RadioVisie

  • .
    Amptec
    .
TVV Sound

Het Radiodagboek van 2 maart

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

De geschiedenis heeft haar rechten. Die van vroeger, maar ook de gebeurtenissen uit een recenter verleden. Daarom hebben we het Radiodagboek’ vernieuwd. Een hele stevige update. We gaan verder dan ooit terug in de tijd en sluiten zo dicht mogelijk aan bij het heden. Dit is de radiogeschiedenis zoals ze zich afspeelde tussen 1900 en 2022.

Ook dit had in jouw geschiedenisboek moeten staan

1980: Een documentaire van de RTBF bespreekt de vrije radio in België. Radio LLN, Radio Terrils, Radio 6 Vallées en Radio Charleroi worden uitgebreid voorgesteld. Er is ook een item over de Amerikaanse legerradio ‘AFN’.

2001: 

– Kabelradio Magdalena stopt.

– Presentatrice Rani De Koninck verlaat Family Radio. Ze verzorgt op 20/3/2001 voor de laatste keer ‘Rani op d‘r Best’.

2003: 

– Radio 800 in Willebroek sluit zich aan bij TOPradio, het netwerk van Bruno Heyndrickx.

– FM Brussel krijgt ongewenst bezoek. Dieven gaan aan de haal met twee studio’s en met de apparatuur voor live opnamen. Ook 11 computers verdwijnen. De schade van de inbraak wordt op 35.000 euro geraamd. Daar de inbrekers de muziekcomputer ongemoeid laten, kan het station ongestoord verder uitzenden.

2005: De auditeur bij de Raad van State adviseert om het ministerieel besluit dat de erkenning van Radio Scorpio mogelijk maakte, te schorsen. De toekenning werd door de ‘vzw De Hoge Noot’ van RGR aangevochten. 

2009: De groep rond Radio Contact start landelijk Contact Plus.

2015: De VRT meldt het overlijden van oud-journalist Urbaan De Decker (74). De ex-sportverslaggever bij RWDM was vooral bekend als de stem van het dagelijkse duidingsprogramma ‘Actueel’ op Radio 1. Tot 1996 was hij ook de hoofdredacteur van de radionieuwsdienst. Leo Hellemans werd zijn opvolger. 

1971: De generator voor de voeding van de AM-zender op de ‘Mebo II’ is door een brand onbruikbaar. 

2005: 

– Een ex-medewerker van Radio 10 brengt met een roddelwebsite het gerucht als zou John de Mol bij Noordzee FM ingrijpen. Een aantal dj’s zoals de ochtendman Gordon wordt met ontslag bedreigd. Directeur Erik de Zwart zou nog drie maanden de tijd hebben gekregen om het station op het juiste spoor te zetten. ‘Talpa’, de maatschappij van de zakenman, doet het verhaal echter af als ‘complete onzin’.

– Jeroen van Inkel, die door de sneeuwval in een gigantische verkeersfile zat, krijgt van de politie een bekeuring van 140 euro. Hij presenteerde het eerste uur van zijn show bij Radio Veronica via zijn mobiel maar niet handsfree.

2006: 

– SLAM!FM introduceert een nieuwe programmering, die op 3/4/2006 moet starten. Tamara Brinkman, Kristel van Eijk, Maurice Verschuuren en Timo Kanst worden aangeworven.

– Eline LaCroix neemt bij 3FM afscheid. Zij trekt naar 100% NL.

2009: TMF radio op de kabel start het eerste gepresenteerde programma na een lange non-stop periode. Jules van Hest vult dagelijks van maandag tot en met vrijdag het blok van 15.00 tot 18.00 uur.

1962: Zweden

De ‘Cheeta I’, die op 12/2/1962 na een hevige storm in de haven van Kopenhagen voor herstellingen lag, wordt aan Britt Wadner verkocht. Het schip begeeft zich naar de zee. Radio Syd begint als opvolger voor de Zweedse afdeling van Radio Mercur.

2012: Denemarken

Sky Radio verliest het hoger beroep tegen de staat. De rechter oordeelt dat men toch de licentiekosten voor acht jaar moet betalen. Sky Radio stopte in 2005 omdat de beloofde dekking niet gehaald kon worden. Men verweet het station contractbreuk. Sindsdien de partijen het geschil uit bij de rechter.

2020: Frankrijk

Mikl wordt in de avond bij NRJ in Parijs door Marie Telle vervangen. Zij was eerder bij verschillende lokale stations actief.

1968: De sleepboot ‘Titan’ bereikt de ‘Fredericia’ van Radio Caroline North. Wanneer de dagelijkse uitzendingen traditioneel om 22.00 uur stoppen en als de bemanning snel gaat slapen, is er om 2.00 uur een harde klap. Voor de boordmedewerkers het beseffen, verplaatst men het zendschip naar Nederland.

2021: De groep ‘Bauer Media’ blijft op de AM-frequenties bezuinigen. Vier lokale zenders worden uitgezet omdat het netwerk Greatest Hits Radio in deze regio’s op DAB als ook op FM te ontvangen is.

RadioVisie op deze dag in 2022

RadioVisie op deze dag in 2021

RadioVisie op deze dag in 2020

RadioVisie op deze dag in 2019

RadioVisie op deze dag in 2018


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Het Radiodagboek van 1 maart

De geschiedenis heeft haar rechten. Die van vroeger, maar ook de gebeurtenissen uit een recenter Lees verder

Het Radiodagboek van 28 februari

De geschiedenis heeft haar rechten. Die van vroeger, maar ook de gebeurtenissen uit een recenter Lees verder

Het Radiodagboek van 4 maart

De geschiedenis heeft haar rechten. Die van vroeger, maar ook de gebeurtenissen uit een recenter Lees verder

Het Radiodagboek van 3 maart

De geschiedenis heeft haar rechten. Die van vroeger, maar ook de gebeurtenissen uit een recenter Lees verder

Het Radiodagboek van 26 november

Vandaag in 1923: De Britse Openbare Omroep BBC test een uitzending voor de Verenigde Staten.

Het Radiodagboek van 25 november

Vandaag in 1993: De Israëlische zeezender 'Voice of Peace' stopt. Stichter Abie Nathan zal het Lees verder

Het Radiodagboek van 24 november

Vandaag in 1925: In Nederland start de 'KRO' ('Katholieke Radio Omroep').

Het Radiodagboek van 23 november

Vandaag in 2006: De Raad van State vernietigt het frequentieplan dat enkel op de Vlaamse Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx