Het radiodagboek van 2 mei (122) Ook dit had vandaag in jouw geschiedenisboek moeten staan

Leestijd: 3 minuten

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezenderradio (en af en toe een vleugje tv) terugvindt. Uit binnen- en buitenland. Het cijfer in kop verwijst naar de actuele dag van het jaar. Zij die deze reeks willen bijhouden, kunnen ze bijgevolg op nummer klasseren.

1970

Voor de eerste maal zendt de BRT op zaterdagmiddag tussen 12:00 en 14:00 uur de Top 30 uit. De lijst wordt samengesteld door Etienne Smet en is op de verkoopcijfers van de singles in Vlaanderen gebaseerd.


Lees verder onder de advertentie


1983

Sylvain Tack verschijnt voor een Parijse rechtbank. Op 28 november 1981 was hij door de douane van de luchthaven Charles de Gaulle met een vals paspoort betrapt. De voormalige baas van Radio Mi Amigo kwam uit Rio De Janeiro met een gebroken been. Nadere controle leidde echter naar de ontdekking van 3,2 kg drugs die onder het gips verborgen zat. De voormalige eigenaar van Suzy Wafels krijgt 8,5 jaar cel. In maart 1986 volgt de uitlevering aan België vanwege zijn betrokkenheid bij de zeezender Radio Mi Amigo.

2000

Radio Houtland uit Koekelare (105.8 MHz) wordt Radio Mango.

2001

Radio 2 stopt met het zomerprogramma ‘Golfbreker’. Netmanager Paul De Wijngaert kondigt in een interview met de krant Het Volk ‘Buitenhuis’ aan als de opvolger, met de nadruk op show en weinig informatie.

2002

Naar aanleiding van de themaweek Voices Of The 80’s bij Radio Donna verzorgt de Nederlander Ferry Maat (foto bovenaan) één uur lang de legendarische ‘Soulshow’ (21.00-22.00 uur). Het programma verloopt echter niet vlekkeloos want de Daletcomputer, die voor de muziek en voor de jingles zorgt, laat het om de haverklap afweten.

2004

Technische moeilijkheden halen de Kortrijkse afdeling van Radio Contact (106.4 MHz) uit lucht. Het euvel wordt tegen de avond verholpen.

2007

4FM wordt door de Vlaamse Mediamaatschappij, de eigenaar van Qmusic overgenomen. Mediaminister Geert Bourgeois toont zich misnoegd over het zogenaamde duopolie waarbij de VRT en VMMA over diverse stations beschikken.

1982

Jan Rietman, de voormalige pianist van de succesvolle band Long Tall Ernie And The Shakers start bij Hilversum 3, in opdracht van de NCRV, met ‘Los Vast’. Een programma waarin talrijke Nederlandse artiesten live optreden. De populariteit zal een onwaarschijnlijk hoogtepunt bereiken als op 10 augustus 1985 vanuit de overvolle Rotterdamse Kuip wordt uitgezonden.1986

Erik de Zwart is terug bij Radio Veronica en zit nu tussen 11:00 en 13:00 uur. Gary Glitter’s Hello I’m Back Again uit 1973 is de eerste plaat die hij (zeer toepasselijk) draait.

1997

Het ochtendprogramma van Jeroen van Inkel wordt tussen 07:00 en 09:00 uur integraal via Veronica TV uitgezonden.

2004

Rob Stenders, die een overeenkomst met Yorin FM tekende, maakt bekend dat hij op 14 mei 3FM officieel zal verlaten. Zo nu en dan zal hij met bijdragen in het ochtendprogramma opduiken.

2007

Het vermogen van Radio 10 Gold dat via 1008 kHz uitzendt, wordt van 400 kW naar 200 kW verlaagd. Eigenaar Talpa wilt de kosten van de dure middengolfzender reduceren.

1955

Via de zendmast van Wrotham in het graafschap Kent beginnen de eerste FM-uitzendingen van de BBC.

1998

Om 01:00 uur is er vanaf de MV Ross Revenge een testuitzending te horen onder de naam Anorak Radio 558. Bert Twigworthy alias Simon Barrett goochelt met de microfoon maar dat weten de technici niet echt te waarderen. Ze leggen hem dadelijk het zwijgen op.

2000

Delta Radio plant de constructie van twee, liefst vierhonderd meter hoge masten voor de kust van Knokke Heist. Frankrijk laat in deze internationale kwestie de bezwaren varen.

2003

Radio Caroline zendt ongecodeerd via de Afristar-satelliet uit.

1977: Libië

Vanaf de Mebo II, het vroegere zendschip van Radio Noordzee Internationaal, wordt er getest op de korte golf.

2006: Verenigde Staten

Na een nieuwe schietpartij rond de studio van Hot 97 waarbij rapper Jamal Woolard onder vuur wordt genomen, begint de eigenaar van het gebouw een procedure om het station er uit te zetten. 

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

2009: MENT – tv met hoog radiogehalte (video) Rudi Van Vlaanderen en Wiet Van Bevere... Radioprogramma's die een tv-versie krijgen, het is eerder gedaan. We denken daarbij spontaan aan 'Depré Historie' van Radio 2 en TV1, 'De Taalstrijd', 'De Perschefs' en de 'Rechtva...
Het radiodagboek van 18 november – 321 (audio) Ook dit had vandaag in jouw geschiede... De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
2010: Franstalige radio in London (video) Met liefst 80% 'eigen' muziek in het format Franstalige inwoners van Londen hebben vanaf vandaag, woensdag 17 november, hun eigen radiostation. Om 12:00 uur lokale tijd startte French Radio London via Digital Audio Broadcast...
Het radiodagboek van 17 november – 320 (audio) Ook dit had vandaag in jouw geschiede... De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
2008: Verkeersinfo op de radio – deel 2 (video) “Change: yes, we can!” Sigaretten roken schaadt de gezondheid, dat kunnen we niet ontkennen. Maar ongevraagde verkeersinfo kan de bloeddruk ook doen stijgen. Dat is eveneens niet goed voor hart- en bloed...
Het radiodagboek van 16 november – 319 (audio) Ook dit had vandaag in jouw geschiede... De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
Deel of print dit artikel
TVV Sound
TVV Sound
Spotlight

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in Retro
2010: Eerste tv-spot in 3D gaat over… radio (video)
Het radiodagboek van 1 mei (121)
2014: ZOE.FM verhuist naar Lindepaviljoen
Het radiodagboek van 30 april (120)
2013: VRT-diversiteit: zonder ‘excuustruus’
Het radiodagboek van 29 april (119)
Sluiten