RadioVisie

  • .
    .

Het Radiodagboek van 20 januari

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

De geschiedenis heeft haar rechten. Die van vroeger, maar ook de gebeurtenissen uit een recenter verleden. Daarom hebben we het Radiodagboek’ vernieuwd. Een hele stevige update. We gaan verder dan ooit terug in de tijd en sluiten zo dicht mogelijk aan bij het heden. Dit is de radiogeschiedenis zoals ze zich afspeelde tussen 1900 en 2021.

Ook dit had in jouw geschiedenisboek moeten staan

1976: Patrick Valain wordt door de Belgische justitie gearresteerd wegens zijn medewerking aan Radio Mi Amigo.

1982: Nadat Radio Contact om 11:00 uur de uitzendingen hervatte, doet Radio Maeva nauwelijks een dag na de inbeslagname, van zich spreken. De luisteraars worden via een minder krachtige zender verzocht om naar een protestmeeting in ‘De Jonge Deken’ in Sint Pieters Leeuw af te zakken. Gesteund door 4000 fans besluit men om het vermogen op te voeren. Bij Radio Contact valt de beslissing om de Nederlandstalige en de Waalse afdelingen weer samen te voegen.

2001: Het Nederlandse Sky Radio, dat in een groot deel van West-Vlaanderen via de kabel op 94,0 MHz te ontvangen was, verandert van satellietsignaal. 

2014: DH Radio start de mix van muziek en info met een week vertraging. Men zou op 13/1/2014 beginnen. Dit werd echter op het laatste moment uitgesteld. Het verlengstuk van de Waalse krant ‘La Dernière Heure’ vervangt Twizz Radio.

2018: Radio Zuidrand volgt in het zuiden van Antwerpen Radio Frekwent op 105,1 MHz op. Men gokt op een ‘Feel Good’ format met grote en kleine lokale activiteiten.

1963: 20% van de lezers van het blad ‘Muziek Express’ roepen Joost den Draaijer (Willem van Kooten) tot de populairste presentator uit.

1973: Radio Veronica toont zich met een speciale uitgave van het ‘Top 40’-exemplaar op de internationale muziekbeurs ‘Midem’ in Cannes. 

1977: Het slechte weer verplicht het ex-zendschip van RNI, de ‘Mebo II’, en het bevoorradingsschip Angela (‘Mebo I’), vanuit Nederland op weg naar Libië, om de haven van Brest binnen te varen.

1998: 

– Twee ‘Britse’ stations, Sky Radio en Classic FM, dienen op verzoek van het Commissariaat voor de Media de vraag voor een zendvergunning in. Ondertussen is er in Noord-Nederland een actie om Classic FM weer in de ether te brengen.

– Q-radio zendt via AM 1224 kHz en ook via alle kabelnetten uit. Men wil ook een webcam inzetten via de site ‘Radiowereld’. 

2000:

– De Nederlandse gemeenten en steden Hillegom, Katwijk, Leiden, Ledierdorp, Lisse, Noordwijk, Noordwijkerhout, Oegstgeest, Rijnsburg, Sassenheim, Valkenburg (ZH), Voorhout, Voorschoten, Warmond, Zandvoort en Zoeterwoude geven nu ook Country FM op de kabel door (102.0 MHz). Ook het Brabantse Veghel verwelkomt het station na de ingebruikname van het Palet glasvezelnet, via 100.1 MHz.

– De grootste regionale nieuwsdiensten ANRS van de uitgeverij Strengholt in Naarden, ‘New Media Brookers’ uit Loosdrecht en de ‘Centrale Nieuws Service’ uit Den Haag worden één maatschappij. Happy Radio, Stadsradio Den Haag, Stadsradio Rotterdam, City FM, Sun FM en R.O.G. Radio zijn de eerste klanten.

2001: Radio Nationaal staat te koop. Het station dat de Nederlandstalige artiesten steunt, kampt met enorme schulden.

