RadioVisie

  • .
    .
TVV Sound

Het Radiodagboek van 2 juli

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

De geschiedenis heeft haar rechten. Die van vroeger, maar ook de gebeurtenissen uit een recenter verleden. Daarom hebben we het Radiodagboek’ vernieuwd. Een hele stevige update. We gaan verder dan ooit terug in de tijd en sluiten zo dicht mogelijk aan bij het heden. Dit is de radiogeschiedenis zoals ze zich afspeelde tussen 1900 en 2022.

Ook dit is geschiedenis

1978: Marc Jacobs keert na een afwezigheid van 7 maanden terug op de ‘MV Mi Amigo’. Hij vervangt Johan Visser.

1979: Radio Mi Amigo, dat sinds 1/7/1979 vanaf de ‘MS Magdalena’ uitzendt, krijgt bezoek van de Belgische zeevaartpolitie. Men onderneemt geen actie tegen de medewerkers.

1981: Radio Kompas start om 20.00 uur op 101,7 MHz. De eerste ploeg bestaat uit Mark Terrenga (ex-Radio Noordzee), Marc Van Vlaanderen (Marc De Coster), Frans Vandersmissen, Noël Cordier (ex-Radio Carina), Bert Ree, Joop Berger, Paul Meuldijk en Tom de Bree.

2001: Kabelradio 4FM stelt zich kandidaat voor een nationale licentie.

2004: Piet Keizer, ooit eigenaar en manager van Radio Antigoon, verlaat het populaire Antwerpse radiostation. Hij kon zich niet vinden bij het format dat bij de omschakeling tot Traffic FM zou gebruikt worden.

2021: Radio GRK en de Genkse academie ‘GA voor Kunst’ organiseren twee dagen lang een radiocursus voor de jeugd. Een twintigtal kinderen leren interviewen, brainstormen en zelfs een beetje techniek. De reacties zijn overweldigend.

1971: Gezien de onzekere toekomst wordt bij Radio Veronica de vakbond de ‘Vereniging van Veronica-medewerkers’ gesticht. Het bestuur bestaat uit Lies Timmermans, de secretaresse van directeur Bull Verweij, technicus José van Groningen, programmatechnicus Juul Geleick en Rob Out. 

1997: De publieke zenders scoren, volgens de luistercijfers van ‘Intomart’ over april 1997 en mei 1997, 32,6% marktaandeel, een licht verlies met 0,4% in vergelijking met de vorige meting over maart 1997 en april 1997. Sky Radio scoort 14,3% (-0,1%). Radio 538, Classic FM en Love Radio stijgen met 0,1% naar 6,4%, 1,1% en 1,5%.

1999: TMF-presentatrice Fabienne de Vries start op 23/7/1999 bij Radio 538.

2001: 

– De 39-jarige Riks Ozinga is de nieuwe ochtendpresentator bij Radio 2. Hij werkte bij Stadsomroep Utrecht om via het ‘NOS’-Radionieuws, de Wereldomroep, Radio West en Classic FM bij ‘RTL’ te belanden. Daar werd hij onder meer nieuwslezer bij Radio Veronica FM. 

– Jack Nieland wordt voorzitter van de ‘Vereniging Veronica’. Hij zal de omstreden en de huidige voorzitter Joop van der Reijden opvolgen.

– De ‘Vereniging van Middengolfzenders’ van Ruud Poeze heeft totaal geen interesse in een herverdeling van de AM-frequenties. Men wijst op de hoge zendkosten en op de mindere mogelijkheden in vergelijking tot de FM-markt.

2003: 

– Radio Nationaal stopt via de kabel. Onderhandelingen tussen eigenaar Ruud Hendrickx en een mogelijke geldschieter draaien op niets uit. 

– Gerard Joling start bij Radio 538. Tijdens de vakantie in augustus 2003 van Edwin Evers, zijn sidekicks Rick Romijn en Niels van Baarlen zal de zanger uit Schagen met Rick van Velthuysen de ochtend overnemen. De ex-deelnemer aan de soundmixshow scoorde in 1985 twee grote hits in Vlaanderen namelijk ‘Love Is In Your Eyes’ en ‘Ticket To The Tropics’. 

– Directeur Dick van der Graaf vertrekt bij de ‘Holland Media Groep’ (‘HMG’). Zijn afscheid op 1/10/2003 komt na meningsverschillen over de toekomst.

– Yorin FM-dj Timur Perlin (27) volgt vanaf 1/9/2003 Isabelle Brinkman bij 3FM op. Zij vertrok na problemen met de zendercoördinator Florent Luyckx.

2018: 

– Jan-Willem Roodbeen en Jeroen Kijk in de Vegte starten als opvolgers van Gerard Ekdom in de ochtend van NPO Radio 2. ‘Start Me Up’ van The Rolling Stones is de eerste track, die ‘Jan-Willem Staat Op’ opent.

– Jeroen Latijnhouwers vervangt bij NPO Radio 5 Tineke de Nooij tijdens haar vakantie tussen 12.00 uur en 14.00 uur.

2021: Guus Jansen (87) sterft. De grootaandeelhouder van de muziekuitgeverij ‘Strengholt’ geloofde in een tweede Nederlandstalige zeezender naast Radio Veronica. Op 6/3/1971 konden zo de shows van Radio Noordzee Internationaal met onder anderen Jan van Veen, Joost den Draaijer en Ferry Maat vanaf het zendschip, de ‘Mebo II’ beginnen.

1962: Allan Crawford trekt naar Lichtenstein om de ‘MV Mi Amigo’ te kopen. Daar Radio Nord wegens de Scandinavische anti-zeezenderwet moest stoppen, werd het zendschip van ‘Nord Establishments of Liechtenstein’ van Clint Murchinson niet meer gebruikt.

1964: Ronan O’Rahilly van Radio Caroline en Allan Crawford, de oprichter van Radio Atlanta werken samen. De ‘MV Mi Amigo’ blijft voor de badplaats Frinton-On-Sea en is Radio Caroline South. De ‘MV Fredericia’ verhuist naar Ramsey bij het eiland Man en wordt Radio Caroline North.

1966: Edward Watson wordt vrij verrassend de nieuwe Britse minister van PTT. Hij wil snel komaf maken met de illegale stations voor de Britse kust. De politicus laat zich inspireren door de Scandinavische landen, die sinds 31/7/1962 een wet hebben die zeezenders verbiedt.

1970: Radio Northsea International ondervindt opnieuw problemen wanneer Radio Rogaland de kortegolf-uitzendingen stoort. Het Noorse kuststation ontving nochtans enkel toelating om op de middengolf-frequenties 516 kHz en 1729 kHz uit te mogen zenden  

1988: Tony Blackburn opent om 8.00 uur het netwerk Capital Gold op AM 1548 kHz. Het station zendt voorlopig tijdens het weekend uit. 

1999: Ed Stewart stopt als presentator van de namiddagshow bij BBC Radio 2. Hij verhuist naar het weekend.

2001: Eén van de sterkhouders bij Virgin Radio Chris Evans wordt ontslagen. Hij was een aantal dagen niet opgedaagd voor zijn ochtendshow. Steve Penk vervangt de echtgenoot van zangeres en actrice Billie Piper.

2016: Paul Gambaccini volgt Marc Goodier op als permanente presentator van ‘Pick Of The Pops’ bij BBC Radio 2.

1951: Groot Hertogdom Luxemburg

Radio Luxemburg start vanuit Junglinster met een Engelstalige service op 208 m (op dat moment nog 1439 kHz). Er waren reeds dergelijke shows tijdens de avond en deels in de nacht vanaf 1931 op de langegolf. Na het frequentieplan van Kopenhagen in 1948 besliste men om de Engelstalige blokken naar de middengolf over te hevelen. 

1969: Duitsland 

De regering tekent het verdrag van Straatsburg. Dit is een streep door de rekening van een aantal geldschieters, dat vergevorderde plannen voor de oprichting van een zeezender had. 

1978: Libië

De  programma’s tussen 6.00 uur en 18.00 uur lokale tijd gewijd aan de Koran starten op SW 6206 kHz en op AM 1610 KHz via de ‘El Fatah’, de vroegere ‘Mebo II’. Tijdens de Ramadan wordt deze service tot 22.00 uur uitgebreid.  

1993: Israël

‘The Voice of Peace’ heeft sinds enkele dagen problemen met de FM- zender. Een tender levert onderdelen, een nieuwe wasmachine en een koelkast. Het station keert na de herstellingen om 17.30 uur terug op FM.

2019: Verenigde Staten

‘Emmis Communications’ richt met de groep ‘State General’ van topman Soohyung Kim een joint-venture op waaruit de beursgenoteerde holding ‘Mediaco’ ontstaat. In ruil voor de twee New Yorkse stations WBLS en Hot 97 ontvangt de onderneming in Indianapolis 91,5 miljoen dollar plus 23,72% van de aandelen. De medewerkers krijgen de bevestiging dat de samenwerking tot geen banenverlies zal lijden.

RadioVisie op deze dag in de voorbije jaren


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Het Radiodagboek van 4 juli

Vandaag in 1970: Casey Kasem presenteert voor de eerste keer de American Top 40 , Lees verder

Het Radiodagboek van 3 juli

Vandaag in 2018: De VAR, publiciteitsregie  van de VRT, trekt zich na zware kritiek terug Lees verder

Het Radiodagboek van 1 juli

Vandaag in 1995: Wolfman Jack overlijdt aan een hartaanval na een boekpromotie in Belvédère (North-Carolina).

Het Radiodagboek van 30 juni

Vandaag in 2006: In Nederland beslist het College voor het Bedrijfsleven dat RTL FM op Lees verder

Het Radiodagboek van 18 augustus

Vandaag in 2010: Simon Bates verlaat na 13 jaar het netwerk Classic FM om vanaf Lees verder

Het Radiodagboek van 17 augustus

Vandaag in 2017: Een medewerkster van 3FM wordt in het Hilversumse Mediapark door een verwarde Lees verder

Het Radiodagboek van 16 augustus

Vandaag in 2006: Presentator Krijn Torringa, hevig voorvechter van Nederlandse artiesten, overlijdt op 66-jarige leeftijd Lees verder

Het Radiodagboek van 15 augustus

Vandaag in 2002: Een van de vaste waarden bij BBC Radio 1 Mark Goodier vertrekt Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx