fbpx

RadioVisie

  • .
    .

Het radiodagboek van 21 februari – 052 (video)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezenderradio (plus af en toe een vleugje tv) terugvindt. Uit binnen- en buitenland. Het cijfer in de kop verwijst naar de actuele dag van het jaar. Zij die deze reeks willen bijhouden, kunnen ze bijgevolg op nummer klasseren.

1978

Radio Mi Amigo verdwijnt na de 400ste uitzending van het populaire middagprogramma ‘Baken 16’ om 14:05 uur uit de lucht. Problemen met de isolatoren zorgen voor de onderbreking.

1980 

Nadat gisterenavond om 23:00 uur de onderhandelingen tussen het Leuvense gerecht en Radio Scorpio begonnen over het staken van de uitzendingen, wordt om 02:00 uur een akkoord bereikt. De verzegelde zender wordt niet meegenomen.

1982

Na de grote razzia in Antwerpen van 11 februari waarbij diverse vrije radio’s, onder meer, Radio 2000, Antwerp City en Radio Pelgrim werden verzegeld, had men de tijdelijke protestzender Radio Groenplaats opgericht. Het station staakt de uitzendingen.

1999

Radio Zuiderlicht, het Antwerpse station bestemd voor de mindervaliden start via 102.2 MHz als Multipop. Men richt zich op immigranten, allochtonen en buitenlanders.

2000 

Terwijl Radio Pallieter uit Menen naar het Radio Mango-netwerk overstapt, haalt NRJ-Vlaanderen Radio CBS uit Sint-Niklaas en Radio Viking uit Keerbergen in huis.

2001 

Een panne bij Belgacom zorgt voor een lange onderbreking van de uitzendingen van NRJ in Antwerpen.

2002 

Mediaminister Dirk Van Mechelen onthult bij de Mediacommissie van de Vlaamse regering dat hij de informaticadiensten laat onderzoeken wie informatie over de omstreden landelijke commerciële licenties verspreidde. Alle partijen vermoeden dat er een lek geweest is. Een deel van de nota zou, volgens CD&V’er Carl Decaluwé, per email naar RadioVisie doorgestuurd zijn. Van Mechelen eist dan ook een grondig onderzoek om te achterhalen wie die inhoud op 13 augustus 2001 verzond. In het gewraakte stuk stond duidelijk dat ook NRJ een goede kanshebber was.

2003 

RGR2 in Leuven of het regionale antwoord op Skyradio start met stereo-uitzendingen.

2007 

Jan D’Haese, ooit betrokken bij de oprichting van Radio Seven, Be One en NRJ-Vlaanderen wordt als één van mensen achter de Vlaamse afdeling van Oranje TV geciteerd. De onderhandelingen met Telenet om het videoclip-station op de kabel te brengen, zijn afgerond.

2000 

Radio Nationaal start testuitzendingen op 1332 kHz, de oud middengolf-frequentie van Radio 192. Er wordt uitsluitend Nederlandstalige muziek uitgezonden.

2001 

– De Tweede Kamer houdt een spoeddebat over de commerciële radiofrequenties. Een grote meerderheid in het parlement blijkt tegen een veiling te zijn. De Partij van de Arbeid, bij monde van woordvoerster Marja Wagenaar, vraagt het kabinet om met spoed een alternatief te vinden. Ze gelooft niet dat staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat Monique de Vries enkele noodscenario’s achter de hand houdt.

– De presentatoren van Radio Nationaal leggen het werk neer nadat blijkt dat eigenaar Bertus Sieckmeyer zijn financiële verplichtingen niet is nagekomen.

2004

De laatste ledenwerfactie van De Nieuwe Utopia wordt onverwacht een groot succes. De prikkelende teksten over de publieke en commerciële omroepen lokken talrijke mensen die zich meteen lid laten maken. Directeur Anna Visser verwacht dat men op 1 maart de grens van 50.000 leden zal overschrijden.

1961: Zweden

Na talrijke problemen dropt de MV Bon Jour het anker opnieuw voor de Deense kust. Enkele uren later beginnen de testuitzendingen van Radio Nord op 606 kHz. Men ondervindt echter problemen van een vervelende fluittoon, veroorzaakt door de interferentie van een zender uit Lyon. Men besluit dan maar naar 495 meter (602 kHz) uit te wijken. De storingen verdwijnen. Bengt Tornkrantz is de eerste presentator.

1967: Monaco

De officiële uitzendingen van Radio Monaco beginnen.

1982: Verenigde Staten

De legendarische DJ Murry The K. alias Murry Kaufman overlijdt in Los Angeles op 60-jarige leeftijd aan kanker. De voormalige pianist/componist kende in 1958 zijn landelijke doorbraak bij het New Yorkse WINS toen hij het avondprogramma ‘Swinging Soirée’ verzorgde. Hij schaarde zich bij de liefhebbers van de Beatles, die hem snel als hun vriend beschouwden. De super enthousiaste DJ werd daarom vaak het vijfde wiel aan de Beatles-wagen genoemd.

Eén jaar geleden vandaag bij RadioVisie

Twee jaar geleden vandaag bij RadioVisie


Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Het radiodagboek van 13 juli – 195 (audio)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Het radiodagboek van 12 juli – 194 (audio)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Het radiodagboek van 11 juli – 193 (audio)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Het radiodagboek van 9 juli – 191 (audio)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Het radiodagboek van 8 juli – 190 (audio)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

SiriusXM neemt podcast-app Stitcher over

De Amerikaanse beursgenoteerde satellietradio SiriusXM heeft voor 300 miljoen dollar de podcast-app Stitcher gekocht van Lees verder

VS: de dagen van ‘urban’ als radioterm zijn geteld

In de Amerikaanse radiosector lijken de dagen geteld voor ‘urban’, de format-terminologie die nog steeds Lees verder

Het radiodagboek van 6 juli – 188 (audio)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Meer in archieven, commercieel, lokale radio, middengolf, nederland, netwerkradio, offshore
Blad 417: PROS, Qmusic, Joe, Ajoin Music (video)

Informatie via de radio scoort het hoogst in de auto

Het is vandaag 20 februari… 2004 (audio)

2001: Lokale luistercijfers in Limburg

2003: FM Limburg bereidt provincieradio voor

Het radiodagboek van 20 februari – 051 (audio)

Sluiten