Het radiodagboek van 21 februari (52) Vlaamse regering onderzoekt licentie van 4FM

Leestijd: 4 minuten

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezenderradio (en af en toe een vleugje tv) terugvindt. Uit binnen- en buitenland. Het cijfer in kop verwijst naar de actuele dag van het jaar. Zij die deze reeks willen bijhouden, kunnen ze bijgevolg op nummer klasseren.

1978

Radio Mi Amigo verdwijnt na de 400ste uitzending van het populaire middagprogramma ‘Baken 16’ om 14:05 uur uit de lucht. Problemen met de isolatoren zorgen voor de onderbreking.

1980 

Nadat gisterenavond om 23:00 uur de onderhandelingen tussen het Leuvense gerecht en Radio Scorpio begonnen over het staken van de uitzendingen, wordt om 02:00 uur een akkoord bereikt. De verzegelde zender wordt niet meegenomen.


Lees verder onder de advertentie


1982

Na de grote razzia in Antwerpen van 11 februari waarbij diverse vrije radio’s, onder meer, Radio 2000, Antwerp City en Radio Pelgrim werden verzegeld, had men de tijdelijke protestzender Radio Groenplaats opgericht. Het station staakt de uitzendingen.

1999

Radio Zuiderlicht, het Antwerpse station bestemd voor de mindervaliden start via 102.2 MHz als Multipop. Men richt zich op immigranten, allochtonen en buitenlanders.

2000 

Terwijl Radio Pallieter uit Menen naar het Radio Mango-netwerk overstapt, haalt NRJ-Vlaanderen Radio CBS uit Sint-Niklaas en Radio Viking uit Keerbergen in huis.

2001 

Een panne bij Belgacom zorgt voor een lange onderbreking van de uitzendingen van NRJ in Antwerpen.

2002 

Mediaminister Dirk Van Mechelen onthult bij de Mediacommissie van de Vlaamse regering dat hij de informaticadiensten laat onderzoeken wie informatie over de omstreden landelijke commerciële licenties verspreidde. Alle partijen vermoeden dat er een lek geweest is. Een deel van de nota zou, volgens CD&V’er Carl Decaluwé, per email naar RadioVisie doorgestuurd zijn. Van Mechelen eist dan ook een grondig onderzoek om te achterhalen wie die inhoud op 13 augustus 2001 verzond. In het gewraakte stuk stond duidelijk dat ook NRJ een goede kanshebber was.

2003 

RGR2 in Leuven of het regionale antwoord op Skyradio start met stereo-uitzendingen.

2007 

Jan D’Haese, ooit betrokken bij de oprichting van Radio Seven, Be One en NRJ-Vlaanderen wordt als één van mensen achter de Vlaamse afdeling van Oranje TV geciteerd. De onderhandelingen met Telenet om het videoclip-station op de kabel te brengen, zijn afgerond.

2000 

Radio Nationaal start testuitzendingen op 1332 kHz, de oud middengolf-frequentie van de zeezender Radio Veronica. Er wordt uitsluitend Nederlandstalige muziek uitgezonden.

2001 

– De Tweede Kamer houdt een spoeddebat over de commerciële radiofrequenties. Een grote meerderheid in het parlement blijkt tegen een veiling te zijn. De Partij van de Arbeid, bij monde van woordvoerster Marja Wagenaar, vraagt het kabinet om met spoed een alternatief te vinden. Ze gelooft niet dat staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat Monique de Vries enkele noodscenario’s achter de hand houdt.

– De presentatoren van Radio Nationaal leggen het werk neer nadat blijkt dat eigenaar Bertus Sieckmeyer zijn financiële verplichtingen niet is nagekomen.

2004 

De laatste ledenwerfactie van De Nieuwe Utopia wordt onverwacht een groot succes. De prikkelende teksten over de publieke en commerciële omroepen lokken talrijke mensen die zich meteen lid laten maken. Directeur Anna Visser verwacht dat men op 1 maart de grens van 50.000 leden zal overschrijden.1961: Zweden

Na talrijke problemen dropt de MV Bon Jour het anker opnieuw voor de Deense kust. Enkele uren later beginnen de testuitzendingen van Radio Nord op 606 kHz. Men ondervindt echter problemen van een vervelende fluittoon, veroorzaakt door de interferentie van een zender uit Lyon. Men besluit dan maar naar 495 meter (602 kHz) uit te wijken. De storingen verdwijnen. Bengt Tornkrantz is de eerste presentator.

1967: Monaco

De officiële uitzendingen van Radio Monaco beginnen.

1982: Verenigde Staten

De legendarische DJ Murry The K. alias Murry Kaufman overlijdt in Los Angeles op 60-jarige leeftijd aan kanker. De voormalige pianist/componist kende in 1958 zijn landelijke doorbraak bij het New Yorkse WINS toen hij het avondprogramma ‘Swinging Soirée’ verzorgde. Hij schaarde zich bij de liefhebbers van de Beatles, die hem snel als hun vriend beschouwden. De super enthousiaste DJ werd daarom vaak het vijfde wiel aan de Beatles-wagen genoemd.

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Het radiodagboek van 21 juli (202) Ook dit had vandaag in jouw geschiedenisboek moeten sta... De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
2010: EUradio FM in Brussel? Ook VRT probeerde ooit een Europees radioproject Wordt in de hoofdstad de komst van een Engelstalig radiostation voorbereid? Mogelijk. We trokken op onderzoek, maar heel veel wijzer zijn we (nog) niet geworden. Wel zeker is het f...
Het radiodagboek van 20 juli (201) Ook dit had vandaag in jouw geschiedenisboek moeten sta... De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
2006: Steven Dujardin directeur programmatie S.tv Werkte eerder voor o.a. Radio Gemini, Ra... In september komt er een nieuw kabel tv-station op de Vlaamse markt: S.televisie. De klok rond digitaal te bekijken via Telenet en dagelijks in een verkorte versie. Je za...
Het radiodagboek van 19 juli – 200 (video) Ook dit had vandaag in jouw geschiedenisb... De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
2005: Nieuwe Donna in Diksmuide (video) Luisteraar krijgt relevante actuele hitradio Eerder al, op 24 juni waagden we ons aan een voorspelling van de nieuwe programmering van Radio Donna. Die werd uiteindelijk gisteren officieel voorgesteld in Izemberge (Diksmuide)...
Deel of print dit artikel
Amptec
Spotlight
TVV Sound
Amptec
Amptec
TVV Sound

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *