Het radiodagboek van 2 juni (153) Ook dit had vandaag in jouw geschiedenisboek moeten staan

Leestijd: 4 minuten

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezenderradio (en af en toe een vleugje tv) terugvindt. Uit binnen- en buitenland. Het cijfer in kop verwijst naar de actuele dag van het jaar. Zij die deze reeks willen bijhouden, kunnen ze bijgevolg op nummer klasseren.


1980

De uitzendingen van de Antwerpse buurtzender Radio Seefhoek starten.

1982

Radio Contact en Radio Maeva worden vanwege het uitzenden van publiciteit uit de lucht gehaald. Op 103.5 MHz is er tussen 20:00 en 21:00 uur een noodprogramma te horen met Ben Van Praag, Patrick Valain en Edu De Groot, dat vooraf in Vlissingen werd opgenomen.


Lees verder onder de advertentie


2002

– Minister-president Patrick De Wael en Christian Van Thillo van de Persgroep ontkennen de beweringen van ex-Zillionbaas Frank Verstraeten. Hij beschuldigde beiden ervan een week vooraf op de hoogte te zijn geweest van de toekenning van de zendvergunning aan 4FM.

– Het netwerk van Radio Contact kampt sinds gisteren met een gigantische computerpanne. Op de diverse lokale afdelingen zijn enkel de reclamepingels te horen.

2003

Radio Contact Vlaanderen werft Bjorn Verhoeven (foto bovenaan) als programmadirecteur aan. Hij werkte in het verleden voor TOPradio, VTM, KANAALTWEE en als presentator van Top Of The Pops bij Qmusic.

2004 

– Antwerpen 1, het regionale radiostation dat gisteren met testuitzendingen startte, ruilt Mike Oldfields ‘Tubular Bells’ in voor non-stop muziek. Het format, geïnspireerd op het Nederlandse Sky radio bevat hedendaagse softpop hits afgewisseld met bestsellers uit de jaren 80 en 90. Tussendoor is er een aankondiging (van Ann Ceurvels) dat vanaf de zomer de officiële programmering begint.

– Het BIPT verzegelt de zender van 4FM in Sint-Pieters-Leeuw. De opstelling van de antennes en het zendvermogen dat tot 50 Watt verlaagd werd, klopten niet met de eerder gemaakte afspraken.

2006

– De 39-jarige Tom Willems is de nieuwe voorzitter van de Vereniging van de Vlaamse Radio- en Televisiepers. Hij vervangt Jaak Vandyck die elf jaar lang dit mandaat uitoefende.

– Mostafa El Bied, de directeur van de productiemaatschappij Medina Producties en partner van Contact Inter, kondigt tijdens een interview met de website wanfin.be de sluiting van het station aan. Het gebrek aan steun uit Marokkaanse en politieke hoek gaven de doodsteek aan dit nochtans druk beluisterde initiatief.2003

Sky Radio en ID&T verdwijnen tussen 15:50 en 17:10 uur uit de lucht door een krachtige blikseminslag op de zendmast in Hilversum.

2004 

– 100%NL, de mediaonderneming van het Finse bedrijf Radiocorporation Oy verzoekt de Rotterdamse Bestuursrechter om nog voor 21 juni de zendvergunning van RTL-FM te vernietigen. Men eist de voorlopige toekenning van het omstreden landelijke FM-frequentiepakket op.

– Marion Keller verlaat RTL-FM en wordt vervangen door Fabienne de Vries. De voormalige televisiepresentatrice van V8 en TMF werkte ooit voor Radio 538 en werd even als plaatsvervangster van Ruud de Wild bij 3FM getipt.

– Robin Veldeman en Menne Barreveld vertrekken bij Yorin FM. Door de komst van Robert Jensen en Rob Stenders werd een contractverlenging erg onzeker.

2005

– Radio Veronica krijgt de 92.5 MHz als kabelfrequentie voor Breda en wijde omgeving.

