fbpx

RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .

Het radiodagboek van 2 september – 245 (audio)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezenderradio (en af en toe een vleugje tv) terugvindt. Uit binnen- en buitenland. Het cijfer in de ‘kop’ verwijst naar de actuele dag van het jaar. Zij die deze reeks willen bijhouden, kunnen ze bijgevolg op nummer klasseren.

1944

Nadat de Duitsers om 13:00 uur technicus Van Langenhoven het bevel hadden gegeven om het NIR-radiogebouw in Brussel te verlaten, dringt Jozef Van Gaelen van de geallieerde Samoyede-groep, later die dag dezelfde building binnen om er de vuurhaarden te blussen en om de olietoevoer te stoppen. Er wordt meteen begonnen met het herstellen van de zenders.

1974

Eigenaar Sylvain Tack van Radio Mi Amigo die in het Spaanse Playa De Aro een riante villa bezit, start met de bouw van opnamestudio’s in het badplaatsje.

1979

Rechter van instructie André Dhondt liet vandaag, gesteund door de rijkswacht en leden van de gerechtelijke politie, een door Radio Mi Amigo georganiseerd bal stil leggen om alle reclame voor de zeezender te verwijderen. Nadat de namen van alle aanwezigen, een 250-tal, waren genoteerd verplichtte hij iedereen die een T-shirt van Mi Amigo droeg om iets anders aan te trekken. Ook de stickers op de geluidsinstallatie en de muziekinstrumenten moesten worden afgekrabd. Volgens de rechter was de opbrengst van het bal bestemd voor de verdere inrichting van het interieur van de boot.

2000

De officiële uitzendingen van 4FM starten op de kabel. Het station werd opgericht door Stefan Ackermans (ex-Studio Brussel), Dirk Guldemont (ex-Radio Donna), Wim Weetjens (ex-Studio Brussel) en Jan Caerts (ex-Radio Contact).

2002

Het interactieve talkradio- en televisieprogramma ‘Zwart of Wit’ met Jurgen Verstrepen gaat op 15 september van start bij Radio Contact Vlaanderen en tegelijk op LibertyTV.

2004

Johan Persyn, de hoofdredacteur van de 4FM-nieuwsdienst, wordt de woordvoerder van de sp.a-fractie in het Vlaams Parlement. Sinds 2001 werkte hij bij het landelijke commerciële station. Jo Buggenhout wordt zijn opvolger.

1998

Staatssecretaris Monique de Vries van Verkeer en Waterstaat overhandigt achttien commerciële radiostations een regionale etherfrequentie. Bij de inschrijving hadden zich tachtig kandidaten gemeld. Radio Rebecca wordt de grote winnaar met twaalf frequenties.

1999

– De luistercijfers, gemeten over de periode tussen juni en juli, bevestigen de positie van Sky Radio als marktleider met 15,4%. Radio 3 met 14,4% en Radio 10 Gold met 9,2% vervolledigen de top 3. Noordzee FM rukt op van 5,6% naar 5,8%.

– De revival van Radio Veronica als zeezender via 1224 kHz werd ook via het internet druk beluisterd. Liefst 9408 keer werd geprobeerd om een verbinding met de server te maken, daarvan slaagden 6269 personen er in om de programma’s online te volgen. 

2000

Country FM wordt door de Brabantse kabelmaatschappij Palet Kabelcom via 100.1 MHz verspreid. Daarmee worden 400.000 huishoudens bereikt.

2003

Sky Radio meldt dat de komst van Jeroen van Inkel bij Radio Veronica zo goed als rond is. Enkel het lopende contract met Radio 538 vormt nog een obstakel.

2004

De Haagse gemeenteraad toont zich enthousiast om het ex-zendschip van Radio Veronica naar de haven van Scheveningen te brengen. Daar kan de Norderney tot museum omgebouwd worden. De politieke partijen PPS en CDA willen meteen onderhandelen over en verlaging van de liggelden.

2005

Robert Jensen komt in opspraak na ongelukkige uitspraken tijdens de persvoorstelling van zijn televisieshow. In een interview met de Hitkrant, een gesprek waar hij overigens weinig of geen zin in had, vergeleek hij Gerard Joling en Gordon met kiezen tussen aids en kanker; “Beiden zijn even erg”.

1931: Verenigde Staten

Bing Crosby start bij CBS Radio met zijn show ’15 minutes with Big Crosby’.

1987: Frankrijk

Het Parijse Chic FM wordt Fun Radio en verhuist naar de oude opnamestudio’s van Eddy Barclay aan de Avenue Charles De Gaulle in Parijs.

2000: Verenigd Koninkrijk 

LBH, een initiatief van Ray Anderson en Christopher England start via een Russische zender op de AM-frequentie 1386 kHz. Het station dat zich op Britse homo’s en lesbiennes richt, draait vooral Top 40 en dance. Tijdens de nieuwsuitzendingen, waarvoor men beroep doet op een Amerikaanse leverancier, duikt regelmatig Jessie Brandon, een ex-medewerkster van Laser 558 en Luxemburg 208 op.

Eén jaar geleden vandaag bij RadioVisie


Spotlight
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Het radiodagboek van 26 mei – 147 (video)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Het radiodagboek van 25 mei (146)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Retro: De bewogen start van Laser 558 (audio)

De Britse offshore radioboom - 1964 - 1968 - de periode waarin een tiental radiostations Lees verder

Het radiodagboek van 24 mei – 145 (video)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Blad 502: PAMS, Jude en TROS FM (audio & video)

Vreemde week, met gisteren donderdag, een extra vakantiedag waardoor een verlengd weekend onvermijdelijk bleek. Dat Lees verder

Het radiodagboek van 22 mei – 143 (video)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

VS: Podcaster Joe Rogan sluit miljoenendeal met Spotify

Spotify kondigde dinsdag een exclusieve deal aan met komiek Joe Rogan, die met The Joe Lees verder

Het radiodagboek van 19 mei – 140 (video)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in archieven, commercieel, deejays, frankrijk, groot-brittannië, kabelradio, luistercijfers, middengolf, nederland, offshore, tv
Blad 253: 100 jaar, RTBF, dé stem des vaderlands (video)

JLB gaat (soms) naar zee (42)

Qmusic: van zee- naar stadslucht

UK: De ultieme aanval op de BBC – 2 (audio)

Eén eeuw radio, 100 jaar geschiedenis – 10

Hallo: V.O.O. vijf jaar nadat ‘the music died’ (audio)

Sluiten