RadioVisie

  • .
    Amptec
    .
TVV Sound

Het Radiodagboek van 20 september

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

De geschiedenis heeft haar rechten. Die van vroeger, maar ook de gebeurtenissen uit een recenter verleden. Daarom hebben we het Radiodagboek’ vernieuwd. Een hele stevige update. We gaan verder dan ooit terug in de tijd en sluiten zo dicht mogelijk aan bij het heden. Dit is de radiogeschiedenis zoals ze zich afspeelde tussen 1900 en 2022.

Ook dit is geschiedenis

1975: Joop Verhoof presenteert bij Radio Mi Amigo de ‘Beatles Top 30’.

1976: Michelle stopt bij Radio Mi Amigo. Er waren talrijke meningsverschillen met eigenaar Sylvain Tack.  

1980: Radio Contact houdt in Vorst-Nationaal een tweede feest. 7000 fans zien optredens van diverse nationale en buitenlandse artiesten. Dé stunt is echter de rechtstreekse televisie-uitzending. Brussel en een deel van de omgeving kunnen alles in kleur volgen. 

1997: De site van ‘RadioVisie’ is online. Na een test wil men met de gehuurde ruimte bij ‘Simplenet’ vanaf 1/10/1997 starten.

2000: Na Radio Donna en het volledig opgeborgen Mona Lisa grijpt de publieke omroep weer naar een vrouwennaam om Radio 3 nieuw leven in te blazen. Klara wordt vanaf 2/12/2000 het klassieke uithangbord van de VRT.

2002: Contact Inter, dat zich op de Arabische gemeenschap in België richt, krijgt politieke tegenwind. De Waalse ‘Parti Ecolo’ beschouwt het project als een station dat vanuit Tanger (Marokko) uitzendt waarbij men op de luisteraars rond de Middellandse Zee en niet zozeer op de landgenoten van zuiderse afkomst mikt. Men bestempelt het initiatief als onwettelijk.

2004: De hoofdredacteur van de nieuwsdienst bij Radio Contact, Geert Schalck, stapt op. In een afscheidsbrief laat de ex-medewerker van Vitaya, Eurosport, VTM, TV Brussel en van de VRT weten dat ‘er te veel was gebeurd’. Als mogelijke opvolger wordt Peter Van Den Bossche, de hoofdredacteur van het regionale Kanaal 3 genoemd.

1995: Hans Mondt (54) sterft in Hilversum aan kanker. Hij begon op 1/8/1965 als nieuwslezer op de ‘Norderney’ van Radio Veronica. In 1967 wordt hij de presentator van ‘Muziek Terwijl U Werkt’. Wanneer de ‘VOO’, de (‘Veronica Omroep Organisatie’) als publieke omroep start, concentreert hij zich op klassieke muziek.

1999: De ‘NCRV’ wil in Soedan een radiozender starten. Men hoopt hierdoor het door oorlog geteisterde land uit het isolement halen. De startdatum is op Eerste Kerstdag.

2003: 

– Adam Curry, tot voor kort bij ‘BNN’, vervangt vanaf 22/9/2003 Toine van Peperstraten in de ochtend bij Radio Veronica. Alexander Stevens en Michiel Veenstra worden zijn sidekicks. 

– Nadat Radio Veronica op 31/8/2003 terug kwam, starten om 22.00 uur de televisie-uitzendingen. Na een overzicht wordt de film ‘The Gladiator’ getoond.

2004: De eigenaar van Noordzee FM, John de Mol, richt een televisiestation op. Tijdens de avond wil hij het kinderkanaal Nickelodeon opvullen met sport en entertainment. Hij hoopt in september 2005 te starten.

1966: Op de ‘MV Fredericia’ van Radio Caroline North verbindt kapitein Martin Gips Mick Lurvitz in de echt met Janet Terret, de zus van ex-medewerker Ray Terret. De ceremonie wordt rechtstreeks uitgezonden en door Graham West becommentarieerd.

RadioVisie op deze dag in de voorbije jaren


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Het Radiodagboek van 22 september

Vandaag in 1970: Avro's Toppop komt voor het eerst op televisie via Nederland 1 van Lees verder

Het Radiodagboek van 21 september

Vandaag in 1979: De MS Magdalena van Radio Mi Amigo wordt losgetrokken en naar de Lees verder

Het Radiodagboek van 19 september

Vandaag in 1981: Het KB Willockx, dat de lokale radiostations een maximaal vermogen van 100 Lees verder

Het Radiodagboek van 18 september

Vandaag in 1979: De ’MS Magdalena’ van Radio Mi Amigo drijft stuurloos op zee en Lees verder

Het Radiodagboek van 1 oktober

Vandaag in 1963: De BRT breidt na een testperiode uit. BRT 3 richt zich op Lees verder

Het Radiodagboek van 30 september

Vandaag in 1972: Radio Veronica verhuist om 12.30 uur van 192 naar 538 meter. Die Lees verder

Het Radiodagboek van 29 september

Vandaag in 1968: De ‘Fabeltjeskrant’ start op TV. Gedurende vier jaar worden er voor 36 Lees verder

Het Radiodagboek van 28 september

Vandaag in 1940: Victor de Laveleye roept via de BBC de Belgen tot verzet op. Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx