fbpx

RadioVisie

  • .
    Amptec
    .

Het radiodagboek van 21 januari -021 (audio)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezenderradio (en af en toe een vleugje tv) terugvindt. Uit binnen- en buitenland. Het cijfer in de ‘kop’ verwijst naar de actuele dag van het jaar. Zij die deze reeks willen bijhouden, kunnen ze bijgevolg op nummer klasseren.

1982

De ordediensten blijven het op Radio Maeva gemunt hebben. De medewerkers krijgen rond 15:30 uur wederom ongewenst bezoek. Ben Van Praag moet de zender, de mast en de antennes ontmantelen.

2001

Wiet Van Bever wordt de nieuwste aanwinst van Family Radio. De voormalige medewerker van Radio Contact en Radio Seven verzorgt voorlopig het middagblok tussen 12:00 en 15:00 uur.

2002

Het hoofdfiliaal in Brussel van de Contactgroep wordt om 12:20 uur door een stroompanne getroffen. Na een onderbreking van vijf minuten kan men de uitzendingen hervatten. De luisteraars in Brussel krijgen om 12:38 uur opnieuw de vertrouwde programma’s van alle netwerken te horen.

2004

– Het tijdschrift TV Familie onthult dat de 63-jarige Radio 2-presentator Julien Put (foto bovenaan) met z’n gezondheid sukkelt. Een deel van zijn longen werd in het Leuvense Gasthuisbergziekenhuis verwijderd. De fans kennen hem ondermeer van ‘Het Spiegelpaleis’, dat hij samen met Jo Leemans verzorgde.

– Het Conseil Supérieur de l’Audiovisuel (CSA) vraagt de Waalse politici om binnen de twee weken de procedure voor een frequentieplan op te starten. Men vreest voor totale anarchie als de Vlaamse herschikking van de FM-band wordt doorgevoerd.

– Het Leuvense RGR en Radio Scoplia moeten zich voor een rechter verantwoorden voor het gebruik van niet toegelaten frequenties. De stations en de leveranciers riskeren een boete variërend van 1000 tot 2000 euro. De uitspraak volgt op 4 februari.

2005 

– VZW stichting Communicatie Waasland (Radio Super) diende een klacht in tegen VZW Rupel Radio, VZW Radio Solymar en VZW Radio Klein-Brabant wegens storingen. Na controle van het BIPT blijkt dat het probleem niet bij de andere radiostations ligt, maar te maken heeft met het vrij zwakke signaal van Radio Super zelf. Het Vlaamse Commissariaat voor de Media houdt het bij deze analyse. Andere stations zoals Radio Brugge, Radio Rutten, Radio Caroline, Seniorenradio Diest en Radio Activity worden op de vingers getikt vanwege het niet naleven van diverse aspecten van hun vergunning.

– Serge Hadermann trekt naar Radio Nostalgie. De voormalige muzieksamensteller van Radio Donna zal zijn activiteiten bij TOPradio met een ochtendprogramma bij het oldiesnetwerk combineren.

2007

Het Genkse GRK wordt door een noodweer getroffen. Een blikseminslag zorgt voor talrijke technische problemen. Het audiosignaal klinkt slecht.

1994

Minister D’Ancona van WVC geeft Holland FM een etherfrequentie. Om snel met de 22 kW-zender in de lucht te komen, koopt men het voormalige zendschip van Laser 558, de MV Communicator.

1999

Het vermogen van de Amsterdamse steunzender voor JFK, de enige Nederlandse Jazz- en Funkzender, wordt van 1,5 naar 5 kW verhoogd. Zo bereikt men bijna twee miljoen luisteraars.

2004

– Alle radiostations van de publieke omroepen verdwijnen om 14:00 uur plots uit de lucht. Problemen met de elektriciteitstoevoer naar de zendmast in Lopik liggen aan de basis van de lange onderbreking van 25 minuten.

– Jazzkenner en VVD-politicus Hans Dijkstal presenteert elk weekend, vanaf 24 januari tussen 13:00 en 14:00 uur, een maandelijks programma bij Business Nieuwsradio. ‘Een hele Kunst’ wil de nieuwste talenten uit de jazzsector in de schijnwerpers plaatsen.

– Het totale vermogen van het zenderpark in Lopik wordt in de nabije toekomst met 100 kW, van 240 kW naar 140kW terug gebracht. Arrow Classic Rock behoudt de huidige frequentie 675 kHz maar een aantal reservezenders verdwijnt. Men onderhandelt nog steeds over de zender (1395 kHz) in Trintelhaven die door Radio 10 Gold wordt gehuurd.

1951

Geoffrey Everitt en Peter Murray brengen met Radio Luxembourg Experimental, het eerste Engelstalige programma op 208 meter in de middengolfband. Tijdens deze testuitzending (18:00 – 22:00 uur Britse tijd) wordt de vraag naar ontvangstrapporten met muziek afgewisseld.

1966

Een hevige storm in de monding van de Theems brengt de MV Galaxy van Radio London in zware moeilijkheden. Dankzij enorme inspanningen van de kustwacht kan men erger voorkomen.

1984

Op de MV Communicator, waar de start van Laser wordt voorbereid, besluit men om 04:00 uur een nieuwe ballon, gekoppeld aan een sterke antennekabel, op te laten. Na een kortstondige test wordt vanaf 11:00 uur non-stop muziek uitgezonden. Als eerste nummer wordt ‘Communication Breakdown’ van Led Zeppelin gedraaid. Johnny Moss en Blake Williams kondigen de spoedige start van Laser 730 aan.

° Laser testuitzending met Johnny Moss en Blake Williams (19/02/1984 – 14:12 – 15:00 uur)

1985

De Britse krant Daily Mail meldt enorme financiële problemen voor Laser 558 wegens het gebrek aan adverteerders.

2005

Michael Powell, de zoon van de minister van buitenlandse zaken Colin Powell, vertrekt als voorzitter van de Federal Communications Commission. De reden van zijn ontslag is niet bekend.

2006

Roger Sanchez wordt door het zusterstation van Z100 in New York, KTU aangeworven. Het programma Release Yourself start op 21 januari.

Eén jaar geleden vandaag bij RadioVisie

Twee jaar geleden vandaag bij RadioVisie


Spotlight
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Blad 508: Radiowebsites, Wonderland, Minerva (audio & video)

Lekker weer. Verlengd weekend. En de wereld die nog steeds enkele versnellingen trager draait. Soms Lees verder

Blad 507: Festivals, Radio 5 en Nostalgie (audio)

U kan niet naar het festival, dan komt het festival tot bij u (in Wallonië)Een Lees verder

NRJ: Online-reclame verschillend van FM-spots

Er wordt steeds meer digitaal geluisterd. Ook in Wallonië. Via DAB+ en online. Volgens de Lees verder

Het radiodagboek van 27 mei – 148 (audio)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Wallonië: online radio maakt enorme sprong door lockdown

Tijdens de lockdown nam in Franstalig België het online naar de radio luisteren, zowel naar Lees verder

Het radiodagboek van 25 mei (146)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Het radiodagboek van 24 mei – 145 (video)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Het radiodagboek van 23 mei – 144 (audio)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in archieven, commercieel, deejays, groot-brittannië, lokale radio, middengolf, nederland, offshore, usa
Blad 388: Guy, Joe en Veronica (video)

Oilsjt Mjoezik hunkert naar carnaval

Het is vandaag 20 januari… 2001 (audio)

2003: Hoogtechnologisch luisteronderzoek (video)

Het radiodagboek van 20 januari – 020 (video)

Radio 538 gaat naar Zandvoort

Sluiten