– De naam Tien voor de televisiezender van Talpa wordt door de rechter in kortgeding verboden. SBS had tegen de maatschappij van John de Mol een proces aangespannen omdat Tien teveel leek op de naam van het nieuwe digitale station TV10 waarvan SBS de naam vooraf had gereserveerd.

– Leo van der Goot verlaat aan het einde van dit jaar RTL Nederland. De voormalige medewerker van Radio Noordzee Internationaal en Radio Veronica verschilde met de directie van inzicht over het te voeren beleid van de diverse televisiestations.

2006

– Robert Jensen en Jan Paparazzi keren niet meer terug naar de radio. Zij concentreren zich op de televisieshow Jensen!, die bij RTL goede cijfers haalt.

– Menno de Boer verlaat Radio 538 en wordt bij Slam!FM muzieksamensteller en presentator.

1980

Radio France start een nieuwe, lokale afdeling in Parijs onder de naam Radio 7. De in juni benoemde directeur Patrick Meyer zal echter in november opstappen nadat de directie hem verbood om een programma met presidentskandidaat en komiek Coluche uit te zenden. Hij blijft echter niet lang werkloos want hij sleutelt in stilte aan de oprichting van het netwerk RFM.

1998

Radio Monte Carlo, dat geruime tijd in financiële problemen verkeerde, wordt door Sud Communications, Pierre Fabre en de krant La Dêpche De Midi overgenomen. Het netwerk Radio Nostalgie, dat eigendom van RMC was, komt in handen van NRJ.

1970: Nieuw Zeeland

Bij Radio Hauraki wordt er vanwege de behaalde vergunning feest gevierd. Tijdens de terugtocht van de Tiri II naar de haven van Auckland verdrijven de bemanningsleden en de dj’s de tijd door te kaarten. Wanneer Rick Grant om 10:40 uur, na een onderbreking voor een wandeling op het dek niet meer opdaagt, start men een zoektocht. De overboord geslagen medewerker wordt helaas niet meer terug gevonden.

2006: Verenigde Staten

Paul Cubby Bryant wordt vanaf 31 juli 2006 de sidekick van ochtendpresentatrice Woopy Goldberg bij het New Yorkse KTU. Het zusterstation Z100 moet door deze wijziging een nieuwe namiddagpresentator zoeken want Cubby verzorgt op 23 juni voor de laatste keer de drive time.

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

2009: MENT – tv met hoog radiogehalte (video) Rudi Van Vlaanderen en Wiet Van Bevere... Radioprogramma's die een tv-versie krijgen, het is eerder gedaan. We denken daarbij spontaan aan 'Depré Historie' van Radio 2 en TV1, 'De Taalstrijd', 'De Perschefs' en de 'Rechtva...
Het radiodagboek van 18 november – 321 (audio) Ook dit had vandaag in jouw geschiede... De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
2010: Franstalige radio in London (video) Met liefst 80% 'eigen' muziek in het format Franstalige inwoners van Londen hebben vanaf vandaag, woensdag 17 november, hun eigen radiostation. Om 12:00 uur lokale tijd startte French Radio London via Digital Audio Broadcast...
Het radiodagboek van 17 november – 320 (audio) Ook dit had vandaag in jouw geschiede... De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
2008: Verkeersinfo op de radio – deel 2 (video) “Change: yes, we can!” Sigaretten roken schaadt de gezondheid, dat kunnen we niet ontkennen. Maar ongevraagde verkeersinfo kan de bloeddruk ook doen stijgen. Dat is eveneens niet goed voor hart- en bloed...
Het radiodagboek van 16 november – 319 (audio) Ook dit had vandaag in jouw geschiede... De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
Deel of print dit artikel
Spotlight
TVV Sound
TVV Sound

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in Retro
2011: MNM ‘goedkoopste’ radionet van de VRT
Het radiodagboek van 1 juni (152)
2005: Uniek radio-experiment in Antwerpen (video)
Het radiodagboek van 31 mei (151)
2011: Oud-hoofd BRT Vandenbussche overleden (video)
Het radiodagboek van 30 mei (150)
Sluiten