fbpx

RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .
TVV Sound

Het radiodagboek van 20 september – 264 (audio)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezenderradio (en af en toe een vleugje tv) terugvindt. Uit binnen- en buitenland. Het cijfer in de ‘kop’ verwijst naar de actuele dag van het jaar. Zij die deze reeks willen bijhouden, kunnen ze bijgevolg op nummer klasseren.

1980

Radio Contact houdt in Vorst Nationaal het tweede grote fanfeest. Zevenduizend toeschouwers zien er optredens van diverse nationale en buitenlandse artiesten. Dé stunt is echter de televisie-uitzending. Brussel en een deel van de omgeving kunnen alles in kleur volgen.

1997

RadioVisie besluit na twee jaar testen op het internet, te starten met een dagelijkse mediakrant vanaf 1 oktober. Men huurt de nodige ruimte bij de Amerikaanse provider Simplenet.

2000

De klassieke muziekzender van de VRT, Radio 3 verandert op 2 december officieel van naam. Klara moet dankzij een ruime muziekprogrammering een beter marktaandeel scoren.

2001

Topman Bert Geenen van de Vlaamse Mediamaatschappij stelt het allereerste nieuws- en presentatieteam van Qmusic voor. Het landelijke station zal op 12 november beginnen.

2002

– Contact-Inter, dat zich op de Arabische gemeenschap richt, krijgt politieke tegenwind. De partij Ecolo beschouwt het project als een station dat vanuit Tanger uitzendt waarbij men op de luisteraars rond de Middellandse Zee en niet zozeer op de landgenoten van zuiderse afkomst mikt. Men bestempelt het initiatief als onwettelijk.

– Het Antwerpse easy listening station IZI FM, dat via 106.7 MHz uitzendt, verdwijnt uit de lucht.

2004

De hoofdredacteur van de nieuwsdienst van Radio Contact, Geert Schalck stapt op. In een mededeling aan de media laat de voormalige medewerker van Vitaya, Eurosport, VTM, TV Brussel en de VRT weten dat er te veel was gebeurd. Als opvolger wordt Peter Vandenbossche, de hoofdredacteur van het regionale Kanaal 3 genoemd.

2006

– De Waalse deelregering en de Franstalige openbare omroep RTBF ondertekenen een nieuwe beheersovereenkomst. Zo worden de publicitaire inkomsten tot 25% herleid. Voor twee van de drie muziekstations blijft de keuze van het percentage Franstalige producties vrij, terwijl voor het laatste slechts 15% wordt geëist. Deze concessie valt niet in goede aarde bij de commerciële radiostations.

– Studio Brussel verstevigt de banden met 3FM. Net als de Nederlandse collega’s gaan drie Vlaamse DJ’s, tijdens de kerstperiode, gedurende vijf dagen vanuit een Glazen Huis in Leuven ‘Serious Request’ verzorgen. In ruil voor geld kunnen de fans muziek aanvragen. Het uiteindelijke bedrag gaat naar een goed doel.

– Betty Mellaerts (foto bovenaan), die tot 1999 bij Radio 1 werkte, wordt de hoofdredactrice van het culturele televisiestation HD3 Vlaanderen.

1995 

In Hilversum overlijdt Hans Mondt op 54-jarige leeftijd aan de gevolgen van kanker. Hij begon zijn loopbaan op 1 augustus 1965 als nieuwslezer op het zendschip van Radio Veronica. In 1967 werd hij de presentator van ‘Muziek Terwijl U Werkt’. Wanneer de Veronica Omroep Organisatie zendtijd als publieke omroep krijgt, concentreert hij zich op klassieke muziek.

1999

De NCRV werkt in Soedan aan de oprichting van een radiozender. Men hoopt op die manier het door de oorlog geteisterde land uit het isolement halen. De start is op eerste kerstdag gepland.

2003 

– Adam Curry vervangt vanaf 22 september Toine van Peperstraten als ochtendjock bij Radio Veronica. Alexander Stevens en Michiel Veenstra worden zijn sidekicks.

– Nadat Veronica op 31 augustus als volwaardig radiostation terug kwam, starten om 22:00 uur ook de televisie-uitzendingen. Na een uitgebreid programma-overzicht wordt de film ‘The Gladiator’ vertoond.

2004 

De eigenaar van Noordzee FM, John de Mol richt een televisiestation op. Tijdens de avond wil hij via het kinderzender Nickelodeon sport en familie-entertainment aanbieden. Als startdatum wordt september 2005 aangekondigd.

2005

Sander Lantinga presenteert tussen 20:00 en 22:00 uur de laatste ‘Sandersjow’ bij 3FM. Hij vertrekt naar BNN en wordt door Bart Arens vervangen. Op 3 oktober gaat Michiel Veenstra van start met de show ‘Met Michiel’.

2006

De publieke omroep krijgt geen extra geld van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Onderwijs. Men hoopte op 35 miljoen euro om zo bezuinigingen op programma’s ongedaan te maken en om crossmediale activiteiten te ontplooien.

1964 

Met de opening van een kantoor van waaruit de reclameverkoop zal geleid worden, belanden de voorbereidingen voor de start van Radio London in een stroomversnelling. In de Verenigde Staten wordt bij de firma Pams een jinglepakket besteld en de vrouwengroep Chantels zingt een Hometown-song in.

1966

Op het zendschip van Radio Caroline North, de MV Fredericia, verbindt kapitein Martin Gips, DJ Mick Luvzit in de echt met Janet Terret, de zuster van voormalig medewerker Ray Terret. De ceremonie wordt rechtstreeks uitgezonden en door Graham West van commentaar voorzien.

1921: Verenigde Staten

KDKA in Pittsburg zorgt voor een primeur in de Amerikaanse radiowereld door dagelijks een nieuwsuitzending te brengen.

2006: Frankrijk

Het CSA geeft het Parijse Oui FM toelating om Virgin Radio te worden. Er zijn aan deze wijziging enkele voorwaarden verbonden. Er mag geen publiciteit voor de producten en de services van de moedermaatschappij gevoerd worden. Het logo van het Engelse rockstation mag niet zichtbaar zijn. 

Eén jaar geleden vandaag bij RadioVisie

Twee jaar geleden vandaag bij RadioVisie


Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Blad 700: Bier, Breaker, Jam (video)

Dit moet wel Belgisch zijn: een podcast over bier. Ook Twitter lijft een podcast-platform in. Lees verder

Blad 699: Qmusic, Joepie en S.I.S. (video)

En Vincent, die trok er zich allemaal niks van aan. De 'testaflevering' die toch nog Lees verder

Het radiodagboek van 31 december – 365 (video)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Het radiodagboek van 29 december – 362 (video)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Het radiodagboek van 27 december – 360 (audio)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Viva for Live haalde 7.061.534 euro euro op

Gedurende net geen volle week schakelde VivaCité een versnelling hoger om de schrijnende en de Lees verder

Het radiodagboek van 23 december – 356 (video)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Veiling ‘Viva for Life’ goed voor € 36.200 (video)

Een glazen huis, drie presentatoren en een groep gedreven medewerkers, meer was er niet nodig Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x
Lees vorig bericht:
Blad 606: Minister, grenzen en Tineke (audio)

Kicken op radio en zo – 103

Het is vandaag 19 september… 1974 (audio)

Sluiten