RadioVisie

  • .
    Amptec
    .

Het radiodagboek van 2 juli – 184 (audio)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezenderradio (en af en toe een vleugje tv) terugvindt. Uit binnen- en buitenland. Het cijfer in de kop verwijst naar de actuele dag van het jaar. Zij die deze reeks willen bijhouden, kunnen ze bijgevolg op nummer klasseren.

1979

Radio Mi Amigo, dat sinds 1 juli 1979 vanaf de MS Magdalena uitzendt, krijgt het bezoek van de Belgische zeevaartpolitie. Men onderneemt geen actie tegen de medewerkers.

2001 

Kabelradio 4FM stelt zich kandidaat voor een nationale licentie.

2004 

Piet Keizer, ooit eigenaar en manager van Radio Antigoon verlaat het populaire Antwerpse radiostation. Hij kan zich niet vinden in het format dat de opvolger van Antigoon, Traffic FM, zal hanteren.

1971

De bomaanslag op het zendschip Mebo II heeft de politici in Den Haag wakker geschud. De Nederlandse regering De Jong dient bij de Tweede Kamer een wetsvoorstel in om de Telegraaf en Telefoonwet te wijzigen. Op die manier wil men de uitzendingen van Radio Veronica en Radio Noordzee Internationaal strafbaar maken.

1999

Radio 538 stelt TMF-presentatrice Fabienne de Vries als nieuwe medewerkster voor. Ze start op 23 juli aanstaande.

2001

– De 39 jarige Riks Ozinga is de nieuwe ochtendpresentator van Radio 2. Hij werkte vroeger bij Stadsomroep Utrecht om nadien via het NOS Radionieuws, de Nederlandse Wereldomroep, Radio West en Classic FM bij RTL te belanden. Daar werd hij onder meer nieuwslezer bij Veronica FM.

– Jack Nieland wordt de nieuwe voorzitter van de Vereniging Veronica. Hij zal de omstreden voorzitter Joop van der Reijden opvolgen.

– De Vereniging van Middengolfzenders van Ruud Poeze heeft geen interesse in een herverdeling van de AM-frequenties. Men wijst in een reactie op onder meer de hogere zendkosten en de mindere mogelijkheden in vergelijking tot de FM-markt.

2004 

De oud bestuursleden en de voormalige directie van de regionale radio- en televisieomroep West in Den Haag worden voor de rechter gedaagd. Men beschuldigt de betrokkenen van wanbeheer waardoor het station in 2003 veertig medewerkers diende af te danken. De aanklagers eisen een schadevergoeding voor de ontslagen personeelsleden.

1964

Ronan O’Rahilly (foto bovenaan), de eigenaar van Radio Caroline en Alan Crawford, de sterke man achter Radio Atlanta werken samen. De MV Mi Amigo blijft in de monding van de Theems ter hoogte van Frinton-On-Sea liggen en zal voor de uitzendingen van Radio Caroline South dienen. De MV Fredericia verhuist naar Ramsey nabij het eiland Man. Daar zal men onder de naam Radio Caroline North uitzenden.

1966

Edward Watson wordt vrij verrassend de nieuwe Britse minister van PTT. Hij wil snel komaf maken met de illegale stations voor de Britse kust. De bewindsman steekt zijn licht op bij de Scandinaviërs die sinds 31 juli 1962 een wet hebben die zeezenders verbiedt.

1970

Radio Northsea International ondervindt opnieuw problemen wanneer Radio Rogaland de kortegolf-uitzendingen stoort. Het Noorse kuststation ontving nochtans enkel toelating om op de middengolf-frequenties 516 kHz en op 1729 kHz uit te zenden.

1969: Duitsland

Duitsland ondertekent het Verdrag van Straatsburg. Dit betekent een flinke streep door de rekening van een aantal geldschieters die reeds vergevorderde plannen hadden voor de oprichting van een zeezender.

1993: Israël

The Voice of Peace kent sinds enkele dagen problemen met de FM-zender. Een tender levert nieuwe onderdelen, een nieuwe wasmachine en een koelkast. Na de herstellingswerken keert The Voice of Peace om 17.30 uur ook op FM terug.

2004

De Amerikaanse maatschappij Infinity daagt Clear Channel voor de rechtbank wegens het schrappen van de ochtendshow van Howard Stern in zes grote steden. WBGG (Miami), KIOZ (San Diego), WXDX (Pittsburg), WTKS (Orlando), WTFX (Louisville) en WNVE (Rochester). De benadeelde groep heeft inmiddels aangekondigd om via KPLN (San Diego), WPBZ (West Palm Beach), WZNE (Rochester), WQYK (Tampa), KQBT (Austin), KRNC (Fresno), KIKK (Houston) en WBZZ (Pittsburg) het fel besproken programma vanaf 19 juli terug te brengen.

Eén jaar geleden vandaag bij RadioVisie

Twee jaar geleden vandaag bij RadioVisie


Je zou ook interesse kunnen hebben in...

VS: SiriusXM lanceert radiosatelliet SXM 8 (na verlies van SXM 7)

Op Cape Canaveral werd zondagmorgen (Amerikaanse tijd) met succes de nieuwe radiosatelliet SXM 8 van Lees verder

VS: FM-radio in stereo bestaat 60 jaar

Op 20 april 1961 nam de Amerikaanse FCC (Federal Communications Commission) als eerste land ter Lees verder

Blad 820: Twitter Spaces, Radio 538, Travis & Sexton

• Twitter breidt voice-app Spaces uit naar desktop • Radio 538 blijft het meest gestreamde Lees verder

Blad 819: FM-verlengingen, DAB+ in Duitsland, TikTok Radio (video)

• De verlenging van de Nederlandse FM-licenties: niets is wat het lijkt • Radio's met Lees verder

Blad 816: Jazz Middelheim, digitale AM, Lex Gaarthuis (video)

• Klara breidt Jazz Middelheim uit van vier naar vijf dagen • Amerikaanse AM-band gaat Lees verder

Blad 808: Victoria, TuneIn, BIA Advisory

• Halse weerman voorspelt ook het Eurovisiesongfestival bij Victoria • Nederlandse NPO roept TuneIn tot Lees verder

Blad 806: WLS, op wereldreis en less is more (audio)

• Doubleyou-el-esss! Zo klonk de echte WLS uit Chicago • Layla trekt op muzikale wereldreis Lees verder

VS: Grote radiobedrijven herstellen langzaam van pandemie

In de VS behoorden de radiostations tot de zwaarst getroffen entertainmentbedrijven in 2020, maar ze Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x
Lees vorig bericht:
Blad 535: RWL, Radio Report en Jurjen

De ‘Digitale Zomerfeesten’ van M fm

A.J. Beirens: Avonturen in Italië (audio)

Sluiten