fbpx

RadioVisie

  • .
    .

Het radiodagboek van 2 oktober – 274 (video)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezenderradio (en af en toe een vleugje tv) terugvindt. Uit binnen- en buitenland. Het cijfer in de ‘kop’ verwijst naar de actuele dag van het jaar. Zij die deze reeks willen bijhouden, kunnen ze bijgevolg op nummer klasseren.

2000

– De technici van vier regionale centra van de RTBF leggen het werk neer. De socialistische vakbond CGSP, het christelijke CSC en het liberale SLFP hebben op initiatief van de CGSP het personeel van de productiecentra in Luik, Namen, Charleroi en Bergen opgeroepen om te staken. Men hekelt ‘de ongelijkheid tussen de hoofdvestiging van de Brusselse RTBF en de diverse regionale centra’. Algemeen directeur Christian Druitte belooft de aanwerving van tien extra medewerkers. 

– De politieke partij VU&ID21 is van mening dat de SP, die het kijk- en luistergeld wil afschaffen, dat best kan doen. Ze moet wel duidelijk maken wie voor het budgettaire gat zal opdraaien. 

2002

– Het personeel van de RTBF staakt tegen het geplande herstructureringsplan, dat massaal verworpen wordt. De radio-uitzendingen worden tot zeer korte nieuwsuitzendingen, minieme regionale bulletins, het weerbericht en non-stop muziek beperkt. 

– Werner Schaefer volgt directeur Pieter Larmuseau op in dezelfde functie bij NRJ Vlaanderen. Hij moet het netwerk verbeteren. Er worden onderhandelingen met bekende presentatoren en toekomstige franchisenemers gestart. 

– NRJ Wallonie zendt in Waals-Brabant opnieuw opnieuw via 107.3 MHz voor de streek rond Waver en Louvain-La -Neuve uit. 

– Het gerechtshof van Nanterre keurt de overnameplannen van Nextradio door BFM, de in financiële moeilijkheden verkerende zender, goed. De actualiteit wordt rond de economische ontwikkelingen geconcentreerd. De afdelingen in België blijven.

2003

– De komst van het kunstkanaal van de Vlaamse Mediamaatschappij, waarbij men zich – naar verluidt – op Arte zou inspireren, wordt voor onbepaalde tijd verdaagd.

– Omdat Contact quasi zeker is de licentie als provinciale radio voor de provincie Vlaams-Brabant te krijgen, worden er gesprekken gevoerd voor een verregaande samenwerking met het regionale Ring TV. Bij deze laatste is tijdens het tonen van de kabelkrant de muziek van Radio Contact 2 te horen.

– De geruchten over een mogelijke terugkeer van ‘Het Land van Hoogland’ bij TOPradio worden ontkend.

1951 

De eerste officiële televisie-uitzending gaat de lucht in vanuit studio Irene in Bussum. Staatsecretaris Cals geeft het startschot voor een totaal nieuw tijdperk. Omroepster Jeanne Roos introduceert als opening het toneelstuk van Willy van Hemert en Peter Koen; ‘De Toverspiegel’. Albert van Dalsum speelt de hoofdrol. (Foto bovenaan: 1951: Evert Garretsen en Joop Allema – Credits: NOS)

1972 

Radio Noordzee Internationaal, dat sinds 30 september via de 192 meter middengolf te beluisteren is, stopt met deze uitzendingen.

1989

Een belangrijke dag in de geschiedenis van de commerciële televisie. Om 18:00 uur starten de officiële uitzendingen van RTL-Véronique. Het station richt zich in principe niet op Nederland maar op het Groot Hertogdom Luxemburg. De opening met Catherine Keyl en Wessel van Diepen komt live uit de hoofdstad Luxemburg. Verder zijn ook het ‘Journaal’ met Jeroen Pauw, Loretta Schrijver en ‘Gaan met die Banaan’ van Patty Brard te bekijken.

1998

Het vertrek van Michal Pilarczyck ligt aan de basis voor een nieuwe programmering bij Radio 538. Jeroen Nieuwenhuize, Michiel Veenstra en Erik Jan Rosendahl verzorgen de ‘Morning J.E.M’. Jens Timmermans, Lindo Duvall en nieuweling Jurgen Gofers uit Eindhoven worden de belangrijkste namen. Laatstgenoemde krijgt een aantal blokken tijdens het weekend.

2000

– Na een lange afwezigheid waarin hij in Amerika inspiratie zocht en voor Veronica FM als adviseur optrad, keert Robert Jensen als presentator terug. Tussen 06:00 en 09:30 uur schudt hij samen met zijn assistenten Edwin Ouwehand en Jan Paparazzi Nederland wakker.

– Michel Weber en Rob Ester worden programmadirecteur en muziekverantwoordelijke van Noordzee FM. Beiden komen van respectievelijk Radio 538 en het televisiestation TMF.

2002

3FM-verantwoordelijke Paul van der Lugt krijgt een Marconi Award als ‘Radioman van het jaar’. Hij wordt beloond voor zijn leiderscapaciteiten. ‘Ruuddewild.nl’ is het beste radioprogramma.

2003

– Jan-Willem Bürggenwirth van het reclamebureau Saatchi & Saatchi wordt op 1 januari 2004 de nieuwe directeur van Radio 538. Na het vertrek van Erik de Zwart naar Talpa Radio, werden de taken tijdelijk door Lex Harding overgenomen.

– Giel Beelen van 3FM krijgt een Marconi Award voor de categorie ‘Beste Programmamaker’. De jury loofde hem voor de vernieuwende en verrassende manier waarop hij zijn shows brengt. Directeur Ton Lathouwers van de groep rond Sky Radio wordt de ‘Radioman van het jaar’. Radio 2 ontvangt vijf  Marconi Awards voor ondermeer het beste radioprogramma van het jaar, de ‘Top 2000’.

2006

– Toine Van Peperstraten, de radio- en televisiepresentator van diverse sportprogramma’s bij de NOS, presenteert elke woensdag tussen 14:00 en 16:00 uur ‘Typisch Toine’ bij KX Radio, het internetstation van Rob Stenders.

– Tamara Brinkman wordt bij Slam!FM door Kristel van Eijck vervangen. De soapactrice, die in ‘Goede Tijden Slechte Tijden’ speelt, presenteert met uitzondering van de vrijdag, elke werkdag tussen 19:00 en 21:00 uur ‘Kristel Kicks’.

– Quality Radio, de maatschappij van eigenaar Ruud Poeze verliest de vergunning voor de middengolffrequentie 1224 kHz. Het lag in de bedoeling om een station met Nederlandse muziek, salsa, de betere albums en alternatieve muziek te brengen.

2003

De controverse rond de voormalige presentator van het sportnetwerk ESPN, Rush Limbaugh krijgt een onverwacht nieuwe wending wanneer een rechtbank een onderzoek begint. Hij wordt beschuldigd van het gebruik van verdovende middelen die hij op de zwarte markt had gekocht.

2007

Clear Channel grijpt in bij het Detroitse station WKQI en schrapt onmiddellijk de actie waarbij de luisteraars de sterfdatum van Britney Spears mogen voorspellen.

1990

Duitsland sluit met Frankrijk een akkoord dat de basis moet leggen voor het cultuurkanaal ARTE.

2002

Sky Radio krijgt van de overheid acht nieuwe FM-frequenties toegewezen. Door deze uitbreiding kan het station met basis in het Nederlandse Naarden, nu vier miljoen luisteraars bereiken.

Eén jaar geleden vandaag bij RadioVisie


Spotlight
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Het radiodagboek van 27 januari – 027 (video)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Het radiodagboek van 26 januari – 026 (audio)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Het radiodagboek van 25 januari – 025 (audio)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Blad 392: ‘PLAN B’, FM-kavels en een Assistent

Hoe sterk verschillen de media in Vlaanderen en Wallonië van elkaar? Of net niet..Gezocht en Lees verder

Het radiodagboek van 24 januari – 024 (audio)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Het radiodagboek van 21 januari -021 (audio)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Blad 387: Europa 2, Contact en Nathalie (audio)

Trektochtje naar Slovakije. Steeds populairder als vakantiebestemming, maar wat weten we over hun radiostations? We Lees verder

Het radiodagboek van 18 januari – 018 (audio)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in Radiodagboek
Het radiodagboek van 1 oktober – 273 (audio)

Het radiodagboek van 30 september – 272 (audio)

Het radiodagboek van 29 september – 271 (video)

Het radiodagboek van 28 september – 270 (audio)

Het radiodagboek van 27 september – 269 (video)

Het radiodagboek van 26 september – 268 (audio)

Sluiten