RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .
TVV Sound

Het Radiodagboek van 2 oktober

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

De geschiedenis heeft haar rechten. Die van vroeger, maar ook de gebeurtenissen uit een recenter verleden. Daarom hebben we het Radiodagboek’ vernieuwd. Een hele stevige update. We gaan verder dan ooit terug in de tijd en sluiten zo dicht mogelijk aan bij het heden. Dit is de radiogeschiedenis zoals ze zich afspeelde tussen 1900 en 2022.

Ook dit is geschiedenis

1977: De Nederlandse dj’s van Radio Mi Amigo op de ‘MV Mi Amigo’, Marc Jacobs, Frank van der Mast en Herman de Graaf draaien, uit protest wegens het uitblijven van een degelijke bevoorrading, non-stop muziek met tussendoor de mededeling dat ‘door omstandigheden aan boord van de ‘MV Mi Amigo’, is het niet mogelijk om live-uitzendingen te verzorgen’.

2003:

– De komst van een kunstkanaal bij de ‘Vlaamse Media Maatschappij’ in de stijl van ‘Arte’  wordt voor onbepaalde tijd uitgesteld.

– Met de komst van Radio Contact als provinciale radio voor Brabant onderhandelt men over een samenwerking met het regionale Ring TV. Tijdens het nieuws in tekstblokken op tv liep Radio Contact 2.

2020: Zoals Radio Louisa in het ‘CC Gravenhof’ in Hoboken en Radio Corona in de ‘GC De Boesdaalhoeve’ in het Brabantse Sint-Genesius-Rode, start de gemeente Evergem gedurende tien weken om 12.00 uur met een online radioprogramma vanuit het cultuurcentrum ‘Stroming’. Daar het gewone programma serieus uitgedund was, zocht en vond men een alternatief.

1951: Men kijkt naar de eerste officiële televisie-uitzending vanuit de studio ‘Irene’ in Bussum. Staatssecretaris Cals geeft de start voor een nieuw tijdperk. Omroepster Jeanne Roos introduceert het toneelstuk van Willy Van Hemert en Peter Koen ‘De Toverspiegel’. Albert Van Dalsum speelt de hoofdrol.

1970: Het blad van de ‘AVRO’ ‘Televizier’ zegt dat Radio Northsea International op de ‘Mebo II’ failliet is.

1972: Radio Noordzee Internationaal op de ‘Mebo II’, sinds 30/9/1972 ook op 192 m (middengolf), stopt op die frequentie.

1983: Hilversum 5, later NPO Radio 5, start via AM 1008 kHz van Hilversum 1 als zender voor de minderheden en speciale doelgroepen. Er wordt eerst vrij onregelmatig uitgezonden.

1989: RTL-Véronique start om 18.00 uur. Catherine Keyl en Wessel van Diepen openen vanuit het Groothertogdom Luxemburg het commerciële tv-station. Men krijgt ook ‘Gaan met die Banaan’ met Patty Brard en het eerste ‘Journaal’ met Jeroen Pauw en Loretta Schrijver.

1992: De ‘VOO’ (‘Veronica Omroep Organisatie’) zendt de allerlaatste ‘Volle Vrijdag’ op Radio 3 uit. Enkele dj’s zoals Erik de Zwart, Wessel van Diepen, Will Luikinga en Lex Harding vertrekken naar het in oprichting zijnde Radio 538.

2000: Na een lange afwezigheid tijdens dewelke hij in Amerika inspiratie zocht en tijdens dewelke hij bij Veronica FM als adviseur optrad, start Robert Jensen opnieuw als presentator bij datzelfde radiostation. Tussen 6.00 uur en 9.30 uur maakt hij met zijn assistenten Edwin Ouwehand en Jan Paparazzi iedereen wakker.

2003: Vanaf 1/1/2004 is Jan-Willem Brüggenwirth van het reclamebureau ‘Saatchi en Saatchi’ de nieuwe directeur van Radio 538. Na het vertrek van Erik de Zwart naar ‘Talpa’ werden de taken tijdelijk door onder meer Lex Harding overgenomen.

2006:

– Toine van Peperstraten, de radio- en televisiepresentator van diverse sportprogramma’s bij de ‘NOS’, brengt elke woensdag tussen 14.00 uur en 16.00 uur ‘Typisch Toine’ bij KX Radio van Rob Stenders.

– Tamara Brinkman wordt bij SLAM!F door Kristel van Eijk vervangen. De actrice uit ‘Goede Tijden Slechte Tijden’ presenteert met uitzondering van vrijdag elke werkdag tussen 19.00 uur en 21.00 uur ‘Kristel Kicks’.

1978: Er is een scheur in de scheepswand in de generatorkamer van de ‘MV Mi Amigo’. De pompen draaien maximaal. De bemanning onderneemt alles om de scheur te herstellen.

1985: Laser 558 moet noodgedwongen overschakelen naar de hulpgenerator.

2020: ‘Global Radio’ introduceert Capital Dance op DAB+. Men start ook met gesproken programma’s. Mista Jam wordt hiervoor bij BBC Radio 1 weg gehaald.

1985: Zes lokale afdelingen verlaten de ‘NRJ-groep’ en starten het netwerk Fun Radio. Eric Pechadre, Pierre Lattès en de verantwoordelijke voor NRJ-Montpellier Jean-Baptiste Blanchemain verwijten de Parijse directie het gebrek aan aandacht voor de plaatselijke stations.

1990: Duitsland en Frankrijk leggen de basis voor een cultuurkanaal op tv. De oprichting van ‘Arte’ krijgt meer vorm.

2002: Sky Radio krijgt van de Duitse overheid 8 nieuwe FM-frequenties. Door deze uitbreiding kan men 4 miljoen luisteraars bereiken.

RadioVisie op deze dag in de voorbije jaren


Blikvangers op deze dag

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx