RadioVisie

  • .
    .

Het Radiodagboek van 2 december

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

De geschiedenis heeft haar rechten. Die van vroeger, maar ook de gebeurtenissen uit een recenter verleden. Daarom hebben we het Radiodagboek’ vernieuwd. Een hele stevige update. We gaan verder dan ooit terug in de tijd en sluiten zo dicht mogelijk aan bij het heden. Dit is de radiogeschiedenis zoals ze zich afspeelde tussen 1900 en 2020.

Ook dit had in jouw geschiedenisboek moeten staan

2000: Radio 3, de klassieke muziekzender van de VRT, heet ‘Klara’. De afkorting staat voor ‘Klassieke muziekradio’ en moet als brede cultuurzender meer luisteraars lokken. Men zal ook meer aandacht aan wereldmuziek en aan jazz besteden.

2001: Minister van Media, Dirk Van Mechelen onthult dat een regeling van de midden- en boven FM-band (vanaf 102.4 MHz) in de maak is. In principe kan, volgens de politicus, alles tegen einde februari 2002 klaar zijn. In afwachting verlengde het Vlaamse Commissariaat voor de Media de erkenningen voor de lokale radio’s.

2002: 

– Minister Dirk Van Mechelen werkt aan een plan om de Geschillenraad, de Kijk- en Luisterraad voor radio en televisie in één Commissariaat voor de Media te verenigen. Dat moet ook de mediaconcentratie opvolgen en als het centraal meldpunt dienen.

– ‘Think Media’ sluit een akkoord met de beursgenoteerde Brusselse mediagroep ‘Déficom’. Men neemt de 50%-participatie in de ‘4FM-groep’ over.

2004: Het Vlaams Commissariaat voor de Media neemt een beslissing over zes klachtendossiers van niet-erkende lokale radio’s. Het gaat om één van de ‘vzw Radio Pallieter’, twee van de ‘vzw Aksent’ (TOPradio Waasland) en drie klachten van de ‘vzw Radio 77’ (TOPradio Sint-Niklaas). Alle zijn gericht tegen erkende concurrenten in dezelfde regio’s. Men verwijt de geviseerde stations dat ze de erkenningsvoorwaarden niet volgen of niet toepassen.

1967: Henk van Dorp (Henk Bongaerts) start tussen middernacht en 1.00 uur bij Radio Veronica met ‘Help, er zit een olifant in de tram’. De tune is een speelgoeddoosje van zijn dochter. 

1985: Hans Schiffers volgt Kas van Iersel op bij de ‘AVRO’ op Radio 3.

1996: Kink FM wordt door het gebrek aan adverteerders opgedoekt. 

2004: ‘Talpa’, het bedrijf van Noordzee FM en Radio 10 Gold, brengt geen bod op de radioverslaggeving van de voetbalcompetitie uit. De onzekerheid over de exclusiviteit leidde tot deze beslissing. 

2005: 

– Radio 538 start een extra webstation online in januari 2006 voor de voetballiefhebbers. Oranje Radio draait muziek voor de talrijke fans van het elftal dat in Duitsland voor het wereldkampioenschap aantreedt.

– De Amerikaanse overheid blokkeert een actie van Yorin FM. Het station had een gezin in New Orleans na de gigantische overstromingen een huis aangeboden. In de Verenigde Staten is men echter van oordeel dat het hier een commercieel goed doel betreft. Zodoende mag de constructie de haven van Rotterdam niet verlaten.

1961: Zweden

De ‘MV Magda Maria’ van Radio Nord komt tijdens een zware storm in moeilijkheden. Ondanks het hevige weer slaagt men er in om in de lucht te blijven.

1969:  Zwitserland 

De Zwitserse eigenaren van Radio Northsea International Erwin Meister en Edwin Bollier uit Zürich kopen de kustvaarder ‘Silvretta’, eigendom van de ‘Schellens Scheepvaart en Bevrachting nv’ in Rotterdam. Dit schip werd omgebouwd tot de ‘MEBO II’.

1965: Een schip bevoorraadt het ex-Navyfort ‘Sunk Head’ van Radio Tower met water, olie en voedsel. 

1979: Tony Blackburn vervangt Simon Bates bij de BBC Top 40.

RadioVisie op deze dag in de voorbije jaren


Blikvangers op deze dag

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx