: De ‘NOS’ bereikt met de commerciële zender Sport 7 een akkoord over wat wel of wat niet live mag gebracht worden. De publieke omroep zal op zondagavond een uitgebreid voetbaloverzicht brengen. 

2001: De commerciële radiostations zoals Sky Radio en Classic FM starten, uit vrees voor hun voortbestaan, een nieuwe protestactie om de geplande veiling van de etherfrequenties te dwarsbomen. De luisteraars worden opgeroepen om de Tweede Kamerleden op te bellen om zo de druk op te voeren. 

2003: XFM zendt in delen van Noord-Brabant voor het eerst op FM uit. 

2004: Radio 538 wordt door de nieuwe luistercijfers van het ‘Bureau Intomart’ marktleider bij de commerciëlen met een marktaandeel van 11,6%. Het jongerenstation aan de Hilversumse Koninginneweg verslaat Sky Radio, dat op 11,2% staat. ORN leidt bij de publieke omroepen met 14,9%.

2006: 

– De ‘NOS’ moet als hoofd van 19 publieke omroepen 76,3 miljoen euro plus rente terugbetalen aan de Staat. Volgens de Europese Commissie bleek dat men tussen 1994 en 2005 meer dan noodzakelijk ontving voor de financiering van programma’s. Met het extra verkregen geld werden enkele reserves opgebouwd.

– Peter van den Hurk verlaat CAZ! voor Qmusic. Na enkele invalbeurten zal hij vanaf september 2006 een vaste stek in de avond krijgen.

2016: Radio 538 (11,8%), de lokale publieke omroepen (10,1%) en Qmusic (9,6%) zijn het populairst, aldus het ‘Bureau Intomart’ na het onderzoek over april en mei 2016. 

1966: Als de kranten de kaping van het fort ‘Shivering Sands’ van waarop Radio City uitzendt, breed op hun voorpagina uitsmeren, stopt de directeur van Radio London, Philip Birch, de plannen voor ‘United Kingdom Good Music’ (‘UKGM’). Het komt ook tot een zware woordenwisseling tussen de directeur van het gegijzelde station en de nietsontziende bezetters. De tweede confrontatie eindigt dramatisch. Tijdens een gevecht tussen Reginald Calvert en de secretaresse van zijn vijand Pamela Thornburn grijpt Oliver Smedley naar een geweer en valt er een schot. De baas van Radio City sterft. De regering jaagt versneld op de illegale radiostations.

1977: De BBC boycot ‘God Save The Queen’ van The Sexpistols. Het kwartet groeit uit tot de ambassadeurs van de punkbeweging.

2002: Verenigde Staten

Een Amerikaanse rechter bepaalt dat online radiostations net zoals de FM-zenders 0,07 dollarcent per uitgezonden nummer moeten betalen. Door deze beslissing worden een groot aantal audiostreams waaronder die van Kiis FM in Los Angeles onderbroken. De ‘RIAA’, de tegenhanger in de Verenigde Staten van ‘Bumra’, vindt deze vergoeding té laag.

2019: Frankrijk

Skyrock introduceert ‘Skyrock Casablanca’ voor de smartphone bezitters in Marokko.

RadioVisie op deze dag in de voorbije jaren


Spotlight

Blikvangers op deze dag

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx