RadioVisie

  • .
    .

Het Radiodagboek van 20 november

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

De geschiedenis heeft haar rechten. Die van vroeger, maar ook de gebeurtenissen uit een recenter verleden. Daarom hebben we het Radiodagboek’ vernieuwd. Een hele stevige update. We gaan verder dan ooit terug in de tijd en sluiten zo dicht mogelijk aan bij het heden. Dit is de radiogeschiedenis zoals ze zich afspeelde tussen 1900 en 2020.

Ook dit had in jouw geschiedenisboek moeten staan

1977: Een tender brengt olie en water naar de ‘MV Mi Amigo’. De gewenste onderdelen voor de kapotte zender bevinden zich echter niet aan boord.

2001: 

– De ‘Contactgroep’ vecht de beslissing van het Vlaamse Commissariaat voor de Media niet aan bij de Raad van State. Het dossier van Contact 2 werd nipt derde bij de toekenning van de landelijke licenties. Qmusic en 4FM mochten starten.

– Qmusic begint op 98.0 MHz voor het Antwerpse havengebied.

2002: Een mededeling van de ‘VMMa’ (‘Vlaamse Media Maatschappij’) kondigt de sluiting van het Mango netwerk aan. De ineenstorting van de reclamemarkt en de mindere ontvangst zijn de redenen om op 31/12/2002 te stoppen. Nadien loopt er nog non-stop muziek zodat de aangesloten stations een oplossing kunnen zoeken.

2020: De Gentse bevoegde rechtbank stelt een Brugse advocaat als voorlopige bewindvoerder voor de ‘BV BNL Radio’ aan. Een voorlopig bewind heeft als doel de continuïteit van de onderneming tegen de eigenaars te beschermen. Dit duidt wellicht op ernstige problemen. 

1971: De rechter in Haarlem bepaalt dat Kees Manders geen recht heeft op een schadevergoeding van Radio Noordzee Internationaal op de ‘Mebo II’. Hij had deze geëist als gevolg van zijn (misgelopen) directeursfunctie in 1970.

2002: Er is meer duidelijkheid over de afwezigheid van Ruud de Wild bij 3FM. Het RTL4-programma ‘RTL Boulevard’ meldt dat hij thuis kampt met de psychologische gevolgen van de moord op politicus Pim Fortuyn.

2003: ‘Talpa’ en Yorin FM ontkennen met klem het vertrek van Robert Jensen. Ook Gordon behoudt het vertrouwen van directeur Erik de Zwart zodat de zanger ondanks de kritiek op zijn ochtendprogramma bij Noordzee FM blijft.

2006: ‘Radio Digitaal’ van ‘Talpa’, dat reeds 8 verschillende webstations heeft, lanceert een kerstkanaal met een 100-tal titels.  

2012: Radio 538 (11,2%), ORN (10,1%) en 3FM (9,7%) zijn de best scorende stations in de maanden september en oktober, aldus het ‘Bureau Intomart’. Sky Radio ging van 9,1% naar 9,5%.

2018: Radio 538 scoort 11,7% marktaandeel. Dat is iets beter dan NPO Radio 2 met 11,3%. Radio 10 stijgt met een klap van 9,2% naar 9,9%, aldus het ‘Bureau Intomart’ dat de luistercijfers voor september en oktober bekend maakte. Qmusic daalde van 9,5% naar 9%.

1958: Frankrijk

Het radiostation AFN opent een lokale afdeling in Poitiers.

1978: Spanje

De eerste uitzending tussen 17.30 uur en 18.30 uur van ‘La Sonrisas de Mi Amigo’ loopt via het net van Cadena Catalana in Barcelona en in vier andere steden in het noordoosten van Spanje. Eigenaar Sylvain Tack hoopt via het gekochte dagelijkse uur op een legalisering.

2006: Denemarken

Radio 100 FMJul, de kerstvariant op Radio 100 FM van ‘Talpa’ start. Na de feestperiode komt er een nieuw initiatief.

RadioVisie op deze dag in de voorbije jaren


TVV Sound

Blikvangers op deze dag

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx