RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .
TVV Sound

Het Radiodagboek van 2 juli

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

De geschiedenis heeft haar rechten. Die van vroeger, maar ook de gebeurtenissen uit een recenter verleden. Daarom hebben we het Radiodagboek’ vernieuwd. Een hele stevige update. We gaan verder dan ooit terug in de tijd en sluiten zo dicht mogelijk aan bij het heden. Dit is de radiogeschiedenis zoals ze zich afspeelde tussen 1900 en 2020.

Ook dit had in jouw geschiedenisboek moeten staan

1979: Radio Mi Amigo, dat sinds 1 juli 1979 vanaf de MS Magdalena uitzendt, krijgt het bezoek van de Belgische zeevaartpolitie. Men onderneemt geen actie tegen de medewerkers.

1981: Radio Kompas start om 20.00 uur op 101,7 MHz. De eerste ploeg bestaat uit Mark Terrenga (ex-Radio Noordzee), Marc Van Vlaanderen (Marc De Coster), Frans Vandersmissen, Noël Cordier (ex-Radio Carina), Bert Ree, Joop Berger, Paul Meuldijk en Tom de Bree.

2001: 4FM stelt zich kandidaat voor een nationale licentie.

2004: Piet Keizer, ooit eigenaar en manager van Radio Antigoon, verlaat het populaire Antwerpse radiostation. Hij kon zich niet vinden bij het format dat bij de omschakeling tot Traffic FM zou gebruikt worden.

1971: Gezien de onzekere toekomst wordt bij Radio Veronica de vakbond de ‘Vereniging van Veronica-medewerkers’ gesticht. Het bestuur bestaat uit Lies Timmermans, de secretaresse van directeur Bull Verweij, technicus José van Groningen, programmatechnicus Juul Geleick en Rob Out.

1997: De Publieke Zenders scoren, volgens de luistercijfers van ‘Intomart’ over april 1997, 32,6% marktaandeel, een licht verlies met 0,4% in vergelijking met de vorige meting over maart 1997 en april 1997. Sky Radio scoort 14,3% (-0,1%). Radio 538, Classic FM en Love Radio stijgen met 0,1% naar 6,4%, 1,1% en 1,5%.

1999: TMF-presentatrice Fabienne de Vries start op 23/7/1999 bij Radio 538.

2001:

– De 39-jarige Riks Ozinga is de nieuwe ochtendpresentator bij Radio 2. Hij werkte bij Stadsomroep Utrecht om via het ‘NOS’-Radionieuws, de Wereldomroep, Radio West en Classic FM bij ‘RTL’ te belanden. Daar werd hij onder meer nieuwslezer bij Radio Veronica FM.

– Jack Nieland wordt voorzitter van de ‘Vereniging Veronica’. Hij zal de omstreden en de huidige voorzitter Joop van der Reijden opvolgen.

–  De Vereniging van Middengolfzenders van Ruud Poeze heeft totaal geen interesse in een herverdeling van de AM-frequenties. Men wijst in een reactie op onder meer de hogere zendkosten en de mindere mogelijkheden in vergelijking tot de FM-markt.

2003:

– Radio Nationaal stopt via de kabel. Onderhandelingen tussen eigenaar Ruud Hendrickx en een mogelijke geldschieter draaien op niets uit.

– Gerard Joling start bij Radio 538. Tijdens de vakantie in augustus 2003 van Edwin Evers, zijn sidekicks Rick Romijn en Niels van Baarlen zal de zanger uit Schagen met Rick van Velthuyzen de ochtend overnemen. De ex-deelnemer aan de soundmixshow scoorde in 1985 twee grote hits in Vlaanderen namelijk ‘Love Is In Your Eyes’ en ‘Ticket To The Tropics’.

– Directeur Dick van der Graaf vertrekt bij de ‘Holland Media Groep’ (‘HMG’). Zijn afscheid op 1/10/2003 komt na meningsverschillen over de toekomst.

– Yorin FM-dj Timur Perlin (27) volgt vanaf 1/9/2003 Isabelle Brinkman bij 3FM op. Zij vertrok na problemen met de zendercoördinator Florent Luyckx.

2018:

– Jan-Willem Roodbeen en Jeroen Kijk in de Vegte starten als opvolgers van Gerard Ekdom in de ochtend van NPO Radio 2. ‘Start Me Up’ van The Rolling Stones is de eerste track, die ‘Jan-Willem Staat Op’ opent.

– Jeroen Latijnhouwers vervangt bij NPO Radio 5 Tineke de Nooij tijdens de vakantietijd tussen 12.00 uur en 14.00 uur.

1962: Allan Crawford trekt naar Lichtenstein om de ‘MV Mi Amigo’ te kopen. Daar Radio Nord wegens de Scandinavische anti-zeezenderswet moest stoppen, werd het zendschip van ‘Nord Establishments of Liechtenstein’ van Clint Murchinson niet meer gebruikt.

1964: Ronan O’Rahilly van Radio Caroline en Allan Crawford, de oprichter van Radio Atlanta werken samen. De ‘MV Mi Amigo’ blijft voor de badplaats Frinton-On-Sea en is Radio Caroline South. De ‘MV Fredericia’ verhuist naar Ramsey bij het eiland Man en wordt Radio Caroline North.

1966: Edward Watson wordt vrij verrassend de nieuwe Britse minister van PTT. Hij wil snel komaf maken met de illegale stations voor de Britse kust. De politicus laat zich inspireren door de Scandinavische landen, die sinds 31/7/1962 een wet hebben die zeezenders verbiedt.

1970: Radio Northsea International heeft problemen als Radio Rogaland op de korte golf stoort. Het Noorse kuststation ontving slechts toelating om op AM uit te zenden. Wanneer men op de ‘Mebo II’ van 6210 kHz naar 6205 kHz uitwijkt, stoppen de moeilijkheden.

1988: Tony Blackburn opent om 8.00 uur het netwerk Capital Gold op AM 1548 kHz. Het station zendt voorlopig tijdens het weekend uit.

1999: Ed Stewart stopt als presentator van de namiddagshow bij BBC Radio 2. Hij verhuist naar het weekend.

2001: Eén van de sterkhouders bij Virgin Radio Chris Evans wordt ontslagen. Hij was een aantal dagen niet opgedaagd voor zijn ochtendshow. Steve Penk vervangt de echtgenoot van zangeres en actrice Billie Piper.

2016: Paul Gambaccini volgt Marc Goodier op als permanente presentator van ‘Pick Of The Pops’ bij BBC Radio 2.

1969: Duitsland

De regering tekent het verdrag van Straatsburg. Dit is een flinke streep door de rekening van een aantal geldschieters, die vergevorderde plannen voor de oprichting van een zeezender hadden.

1993: Israël

‘The Voice of Peace’ heeft sinds enkele dagen problemen met de FM-zender. Een tender levert nieuwe onderdelen, een nieuwe wasmachine en een koelkast. Na de herstellingswerken keert The Voice of Peace om 17.30 uur ook op FM terug.

2019: US

‘Emmis Communications’ richt met de groep ‘State General’ van topman Soohyung Kim een joint-venture op waaruit de beursgenoteerde holding ‘Mediaco’ ontstaat. In ruil voor de twee New Yorkse stations WBLS en Hot 97 ontvangt de onderneming in Indianapolis 91,5 miljoen dollar plus 23,72% van de aandelen. De medewerkers krijgen de bevestiging dat de samenwerking tot geen banenverlies zal lijden.

RadioVisie op deze dag in 2021

RadioVisie op deze dag in 2020

RadioVisie op deze dag in 2019

RadioVisie op deze dag in 2018


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Het Radiodagboek van 4 juli

De geschiedenis heeft haar rechten. Die van vroeger, maar ook de gebeurtenissen uit een recenter Lees verder

Het Radiodagboek van 3 juli

De geschiedenis heeft haar rechten. Die van vroeger, maar ook de gebeurtenissen uit een recenter Lees verder

Het Radiodagboek van 1 juli

De geschiedenis heeft haar rechten. Die van vroeger, maar ook de gebeurtenissen uit een recenter Lees verder

Het Radiodagboek van 1 juli

Vandaag in 1995: Wolfman Jack overlijdt aan een hartaanval na een boekpromotie in Belvédère (North-Carolina).

Het Radiodagboek van 30 juni

Vandaag in 2006: In Nederland beslist het College voor het Bedrijfsleven dat RTL FM op Lees verder

Het Radiodagboek van 29 juni

Vandaag in 1994: Het Franse netwerk 'NRJ' opent een eerste station in Brussel.

Het Radiodagboek van 28 juni

Vandaag in 1973: De Nederlandse Tweede Kamer stemt na een debat van 3 dagen over Lees verder

Het Radiodagboek van 27 juni

Vandaag in 1977: Het eerste gedrukte maandblad van RadioVisie verschijnt als opvolger van Baffle.

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx