RadioVisie

  • .
    .

Het Radiodagboek van 20 augustus

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

De geschiedenis heeft haar rechten. Die van vroeger, maar ook de gebeurtenissen uit een recenter verleden. Daarom hebben we het Radiodagboek’ vernieuwd. Een hele stevige update. We gaan verder dan ooit terug in de tijd en sluiten zo dicht mogelijk aan bij het heden. Dit is de radiogeschiedenis zoals ze zich afspeelde tussen 1900 en 2022.

Ook dit is geschiedenis

1920: Een ministerieel besluit eist dat alle bezitters van een radiotoestel zich aangeven en jaarlijks een belasting van 20 frank betalen.

1978: Vermits er geen ‘Belgische Nationale Hitparade’ op de ‘MV Mi Amigo’ is, verzorgt Johan Visser een passend programma.

1981: Het decreet van de socialistische minister van ‘PTT’ Freddy Willockx, dat lokale radiostations met een vermogen van 100 W toelaat, wordt goedgekeurd. Het brengen van publiciteit blijft echter verboden. 

1999: VT4 en de maatschappij ‘SBS’ hebben interesse om in Vlaanderen een landelijke commerciële radio op te richten.

2018: Radio Zoe FM in Zoersel opent twee webstations. Het zijn Vintage Zoe en Zoe ’80’s.

2019: Chérie FM start na een afwezigheid van 11 jaar in Wallonië op DAB+. De soft-pop zender was van 1990 tot en met 2008 in onder meer Luik en in Charleroi op FM actief. Het verlies van de vergunningen betekende het voorlopige einde van het netwerk. 

1973: Minister van ‘CRM’ (‘Cultuur, Recreatie en Maatschappelijk Werk’) Harry van Doorn meldt dat Hilversum 3 ook tijdens de nacht zal uitzenden.

1974: Het kantoor van Radio Noordzee Internationaal in Naarden ontvangt de officiële brief dat de anti-zeezenderwet op 1/9/1974 in werking treedt.

1989: De ‘Volans’, die op 19/8/1989 bij de raid op de ‘Ross Revenge’ van Radio Caroline en van Radio 819 betrokken was, bereikt om 7.10 uur de Scheveningse haven. De talrijke zenderonderdelen, het studiomateriaal, de  duizenden singles en de lp’s verdwijnen in de kelders van de justitie. Daar bevindt zich ook het in beslag genomen gerief van het ‘REM’-eiland.

2004: 3FM maakt de komst van de 28-jarige MTV-presentator Sander Lantinga bekend. Vanaf 6/9/2004 zal hij een interactief programma met onder meer de rubriek ‘Radiodate’ presenteren.  De bedoeling bestaat er in om mogelijke geliefden aan elkaar te koppelen. 

2005: De programmering voor Qmusic lekt uit. Naast Jeroen van Inkel maken Martijn Kolkman van Yorin FM en ex-city FM-jock Wim van Helden deel uit van het team. Marcel Vermeer, Timon Jacobs, Niek van der Bruggen, Manno Barreveld en Jasper de Vries van Noordzee FM vervolledigen de week.

2006: De Concertzender biedt als test een streaming op mp3-kwaliteit aan. De groeiende bandbreedte van het internet bij vele gezinnen maakt het steeds makkelijker hoge kwaliteit audio te garanderen.

1970: Radio Northsea International op de ‘Mebo II’ keert terug op FM 100,0 MHz.

1983: Na een afwezigheid van drie jaar keert Radio Caroline om 12.00 uur terug op AM 963 kHz. Van de oldies komt echter niets in huis want Tom Anderson en Peter Chicago brengen lp-muziek.

2018: Het landelijke digitale radiostation Jazz FM wordt overgenomen door ‘Bauer Media’, de eigenaar van onder meer Absolute Radio, Magic, Kiss en Hits Radio. Hoeveel de groep betaalt, is niet bekend.

RadioVisie op deze dag in de voorbije jaren


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Het Radiodagboek van 22 augustus

Vandaag in 2017: De ochtendshow van Scott Shannon op WCBS 101,1 FM is de nieuwe Lees verder

Het Radiodagboek van 21 augustus

De geschiedenis heeft haar rechten. Die van vroeger, maar ook de gebeurtenissen uit een recenter Lees verder

Het Radiodagboek van 19 augustus

Vandaag in 1914: Na de Duitse inval in België worden alle radiozenders op uitdrukkelijk bevel Lees verder

Het Radiodagboek van 18 augustus

Vandaag in 2010: Simon Bates verlaat na 13 jaar het netwerk Classic FM om vanaf Lees verder

Het Radiodagboek van 2 december

Vandaag in 2000: Radio 3, de klassieke muziekzender van de VRT, heet vanaf nu ‘Klara’.

Het Radiodagboek van 1 december

Vandaag in 1985: In Nederland laten alle radiostations in het publieke bestel de naam Hilversum Lees verder

Het Radiodagboek van 30 november

Vandaag in 1980: Radio Noordzee meldt zich op 102 MHz in Oostende. Mark Terrenga is Lees verder

Het Radiodagboek van 29 november

Vandaag in 2006: Radiolegende Alan Freeman sterft op 79-jarige leeftijd. De Australiër werkte o.m. bij Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx