Het radiodagboek van 20 juli (201)
De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezenderradio (en af en toe een vleugje tv) terugvindt. Uit binnen- en buitenland. Het cijfer in kop verwijst naar de actuele dag van het jaar. Zij die deze reeks willen bijhouden, kunnen ze bijgevolg op nummer klasseren.
In Brugge duikt de eerste vrije radio op. Met als herkenning het geluid van een beiaard probeert Radio Kamiel zich als stadsradio te profileren.
2000
De NV Vlaamse Zendmaatschappij, de exploitatiemaatschappij van NRJ in Vlaanderen, verbreekt het akkoord met Interclub en Parador. Deze ondernemingen van zaakvoerder Jan D’ Haese waren mede verantwoordelijk voor de verdere expansie van NRJ in Vlaanderen.
Lees verder onder de advertentie
2001
Bij het Vlaamse Commissariaat voor de Media melden zich zes kandidaten voor twee landelijke radiostations. Onder hen bevinden zich SBS, Contact, 4FM, De Tijd, NRJ en de Vlaamse Mediamaatschappij.
2004
– Geert Bourgeois van de N-VA wordt de mediaminister in de nieuwe Vlaamse regering. Hij volgt Open VLD-er Marino Keulen op.
– De RTBF heeft plannen om met Radio France International een Brusselse stadsradio te starten. De Waalse vereniging Radio’s, die de meeste privé stations groepeert, reageert verbolgen en beschuldigt de Waalse publieke omroep van frequentiekaping.
2005
– De Vlaamse en de federale overheid kibbelen over de bevoegdheid van omroepen en telecommunicatie die door de technologische evolutie steeds meer overlapping vertonen. Het BIPT verkreeg van het Arbitragehof de gedeeltelijke vernietiging van een stuk Vlaamse mediawetgeving. Mediaminister Geert Bourgeois weigerde een akkoord tussen de federale overheid en de gemeenschappen te tekenen.
– De steunzender voor FM-Limburg in Sint-Truiden op 96.9 MHz is weer uitgeschakeld. Er worden immers werkzaamheden voor een nieuw zenderpark uitgevoerd. Men hoopt op 28 juli klaar te zijn.
2006
De Europese commissie toont zich, in een voorlopig standpunt, ontevreden over de manier waarop de Vlaamse overheid de openbare omroep VRT financieel ondersteunt. Men vraagt bijkomende uitleg over een aantal punten.
1981
De Magda Maria van Radio Paradijs, die vanwege een mogelijke juridische interventie uit de haven van Dublin was ontsnapt, kiest een ligplaats op negen mijl van het befaamde REM-eiland, in de buurt van het Nederlandse Noordwijk. (Foto bovenaan: © Hans-Joachim Backhus)
1995
Jeroen van Inkel start bij Hitradio 1224. Het station timmert volop aan de voorbereiding van Radio Veronica.
1999
Het kabelstation Hollands Glorie wil onder de naam Radio Nationaal op 1035 kHz starten.
1966
Na een rechtszaak van drie dagen wordt, op grond van wettige zelfverdediging, Majoor Oliver Smedley vrijgesproken van de moord op Reginald Calvert. Hij dient enkel een boete te betalen. Tijdens een zware ruzie op 21 juni had Smedley, die toen voor de organisatie van Radio Caroline werkte, met een jachtgeweer de baas van Radio City neergeschoten.
2004
Er wordt druk gespeculeerd over een mogelijke fusie tussen de twee grootste mediagroepen. GWR, eigenaar van veertigtal stations waaronder het landelijke Classic FM, voert naar verluidt discrete onderhandelingen met Capital Radio.
1872
Mahlon Loomis wordt als uitvinder van de draadloze telegrafie erkend. Deze techniek was de basis voor de start van het medium radio.
1940
Het weekblad Bilboard is voor het eerst verkrijgbaar. De daarin gepubliceerde hitparade groeit snel uit tot een wereldwijd begrip.
1987
Met de hulp van een bevoorradingsschip belandt de MV Sarah, het zendschip van Radio New York International, na een reis van twaalf uur, buiten de Amerikaanse territoriale wateren. Daar wordt het anker gedropt.
1937: Italië
Gugliermo Marconi, de uitvinder van de radio sterft in Rome. Onder zijn leiding kwamen in 1899 de eerste radioverbindingen tussen Engeland en Frankrijk over het Kanaal tot stand. Twee jaar later werd de eerste transatlantische verbinding tussen Groot-Brittannië en Newfoundland gestart.
1977: Frankrijk
De Franse maatschappij TDF dient voor de eerste keer een klacht in tegen een vrije radio, het gaat om Radio Fil Bleu in Parijs.
Reageer op dit artikel