fbpx

Het radiodagboek van 21 april (111)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezenderradio (en af en toe een vleugje tv) terugvindt. Uit binnen- en buitenland. Het cijfer in kop verwijst naar de actuele dag van het jaar. Zij die deze reeks willen bijhouden, kunnen ze bijgevolg op nummer klasseren.


2002

De luisteraars van 4FM moeten het door een probleem met Belgacom gedurende een half uur zonder de talkshow ‘Zwart of wit’ stellen. De uitzending tussen 11:00 en 13:00 uur is wel te zien bij Liberty TV.


Lees verder onder de advertentie


2003

VRT-medewerker Jan Stevens sterft. Hij stapte verleden jaar nog over van Radio 2 Omroep Brabant naar Omroep Limburg, waar hij tot hoofdverantwoordelijke was benoemd.

2004

Radio Superstar (107.7 MHz) uit Gent gaat om 12:00 uur uit de lucht en wordt onmiddellijk opgevolgd door Maeva FM.

2006

– Radio Maeva kondigt een tweede terugkeer op DRM aan.

– De VZW Facta Media van het provinciale FM Limburg krijgt van de VRM een geldboete van 2.500 euro. Tijdens een onderzoek bleek dat de slechte opstelling van de antennes en het té hoge vermogen problemen in de luchtvaartband veroorzaakten.

2007

De Mechelse stadsradio Reflex wordt door de VRM tot een boete van 1250 euro veroordeeld. De beslissing valt na een klacht van Radio Sint Jan uit Willebroek.

1960

Radio Veronica blijft op diverse frequenties waaronder 1620 kHz testen. Ellen van Eck, een ex-medewerkster van de nationale omroep in Curaçao, is de allereerste omroepster. Wanneer de PTT ernstige storingen meldt, gaat men dadelijk uit de lucht. Enkele dagen later keert men via 192 meter terug. Om de douane te omzeilen, zal men niet alleen bevoorradingsschepen maar ook vliegtuigen inzetten.

1976

Op het Scheveningse strand houdt Veronica als legale omroep de eerste televisie-uitzending. Tineke, Will Luikinga, Lex Harding en Tom Collins verzorgen het openingsprogramma met onder meer Rob de Nijs, Vader Abraham, Mieke, The Cats en Don Mc Lean. De avond wordt met de eerste aflevering van de politieserie Starsky & Hutch (foto bovenaan) besloten.

1989

Enkele medewerkers van de Veronica Omroep Organisatie werken aan de oprichting van RTL-Véronique. Lex Harding en Ruud Hendriks worden als de stuwende krachten achter het project beschouwd.

2004

De kabelmaatschappij UPC haalt in de namiddag Radio 192 van de kabel. De financiële verplichtingen werden niet meer nageleefd. Casema, dat eerder het contract met het oldiesstation opzegde, kiest voor Radio 227 als alternatief.

2005

Ondanks een licht verlies van 0,4% blijft Radio 538 met 11,5% marktleider. Radio 2 is met 10,8% nummer 2 terwijl Sky Radio opnieuw terrein verliest. De nonstop muziekzender uit Naarden gaat van 9,9% naar 9,6%. Radio 10 Gold en Noordzee FM blijven stijgen.1964

Ter hoogte van Land’s End sneuvelt de zendmast van de MV Mi Amigo. Het schip moet noodgedwongen de haven van Falmouth voor herstellingswerken opzoeken.

1986

East Anglian Productions is de nieuwe eigenaar van de MV Communicator. Plannen om het schip versneld naar zee te brengen, worden door de Britse justitie geblokkeerd.

2006

David Lee Roth, die als opvolger voor shockjock Howard Stern was aangesteld, wordt door CBS Radio ontslagen. De voortdurende onenigheid over zijn ochtendshow leidde tot het gedwongen vertrek.

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Het radiodagboek van 20 februari – 051 De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezend...
2001: De cijfers van lokaal luisterend Vlaanderen We hebben gisterennamiddag onze zondagse rust maar weer eens opgeofferd en een extra 'lijntje gelegd'. Lokale zenders die er op zaten te wachten of er een half jaar keihard voor w...
Het radiodagboek van 19 februari – 050 (audio) De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezend...
1977: Veronica afgewezen als C-omroep (audio) De Veronica Omroep Organisatie (V.O.O.) is begin 1977 nog steeds aspirant omroep. Vanaf september 1975 mocht de ex-zeezender drie uur radio en één uur televisie per week invullen ...
Het radiodagboek van 18 februari – 049 (audio) De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zee...
2007: Nederlandse frequentie voor Vlaamse radio Lokale radio-omroep Radio BaHeNa in Baarle-Hertog, een stukje Vlaanderen dat helemaal omringd is door Nederlands grondgebied, kan binnenkort uitzenden dankzij een sterk Vlaams-Ned...
Deel of print dit artikel
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
Spotlight

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in Retro
2001: TOPradio en Mango groter, Spitsradio kleiner
Het radiodagboek van 20 april (110)
2005: De VRT-nieuwsdiensten en het Vlaams Belang
Het radiodagboek van 19 april (109)
2011: Radio Maria is deze ochtend gestart (audio)
Het radiodagboek van 18 april (108)
Sluiten