fbpx

RadioVisie

  • .
    Belgian Radio Day
    .
TVV Sound

Het radiodagboek van 20 augustus – 232 (audio)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezenderradio (en af en toe een vleugje tv) terugvindt. Uit binnen- en buitenland. Het cijfer in kop verwijst naar de actuele dag van het jaar. Zij die deze reeks willen bijhouden, kunnen ze bijgevolg op nummer klasseren.

1920

Een ministerieel besluit eist dat alle bezitters van een radiotoestel zich aangeven en jaarlijks een belasting van twintig frank betalen.

1999

Het televisiestation VT4 en eigenaar SBS tonen interesse om in Vlaanderen een landelijke commercieel radiostation op te richten.

2002

Contact Inter breidt het ontvangstgebied fors uit. Er komen luisterrapporten uit Aalst, Antwerpen en Gembloux.

2003

Koen Van Parijs, de radiocoördinator van Concentra Media, sleutelt aan de verdere uitbouw van de Antwerpse provinciale radio Antwerpen 1. Er wordt een commerciële directeur en een hoofdredacteur aangeworven. De naam antwerpseradio.be wordt voor het internet geclaimd.

2004

Het Centrum voor Informatie over de Media (CIM) onthult de laatste luistercijfers voor de algemene herschikking van de FM-band ingaat. Radio 2 blijft, ondanks nieuw verlies, de marktleider met 31,8%. Radio Donna en Radio 1 volgen als nummers twee en drie. Qmusic stijgt van 6,8% naar 6,9% terwijl 4FM van 3,9% naar 3,4% zakt.

1989

De Volans, het schip dat op 19 augustus bij de entering van de MV Ross Revenge betrokken was, keert om 07:10 uur terug in de haven van Scheveningen. De zenderonderdelen, het studiomateriaal, duizenden singles en elpees van Radio Caroline en Radio 819 verdwijnen in de kelders van de justitie. Daar kwam in 1964 ook het in beslag genomen materiaal van het REM-eiland terecht.

2001

Radio 538 en de misnoegde maatschappij Sony Music komen met elkaar in regelrechte aanvaring wanneer Jeroen van Inkel tijdens ‘Rinkeldekinkel’ een mp3-fragment uit de nieuwe single van Michael Jackson ‘Rock My World’, laat horen. Het nummer mag maar pas vanaf september gedraaid worden.

2002

De misplaatste aankondiging van Radio 538 om Adam Curry en Jeroen van Inkel éénmalig samen te brengen, blijft reacties uitlokken. Van Inkel bevestigde dat de halve Amerikaan inderdaad op de strandweek van Radio 538 was uitgenodigd. Het voortijdig uitlekken, via een persbericht, deed de in Washington geboren internetondernemer echter afhaken.

2004

De publieke popzender 3FM werft de 28-jarige MTV-presentator Sander Lantinga aan. Vanaf 6 september zal hij een interactief programma, met onder meer de rubriek ‘Radiodate’ verzorgen. De bedoeling bestaat er in om mogelijke radiogeliefden aan elkaar te koppelen.

2005

De programmering voor Qmusic lekt uit. Naast Jeroen van Inkel maken Martijn Kolkman, komende van Yorin FM en ex-City FM-jock Wim van Helden deel uit van het team. Marcel Vermeer, Timon Jacobs, Niek van der Bruggen, Manno Barreveld en Jasper de Vries, die de overstap van Noordzee FM maken, vervolledigen de weekprogrammering.

2006

De Concertzender biedt bij wijze van test een live streaming in mp3-kwaliteit aan. De toenemende bandbreedte van internet bij vele gezinnen maakt het steeds makkelijker om audio met een hoge kwaliteit te garanderen.

1983

Radio Caroline keert na een afwezigheid van drie jaar om 12:00 uur op 963 kHz terug. Van het geplande oldiesformat komt echter niets in huis want Tom Anderson en Peter Chicago brengen LP-muziek.

Eén jaar geleden vandaag bij RadioVisie


Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Het radiodagboek van 18 februari – 049 (audio)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Blad 414: Noordzee, Lies en Dolfijn FM (video)

Noordzee, niet enkel in West-Vlaanderen, nu ook in de ZuiderkempenAchter iedere sterke man staat een Lees verder

Afstandsbediening van Sony is ook luidspreker

Sony heeft een nieuwe categorie apparaatjes bedacht: een afstandsbediening die tegelijkertijd een draagbare luidspreker is. Lees verder

Wat heeft tv-nieuws met radio te maken? Wel… (video)

BRANDY is een naam die intussen een stevig belletje doet rinkelen in radioland. Dat ‘belletje’ Lees verder

2012: Qmusic start met Visual Radio

Op maandag 20 februari start Qmusic met een nieuw concept: Visual Radio. Het is geen Lees verder

‘De Signaal Switch’ komt er nu heel snel aan

Telenet zal vanaf volgende week dinsdag 11 februari stoppen met het aanbieden van analoge radio Lees verder

Het radiodagboek van 6 februari – 037 (video)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Blad 400: Jingles, wiet en de ‘Super Bowl’ (video)

Eigenlijk verschijnt deze rubriek niet meer op zondag. In 2020. De wet op de verplichte Lees verder

1
Reageer op dit artikel

avatar
1 Aantal reacties
0 Antwoorden op reacties
0 Volgers
 
Meest beantwoorde reactie
Artikel met de meeste reacties
1 Personen die reageerden
Eric Personen die recent reageerden
  Inschrijven  
Abonneren op
Eric
Gast
Eric

Ik ben er heel trots op dat ik een paar keer op dat mooie schip mocht vertoeven. Die 90m hoge mast dat was duizelingwekkend om naar te kijken. Het signaal kwam zelfs onder de tunnel van “het zand” in Brugge in de auto door zonder problemen. Het waren prachtige jaren die tijd.
Jammer van voorgaand bericht met die volans. Ja ik weet het ik geef geen hoofdletter voor zo’n bedriegersschip

Meer in archieven, commercieel, deejays, groot-brittannië, luistercijfers, nederland, offshore
Het storende woord van God bij Caroline (audio & video)

Hallo. Dit is ‘Driemaster’ met of zonder kater (audio)

2008: Kelly Merckx is de nieuwe Miss Wim

Het radiodagboek van 19 augustus – 231 (video)

Blad 239: Piraat, avondmarkt, museum, kolonel (video)

Eén eeuw radio, 100 jaar geschiedenis – 8

Sluiten