2004: Ruud de Wild verlaat op 1/6/2004 ‘BNN’ en keert naar Radio 538 terug. Zijn jaarsalaris zal rond 800.000 euro liggen. Ook de sidekick Jeroen Kijk in de Vegte stapt op. Hij trekt in maart 2004 naar Veronica TV.

2010: Arjen Grolleman sterft. Hij werkte bij Holland FM, bij Radio Veronica en bij Kink FM bij wie hij ook directeur was.

2011: 

– Na Armin van Buuren ruilt Tiësto van werkgever. Hij zal vanaf april 2011 elke zaterdagnacht met ‘Club Life’ bij 3FM draaien. De 42-jarige nummer één dj van de wereld zal de trancetracks ruilen voor andere genres. 

– Het christelijke GrootNieuwsRadio start na een reorganisatie met een nieuwe programmering. Wim Pols en Wilfred Hardeman en Hans van Vuuren krijgen als presentatoren gezelschap van Tjitske Volkerink en Tim Hendriks. De stichter van het radiostation Evert ten Ham haakt af.

2015: NPO Radio 2 (12,7%), NPO 3FM, Sky Radio, Radio 538 (allen met 10,3%) blikken terug op een sterke periode in november 2014 en december 2014. Qmusic zakte van 9,9% naar 8,7%, aldus het ‘Bureau Intomart’.

2020: RTL blijft met 12,6% marktaandeel de populairste radio voor de periode in november 2019 en december 2019. France Inter is met 12,3% de eerste achtervolger. France Bleu zit met 6,4% in de lift. Europe 1 steeg van 4,1% naar 4,5%.

2021: De ‘Conseil Supérieur de l’Audiovisuel’ (‘CSA’), de Franse mediaregulator, kondigt 15/7/2021 aan als startdatum van de nationale muxen. Deze was gepland voor december 2020 maar door de coronacrisis was dit niet meer haalbaar. 

1984: De ‘Ross Revenge’ van Radio Caroline verliest het anker waardoor het zendschip twee zeemijlen binnen het Britse gebied belandt. De uitzendingen worden onmiddellijk gestaakt. Het duurt twee dagen om het euvel op te lossen.

2004: BBC Radio 1 werft Joel Hogg en Jason Griffith van Key 103 aan. Zij zullen tijdens de weekends in de zomerperiode Scott Mills, Colin Murry en Edith Bowman vervangen. Ex-Capital FM dj Steve Penk volgt het duo op.

2009: Magic 105,4 verlengt het contract met de populaire ochtend-dj Neil Fox tot 2012. Hij is sinds september 2005 hij het Londense soft-pop station actief.  

1965: Alan Freed, die in de jaren ’50 van de vorige eeuw tot een zeer populaire radiomaker uitgroeide en als een stevige promotor van de rock and roll beschouwd werd, sterft aan een nierziekte.

2014: Ricardo ‘El Mandril’ Sanchez, de bekendste ochtendjock in Los Angeles, keert na bijna drie maanden afwezigheid terug op de radio. Niet bij zijn La Raza 97.9 (KLAX) vanwege mislukte gesprekken over een mogelijke contractverlenging maar wel bij rivaal Radio Centro 93.9 (KXOS). 

1966: Zweden

De ‘Cheeta II’ van Radio Syd wordt door het stevige pakijs gedwongen om haar ligplaats te verlaten. Dit betekent meteen het einde van de uitzendingen op 91.5 MHz. Het station zou lange tijd niets meer van zich laten horen.

2002: Midden-Oosten

Dankzij particulieren, die de nodige apparatuur schenken, kan de ‘Voice van Palestina’ opnieuw starten. Een aanval van de Israëlische militairen leidde eerder tot de totale verwoesting van het studiogebouw en van de zendinstallaties.

RadioVisie op deze dag in de voorbije jaren


Blikvangers op deze dag

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx