Het radiodagboek van 2 februari – 033 (audio)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezenderradio (en af en toe een vleugje tv) terugvindt. Uit binnen- en buitenland. Het cijfer in de ‘kop’ verwijst naar de actuele dag van het jaar. Zij die deze reeks willen bijhouden, kunnen ze bijgevolg op nummer klasseren.


1974

Radio Atlantis keert na een onderbreking van twee weken op 1115 kHz terug.

1980

Nadat Radio Country in december 1979 door het gerecht in beslag werd genomen, hervat dit Leuvense vrije radiostation de uitzendingen. Voortaan zendt men ieder weekend via 103.0 MHz uit tussen 14.:00 en 18:00 uur. Het gaat om vooraf opgenomen programma’s.


Lees verder onder de advertentie


1991


Een hevige brand vernielt de studio’s van Radio Land Van Waas ter hoogte van de Prins Albertstraat in Sint Niklaas. Directeur Marc Maertens van het MPI Zonnekeninstituut geeft het station de nodige ruimte om de uitzendingen na enkele uren te hervatten.

2000

– Het Vlaamse Commissariaat voor de Media (VCM) zoekt een gepaste vervanger voor de ontslagnemende Michel Flamée. Hij behoudt zijn functie tot minister Dirk Van Mechelen een geschikte opvolger heeft gevonden.

– BOB, het oldiesstation van Radio Flandria staakt op 1296 kHz de proefuitzendingen.

2003

Sweet FM is te horen op de voormalige frequenties van Radio Magdalena in de plaats van Cool FM. De wijziging kwam er om juridische redenen.

2004


Het West-Vlaamse regionale Mango verzorgt een proefuitzending. Op de diverse frequenties van het voormalige netwerk in Brugge, Roeselare, Kortrijk en Oostende zijn er tussen 07:00 en 19:00 uur nationale en regionale nieuwsuitzendingen te horen onder leiding van hoofdredacteur Karel Vandenberghe. In de Kwadestraat in Roeselare wordt de laatste hand aan de nieuwe studio’s gelegd.

2006

De Mediacommissie van het Vlaamse Parlement behandelt een interpellatie over de recente schorsing van het frequentieplan. Het Vlaams Belang en de CD&V blijven er bij dat Mediaminister Geert Bourgeois het samenwerkingsakkoord tussen de federale overheid en de gemeenschappen niet mag ondertekenen zolang er geen degelijke oplossing voor de problemen is. In dat akkoord zullen onder andere afspraken tussen de verschillende gemeenschappen over het uitwisselen van informatie en over het uitoefenen van bevoegdheden op mediagebied verwerkt zijn.

2007


De rechtbank van koophandel in Tongeren verklaarde de NV FM Holding einde 2006 failliet. Die beslissing raakt nu pas bekend. FM Holding was een reclameregie die onder meer voor Cool FM en de provinciale commerciële radio Hit FM Limburg werkte. De schuldenlast zou 200.000 euro bedragen.1970

Jan van Veen wordt als programmadirecteur van Radio Veronica ontslagen.

1974

De ‘Dikvoormekaarshow’ met André van Duin en Ferry de Groot keert na een korte afwezigheid terug bij de publieke omroep NCRV.

1995


Hitradio Holland FM wordt Hitradio 1224. De presentatoren in het Veronica-pand zijn Eric Holzhauer, Rick Romijn, Theo Mudde, Peter de Groot (Cobus Dosscha), Robert Jensen, Jan van Zanten (Jan Paparazzi) en Edwin Ouwehand.

1997

De nieuwe programmering start bij Radio 3FM. Rob Stenders keert na een lange afwezigheid terug tussen 14:00 en 16:00 uur. Peter Plaisier, die voor de ex- Veronica-medewerker plaats maakt, verdwijnt naar de avonduren.

2001

– De Tweede Kamer keurt even na 16:00 uur het voorstel van minister voor Verkeer en Waterstaat Monique de Vries goed om tijdens de zomer de etherfrequenties te veilen. Er worden onder meer acht frequentiepakketten voor commerciële stations ,waaronder één nieuwszender vergeven. Op 1 september wil de minister ook de regionale, nationale en lokale frequenties laten omwisselen met die van de publieke omroepen.

– Tijdens de feestelijke opening van de nieuwe studio van Radio 538 roept eigenaar Lex Harding de politici op om bij de toekenning van de vergunningen voor de etherfrequenties ‘het gezonde verstand te laten primeren’.

2002

Corné Klijn start bij de TROS op 3FM en draait voor Prins Willem Alexander en Prinses Maxima drie uur lang ‘Disco Classics’. Zangeres Sita Vermeulen is voor deze bijzondere gelegenheid sidekick.

2004

De omroepvereniging MAX heeft met 50.500 betalende leden voldoende om tot het publieke bestel toe te treden. Ook de Nieuwe Omroep en de Montagne Omroep Nederland krijgen meer aanhangers.

2006

Arrow Classic Rock en Arrow Jazz FM krijgen een nieuwe eigenaar. Zakenman Willem van Kooten onderhandelt met potentiële kopers.

 

1987

Brandy Lee, die de dag voordien nog zeeziek was, opent na een testuitzending van een uur met ‘We Are Back’ om 06:00uur de zoveelste officiële terugkeer van Laser Hot Hits. Andrew Turner brengt om 06:58 uur een eerste nieuwsuitzending.

2007

Heart FM blijft op basis van de laatste luistercijfers van RAJAR over 2006 de best beluisterde lokale radio in Londen. Met 7,1% scoort men beter dan Magic 105,4, dat 5,5% noteert. Capital Radio blijft na een reeks teleurstellende cijfers derde met 4,7%. BBC Radio 2, BBC Radio 1 en BBC Radio 4 bepalen de top 3 van de populairste landelijke stations.

1999

Dominique Duforest, die gedurende twee jaar de algemene programma-verantwoordelijke van Rire & Chansons was, stapt op. Door zijn vertrek verliest eigenaar NRJ meteen één van de boegbeelden onder de DJ’s uit de jaren ’80.

2004

Nauwelijks vier dagen nadat het Conseil Supérieur Audiovisuel onder voorbehoud de overname van het Parijse Voltage FM goed keurde, wordt programmaleider Pascal Gigot door de nieuwe eigenaren ontslagen. Na zijn vertrek besluiten twee andere medewerkers er meteen de brui aan te geven.

1977: Marokko

De Mebo II en het bevoorradingsschip Angela van Radio Noordzee Internationaal lopen de Marokkaanse haven Cueta binnen. Daar wordt er vers voedsel gehamsterd.

2005: Duitsland

De voormalige zendtechnicus van de Mebo II, Rudi Kagon (foto bovenaan – credits: Hans Hoogendoorn) overlijdt op 80-jarige leeftijd aan de gevolgen van longkanker. Hij leefde tijdens de laatste jaren in Korschenbroich in de industriële zone van Köln.

2005: Verenigde Staten

XM Satellite Radio biedt samen met het Japanse Nissan satellietgestuurde databankdiensten zoals verkeersinformatie aan.

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

2006: Adios amigo Sylvain (video) Na de eerder toevallig tot stand gekomen postume hulde die gisteren in Antwerpen gehouden werd voor de onlangs overleden Sylvain Tack, kwam vandaag heel letterlijk een einde ...
Het radiodagboek van 16 februari – 047 (audio) De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezend...
2006: De ‘carachilio’ van Ton Schipper Naar aanleiding van het overlijden van Sylvain Tack op 9 februari en de herdenkingdienst op de Diamand Princess in Antwerpen, schreef Ton Schipper, oud en laatste dj van Radi...
Het radiodagboek van 15 februari – 046 (audio) De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezend...
2006: Geslaagde postume hulde Sylvain Tack Op de Diamand Princess in Antwerpen werd een sobere maar geslaagde huldiging gehouden voor de vorige week zondag (9 februari) overleden Sylavin Tack, de oud oprichter en eigenaar ...
Het radiodagboek van 14 februari – 045 (video) De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezend...
Deel of print dit artikel
TVV Sound
Spotlight
TVV Sound
TVV Sound

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in Retro
2001: JIM-TV eerst, VT5 straks. En radio?
Het radiodagboek van 1 februari – 032 (audio)
2005: MaevaFM: niémand wilde nog
Het radiodagboek van 31 januari – 031 (audio)
2007: Qmusic werd hét popstation
Het radiodagboek van 30 januari – 030 (video)
Sluiten