RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .

Het radiodagboek van 20 oktober – 292 (audio)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezenderradio (en af en toe een vleugje tv) terugvindt. Uit binnen- en buitenland. Het cijfer in de ‘kop’ verwijst naar de actuele dag van het jaar. Zij die deze reeks willen bijhouden, kunnen ze bijgevolg op nummer klasseren.

1974

– Vergevorderde plannen van Radio Mi Amigo om de voormalige frequentie van Radio Noordzee Internationaal te gebruiken, vallen door technische moeilijkheden in het water.

– De technische diensten van de PTT nemen de Gentse landpiraat Radio Marina in beslag.

1978

Om 11:55 uur onderbreekt Marc Jacobs het programma ‘Keukenpret’ van Ton Schipper met de mededeling dat Radio Mi Amigo na vier jaar, negen maanden en twintig dagen dadelijk uit de lucht gaat. De laatste nog werkende generator op de  MV Mi Amigo is gesneuveld. Dit betekent meteen het einde van de samenwerking tussen Ronan O’Rahilly en Sylvain Tack. Ondertussen nemen de geruchten, als zou de Belgische zakenman zelf een schip hebben aangekocht, toe.

1982

Daar Radio Contact sinds 1 juni 1982 uitzendt en vermits de RTBF hiertegen klacht heeft ingediend, moet directeur Francis Lemaire op 22 juli voor de Kamer van Kortgeding verschijnen. De Franstalige omroep eist 2500 euro per dag dat Contact de wetgeving overtreedt. De rechtbank verklaart zich incompetent waardoor alle stations die het voorbeeld van de Blauwe Dolfijn hebben gevolgd, publiciteit blijven programmeren.

1998

Jan Hautekiet wordt nethoofd van Studio Brussel.

2002

De geruchten dat de Kinrooise afdeling van Radio Contact in Brusselse handen zou zijn gevallen, nemen toe. De apparatuur in de studio werd verwijderd.

2004

– De Raad van State schorst de licenties en de zendvergunningen van Radio Super (Sint-Niklaas) en Contact Oudenaarde, beiden behorend tot Contact Vlaanderen. Wanneer Geert Bourgeois, Vlaams minister van Media het arrest heeft laten betekenen, moet het duo stoppen met uitzenden. Eerder dit jaar begonnen negen ‘gebuisde’ stations een procedure bij de Raad van State wegens ondermeer valsheid in geschrifte. De Contact-stations kregen het verwijt op diverse filialen geen lokale programma’s te brengen maar de klok rond het signaal uit het moederhuis over te nemen.

– De Genkse frequentie van FM Limburg; 94.7 MHz wordt geactiveerd. Het station kan in het grootste gedeelte van de provincie goed ontvangen worden.

2005 

– Het regionale Antwerpen 1 blijft aan de uitbouw van het zendgebied werken. De 1 kW-zender in Geel (104.6 MHz) wordt in stereo opgestart.

– Studio 100 en Qmusic slaan de handen in elkaar om een station te starten dat op de kids tussen drie en twaalf jaar zal gericht zijn. De voorlopige werknaam is Radio 100. Men zal via internet starten.

2006 

– Reinhilde Weyns start als coördinator strategie voor cultuur bij de VRT. Ze overlegt met de cultuursector en de programmamakers van de openbare omroep als aanloop naar de start van het digitale cultuurkanaal dat in september 2007 moet starten. 

– Tijdens de persvoorstelling van de najaarsprogrammering, die grotendeels rond de vedetten Sophie en Cauet draait, meldt Fun Radio de start van nieuwe frequenties in Perewelz (103.3 MHz), Braine l’Alleud (105.8 MHz) en in Malmédy (89.8 MHz). De steden Virton, Doornik, Bastogne en Sambreville komen later aan de beurt.

1992

Radio Noordzee Nationaal krijgt een licentie om via de kabel te starten. 

2000 

De Vereniging van Vrije Radiofrequenties stapt naar de rechter om een frequentie voor haar leden te eisen. De beslissing is een gevolg van het besluit van Minister van Verkeer en Waterstaat Monique de Vries om de veiling van de radiofrequenties uit te stellen. 

2002 

Chiel Montagne, die in de zomer bij Radio Nationaal vanwege bezuinigingen aan de kant werd geschoven, start bij Radio 192. 

2003 

– RTL FM ‘nieuwe stijl’ begint. De muziek, die weinig verschilt van het aanbod van Sky Radio wordt in de ochtend en in de vooravond door nieuwsprogramma’s onderbroken. Jan de Hoop, ex-Frank van der Mast bij Mi Amigo, (foto bovenaan) en Hannelore Zwitserloord worden de vaste stemmen. 

– Sky Radio en Radio Veronica zijn de grote winnaars bij het laatste luisteronderzoek van het bureau Intomart. De non-stop muziekzender uit Naarden steeg 0,3% tot 11,9% terwijl de voormalige zeezenderlegende het marktaandeel met 0,4% aandikte tot 3,2%. Noordzee FM verloor terrein en viel naar 5,9% terug.

2006 

Tijdens een feestelijke uitzending van ‘Schiffers.FM’ bij Radio 2 worden de winnaars van de ‘Gouden Radio Ring’ bekend gemaakt. De ochtendman van Radio 538, Edwin Evers wint twee prijzen; de ‘Gouden RadioRing’ en de ‘Zilveren Radioster’.

2007

Ferry Maat brengt ter gelegenheid van 35 jaar ‘Soulshow’ de ‘Soul Top 100’ tussen 13:00 en 21:00 uur bij Radio Veronica.

1986

De MV Communicator, het zendschip  van Laser 558, dat geen motor meer aan boord heeft, komt tijdens een storm met windkracht 11 bijna in botsing met de Cambridge Ferry. De Britse overheid besluit als gevolg van dit incident om de motor terug aan boord te brengen. 

2003

– Neil Fox verlengt zijn contract bij Capital FM met twee jaar. Zo spreekt hij de geruchten over een mogelijk vertrek tegen. 

– De publieke popzender BBC Radio One probeert de tegenvallende luistercijfers om te buigen door de programmering te veranderen. Chris Moyles volgt Sara Cox in de ochtend op. Het duo Mark & Lard verhuist naar BBC Radio Radio 2. 

2003: Israël

De uitzendingen van Arutz 7, de enige overgebleven zeezender, stoppen definitief.

2005: Verenigde Staten

Entravision, een concern dat zich op de Spaanstalige markt concentreert, start met Jose, de Spaanstalige tegenhanger van Jack FM in vijf radiomarkten. Het gaat om KRCX 99.9 FM in Sacramento, KCVR 98.9 FM in Modesto, KCVR 1570 AM in Stockton, KRZY 1450 AM in Albuquerque, NM en KMXA 1090 AM in Denver.

Eén jaar geleden vandaag bij RadioVisie

Twee jaar geleden vandaag bij RadioVisie


TVV Sound

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Het Radiodagboek van 4 augustus

De geschiedenis heeft haar rechten. Die van vroeger, maar ook de gebeurtenissen uit een recenter Lees verder

Het Radiodagboek van 3 augustus

De geschiedenis heeft haar rechten. Die van vroeger, maar ook de gebeurtenissen uit een recenter Lees verder

Het Radiodagboek van 2 augustus

De geschiedenis heeft haar rechten. Die van vroeger, maar ook de gebeurtenissen uit een recenter Lees verder

40 jaar geleden: het drama van Dudelange

Het was gisteren – 31 juli – precies 40 jaar geleden dat een Belgische Mirage Lees verder

1981: Bepaalden videoclips het radiobeleid? (video)

Van mini-muziekfilms tot een niet te onderschatten promotie op YouTube voor de huidige muziekwereld, de Lees verder

1981: Van het ‘Paradijs’ naar de hel (audio & video)

Met het zinken van een totaal versleten zendschip - de MV Mi Amigo - bleef Lees verder

Kijk omhoog Sammy en nog veel verder (video)

Hans Knot gaat (nostalgisch) terug naar de maand februari 1979 De berichtgeving blijkt sindsdien heel Lees verder

Het Radiodagboek van 1 augustus

De geschiedenis heeft haar rechten. Die van vroeger, maar ook de gebeurtenissen uit een recenter Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x
Lees vorig bericht:
Blad 631: Knutselen, neuriën en Maeva (video)

M fm: nieuwe programma’s, extra veel gasten

De Amerikaanse verkiezingen bij VRT Radio

Sluiten