RadioVisie

  • .
    .

Het Radiodagboek van 2 oktober

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

De geschiedenis heeft haar rechten. Die van vroeger, maar ook de gebeurtenissen uit een recenter verleden. Daarom hebben we het Radiodagboek’ vernieuwd. Een hele stevige update. We gaan verder dan ooit terug in de tijd en sluiten zo dicht mogelijk aan bij het heden. Dit is de radiogeschiedenis zoals ze zich afspeelde tussen 1900 en 2020.

Ook dit had in jouw geschiedenisboek moeten staan

1977: De medewerkers van Radio Mi Amigo op de ‘MV Mi Amigo’ draaien, uit protest wegens het uitblijven van de bevoorrading, non-stop muziek met tussendoor de mededeling dat ‘door omstandigheden aan boord van de ‘MV Mi Amigo’, is het niet mogelijk om live-uitzendingen te verzorgen’.

1978: Er is een scheur in de scheepswand in de generatorkamer van de ‘MV Mi Amigo’. De pompen draaien maximaal. De bemanning onderneemt alles om de scheur te herstellen.  

2003:

– De komst van een  kunstkanaal bij de ‘Vlaamse Media Maatschappij’ in de stijl van ‘Arte’ wordt voor onbepaalde tijd uitgesteld.

– Omdat Contact quasi zeker is de licentie als provinciale radio voor de provincie Vlaams-Brabant te krijgen, worden er gesprekken gevoerd voor een verregaande samenwerking met het regionale Ring TV. Bij deze laatste is tijdens het tonen van de kabelkrant de muziek van Radio Contact 2 te horen.

2020: Zoals Radio Louisa in het ‘CC Gravenhof’ in Hoboken en Radio Corona in de ‘GC De Boesdaalhoeve’ in het Brabantse Sint-Genesius-Rode, start de gemeente Evergem gedurende tien weken om 12.00 uur met een online radioprogramma vanuit het cultuurcentrum ‘Stroming’. Daar het gewone programma serieus uitgedund was, zocht en vond men een alternatief.

1951: Men kijkt naar de eerste officiële televisie-uitzending vanuit de studio ‘Irene’ in Bussum. Staatssecretaris Cals geeft de start voor een nieuw tijdperk. Omroepster Jeanne Roos introduceert het toneelstuk van Willy Van Hemert en Peter Koen ‘De Toverspiegel’. Albert Van Dalsum speelt de hoofdrol.

1970: Het blad van de ‘AVRO’ ‘Televizier’ zegt dat Radio Northsea International op de ‘Mebo II’ failliet is.

1972: Radio Noordzee Internationaal op de ‘Mebo II’, sinds 30/9/1972 ook op 192 m (middengolf),  stopt op die frequentie.

1983: Hilversum 5, later NPO Radio 5, start via AM 1008 kHz van Hilversum 1 als zender voor de minderheden en speciale doelgroepen. Er wordt eerst vrij onregelmatig uitgezonden. 

1989:  Een belangrijke dag in de geschiedenis van de commerciële televisie. Om 18:00 uur starten de officiële uitzendingen van RTL-Véronique. Het station richt zich in principe niet op Nederland maar op het Groot Hertogdom Luxemburg. De opening met Catherine Keyl en Wessel van Diepen komt live uit de hoofdstad Luxemburg. Verder zijn ook het ‘Journaal’ met Jeroen Pauw, Loretta Schrijver en ‘Gaan met die Banaan’ van Patty Brard te bekijken. 

1992: De ‘VOO’ (‘Veronica Omroep Organisatie’) zendt de allerlaatste ‘Volle Vrijdag’ op Radio 3 uit. Enkele dj’s zoals Erik de Zwart, Wessel van Diepen, Will Luikinga en Lex Harding vertrekken naar het in oprichting zijnde Radio 538.

2000: Na een lange afwezigheid tijdens dewelke hij in Amerika inspiratie zocht en tijdens dewelke hij bij Veronica FM als adviseur optrad, start Robert Jensen opnieuw als presentator. Tussen 6.00 uur en 9.30 uur maakt hij met zijn assistenten Edwin Ouwehand en Jan Paparazzi iedereen wakker.

2003: Vanaf 1/1/2004 is Jan-Willem Brüggenwirth van het reclamebureau ‘Saatchi en Saatchi’ de nieuwe directeur van Radio 538. Na het vertrek van Erik de Zwart naar ‘Talpa’ werden de taken tijdelijk door onder meer Lex Harding overgenomen.

2006: 

– Toine van Peperstraten, de radio- en televisiepresentator van diverse sportprogramma’s bij de ‘NOS’, brengt elke woensdag tussen 14.00 uur en 16.00 uur ‘Typisch Toine’ bij KX Radio van Rob Stenders.

– Tamara Brinkman wordt bij Slam!FM door Kristel van Eijck vervangen. De actrice uit ‘Goede Tijden Slechte Tijden’ presenteert met uitzondering van vrijdag elke werkdag tussen 19.00 uur en 21.00 uur ‘Kristel Kicks’.

1985: Laser 558 moet noodgedwongen overschakelen naar de hulpgenerator.

2020: ‘Global Radio’ introduceert Capital Dance op DAB+. Men start ook met gesproken programma’s. Mista Jam wordt hiervoor bij BBC Radio 1 weg gehaald.

1985: Zes lokale afdelingen verlaten de ‘NRJ-groep’ en starten het netwerk Fun Radio. Eric Pechadre, Pierre Lattès en de verantwoordelijke voor NRJ-Montpellier Jean-Baptiste Blanchemain verwijten de Parijse directie het gebrek aan aandacht voor de plaatselijke stations.

1990: Samen met Frankrijk wordt de basis gelegd voor een cultuurkanaal op tv. De oprichting van ‘Arte’ krijgt meer vorm.

2002: Sky Radio krijgt van de Duitse overheid 8 nieuwe FM-frequenties. Door deze uitbreiding kan men 4 miljoen luisteraars bereiken.  

RadioVisie op deze dag in 2021

RadioVisie op deze dag in 2020

RadioVisie op deze dag in 2019

RadioVisie op deze dag in 2018Amptec

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Het Radiodagboek van 4 oktober

De geschiedenis heeft haar rechten. Die van vroeger, maar ook de gebeurtenissen uit een recenter Lees verder

Het Radiodagboek van 3 oktober

De geschiedenis heeft haar rechten. Die van vroeger, maar ook de gebeurtenissen uit een recenter Lees verder

Het Radiodagboek van 1 oktober

De geschiedenis heeft haar rechten. Die van vroeger, maar ook de gebeurtenissen uit een recenter Lees verder

Het Radiodagboek van 26 september

Vandaag in 2006: Johan Henneman ruilt Radio Donna voor 4FM. Na Johan Bosman is hij Lees verder

Frank Conrad vond commerciële radio uit (audio)

Hij begon met de eerste reguliere radio-uitzending vanuit zijn garage in Wilkinsburg en richtte de Lees verder

Het Radiodagboek van 25 september

Vandaag in 2001: XM Satellite Radio start in Dallas en in Fort Worth. Men kan Lees verder

Het Radiodagboek van 24 september

Vandaag in 2018: Eigenaar Frits van Eerd geeft in een studio te Veghel het startschot Lees verder

Het Radiodagboek van 23 september

Vandaag in 1984: Tony Blackburn neemt na 17 jaar afscheid bij BBC Radio 1, het Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx