fbpx

RadioVisie

  • .
    .

Het radiodagboek van 2 december – 335 (video)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezenderradio (en af en toe een vleugje tv) terugvindt. Uit binnen- en buitenland. Het cijfer in de ‘kop’ verwijst naar de actuele dag van het jaar. Zij die deze reeks willen bijhouden, kunnen ze bijgevolg op nummer klasseren.

2000

Radio 3, de klassieke muziekzender van de VRT, heet vanaf nu Klara. Deze afkorting staat voor Klassieke muziekRadio. Het station moet als brede cultuurzender meer luisteraars lokken. In de programmering is er ook plaats voor wereldmuziek en jazz.

2001 

Minister van media, Dirk Van Mechelen onthult dat het plan voor een definitieve regeling voor de midden- en boven-FM-band (vanaf 102.4 MHz) ver gevorderd is. In principe kan, volgens de politicus, alles tegen eind februari 2002 klaar zijn. In afwachting daarvan verlengt het Vlaamse Commissariaat voor de Media de erkenningen voor de lokale radio’s.

2002 

– Minister Dirk Van Mechelen wil de Geschillenraad, de Kijk- en Luisterraad voor radio en televisie in één enkel Commissariaat voor de Media verenigen. Dat moet ook de mediaconcentratie opvolgen en als het centraal meldpunt dienen.

– Think Media sluit een akkoord met de beursgenoteerde Brusselse mediagroep Déficom waarbij men de 50%-participatie in de 4FM-groep overneemt.

2003 

Gedelegeerd Bestuurder van de VRT Tony Mary ontkent in het Vlaamse Parlement dat Radio 2 de nationale publiciteitscampagnes regionaal wenst te ontkoppelen. De VAR had in het verleden een voorstel in die richting geformuleerd maar dat werd afgewezen.

2004 

Het Vlaamse Commissariaat voor de Media neemt een beslissing over zes klachtendossiers van niet erkende lokale radio’s. Het gaat om één klacht van de VZW Radio Pallieter, twee klachten van de VZW Aksent (TOPradio Waasland) en drie klachten van de VZW Radio 77 (TOPradio Sint-Niklaas). Allen zijn gericht tegen andere, erkende stations in dezelfde regio’s. De geviseerde zenders wordt verweten dat ze de erkenningsvoorwaarden niet volgen of niet toepassen.

1964 

De eerste kamer neemt na de regering op haar beurt de anti REM-wet aan waardoor de uitzendingen van RTV Noordzee illegaal worden.

1967 

Radio Veronica zendt voor de eerste keer ‘Help Er Zit Een Olifant In De Tram’ uit, een programma van Henk van Dorp of Henk Bongaerts (00:00-01:00 uur) . De tune is een speeldoosje van de dochter van de DJ.

1985

Hans Schiffers volgt Kas van Iersel op als ochtendpresentator bij de AVRO op Radio 3.

1996 

Kink FM wordt door de Holland Mediagroep aan de Vereniging Veronica verkocht. Dit gebeurt op initiatief van RTL.

1998 

De ondernemingsraad van de Holland Mediagroep waarschuwt president-directeur Pieter Porsius voor de laatste keer. Men verlangt dat hij zijn manier van besturen anders aanpakt.

1999 

Het bestuur van de omroepvereniging Veronica is ontevreden over de gang van zaken bij de Holland Mediagroep. Men dreigt uit het samenwerkingsverband met RTL te stappen.

2004 

Talpa Radio, het moederbedrijf van Noordzee FM en Radio 10 Gold brengt geen bod uit op de rechten voor de radioverslaggeving van de Nederlandse voetbalcompetitie. De onzekerheid omtrent de exclusiviteit leidde tot deze beslissing.

2005 

– Radio 538 start in januari 2006 met een station voor de voetballiefhebbers. Oranje Radio draait via het internet aangepaste muziek voor de talrijke fans van het Nederlands elftal dat in Duitsland aan het wereldkampioenschap deelneemt.

– De Amerikaanse overheid blokkeert een actie van Yorin FM. Het station had een gezin in New Orleans na de overstromingen een huis aangeboden. In de Verenigde Staten is men echter van oordeel dat het hier een commercieel goed betreft. Zodoende mag de constructie de haven van Rotterdam niet verlaten.

2006

Radio 538 haalt de New Yorkse DJ Roger Sanchez in huis. Hij brengt elke zaterdagnacht tussen middernacht en 01:00 uur ‘Release Yourself’.

1975

Door technische moeilijkheden moet Radio Caroline, uitzendend vanaf de MV Mi Amigo, de uitzendingen om 23:30 uur onderbreken. Het station was nauwelijks een dag terug in de lucht nadat een poging tot inbeslagname, door een krachtige tussenkomst van Mi Amigo-baas Sylvain Tack, werd vermeden.

1986

De MV Communicator wijzigt, na een trip waarbij men onder meer langs de MV Ross Revenge van Radio Caroline vaart, van ligplaats. John Anthony maakt die ochtend reclame voor de ‘buren’ en verzoekt de luisteraars om hen brieven en kaarten te sturen. Laser Hot Hits drijft het zendvermogen tot 21 kW op. Andrew Turner (foto bovenaan – credits: Pat Shea), Paul Dean en KC starten op hun beurt bij het popstation.

1971

De controversiële presentator Don Imus start bij het New Yorkse WNBC.

1992

WQXR, uitzendend op 1560 kHz in New York, wordt door WQEW-AM vervangen.

1961: Zweden 

De Magda Maria van Radio Nord komt tijdens een zware storm in moeilijkheden. Ondanks het noodweer slagen de bemanning en de medewerkers er in om het station in de lucht te houden.

1969: Zwitserland

De ondernemers Erwin Meister en Edwin Bollier kopen de kustvaarder Silvretta. Het schip behoorde tot de Schellens Scheepvaart en Bevrachting NV in Rotterdam.

2003: Israël

Volgens Yoël Tzur één van de managers van het onlangs in beslag genomen station Arutz 7 heeft een bedrijf in het Griekse Pireaus het van origine Hongaarse schip overgenomen. Wat de uiteindelijke bestemming wordt, weet niemand precies maar de nieuwe eigenaren willen het vaartuig ‘enkel voor legale doelen’ inzetten.

RadioVisie op deze dag in 2019

RadioVisie op deze dag in 2018

RadioVisie op deze dag in 2017


Spotlight

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Blad 705: Eregalerij, Astra1 en NRG (video)

We stellen uit, we verschuiven en prikken tenslotte een nieuwe datum. Oei! Is de satelliet Lees verder

Blad 704: FM Promotion, Jolien en LokaalGelderland

Raad van State is opnieuw aan het werk. Drie jaar wachten op oordeel. Het duurt Lees verder

Blad 703: TOPradio, StuBru & Erica (audio)

De luisteraars blij maken in corona-tijden met een 100-lijst. Er is nog geen datum, maar Lees verder

Blad 698: Lievegem, NRJ Hamburg & een ultieme classics-lijst

Omdat hij uit de buurt is én goed is in reportages ter plaatse. In Duitsland Lees verder

Blad 697: Nostalgie, StuBru, TOPradio

Een lijst zo lang als er jaren zijn na Christus. Als iedereen keurig zijn best Lees verder

StuBru start 2021 met vier nieuwe stemmen

Studio Brussel gaat het nieuwe jaar meteen van start met een pak nieuwe stemmen. Het Lees verder

Het radiodagboek van 31 december – 365 (video)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Blad 693: FM Gold, Kortenberg, Queen (video’s)

Eén frequentie voor elke burgemeester in Izegem en Meulebeke. Een telenetkanaal voor die van Kortenberg. Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x
Lees vorig bericht:
Blad 669: Kompas, Rob en Sofie (video)

Siska deelt ‘radiogeheim’ in Het Huis

Nederland: Het Top 2000 Team 2020

Sluiten