De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezenderradio (en af en toe een vleugje tv) terugvindt. Uit binnen- en buitenland. Het cijfer in de ‘kop’ verwijst naar de actuele dag van het jaar. Zij die deze reeks willen bijhouden, kunnen ze bijgevolg op nummer klasseren.

2000
Radio 3, de klassieke muziekzender van de VRT, heet vanaf nu Klara. Deze afkorting staat voor Klassieke muziekRadio. Het station moet als brede cultuurzender meer luisteraars lokken. In de programmering is er ook plaats voor wereldmuziek en jazz.
2001
Minister van media, Dirk Van Mechelen onthult dat het plan voor een definitieve regeling voor de midden- en boven-FM-band (vanaf 102.4 MHz) ver gevorderd is. In principe kan, volgens de politicus, alles tegen eind februari 2002 klaar zijn. In afwachting daarvan verlengt het Vlaamse Commissariaat voor de Media de erkenningen voor de lokale radio’s.
2002
– Minister Dirk Van Mechelen wil de Geschillenraad, de Kijk- en Luisterraad voor radio en televisie in één enkel Commissariaat voor de Media verenigen. Dat moet ook de mediaconcentratie opvolgen en als het centraal meldpunt dienen.
– Think Media sluit een akkoord met de beursgenoteerde Brusselse mediagroep Déficom waarbij men de 50%-participatie in de 4FM-groep overneemt.
2003
Gedelegeerd Bestuurder van de VRT Tony Mary ontkent in het Vlaamse Parlement dat Radio 2 de nationale publiciteitscampagnes regionaal wenst te ontkoppelen. De VAR had in het verleden een voorstel in die richting geformuleerd maar dat werd afgewezen.
2004
Het Vlaamse Commissariaat voor de Media neemt een beslissing over zes klachtendossiers van niet erkende lokale radio’s. Het gaat om één klacht van de VZW Radio Pallieter, twee klachten van de VZW Aksent (TOPradio Waasland) en drie klachten van de VZW Radio 77 (TOPradio Sint-Niklaas). Allen zijn gericht tegen andere, erkende stations in dezelfde regio’s. De geviseerde zenders wordt verweten dat ze de erkenningsvoorwaarden niet volgen of niet toepassen.

1964
De eerste kamer neemt na de regering op haar beurt de anti REM-wet aan waardoor de uitzendingen van RTV Noordzee illegaal worden.
1967
Radio Veronica zendt voor de eerste keer ‘Help Er Zit Een Olifant In De Tram’ uit, een programma van Henk van Dorp of Henk Bongaerts (00:00-01:00 uur) . De tune is een speeldoosje van de dochter van de DJ.
1985
Hans Schiffers volgt Kas van Iersel op als ochtendpresentator bij de AVRO op Radio 3.
1996
Kink FM wordt door de Holland Mediagroep aan de Vereniging Veronica verkocht. Dit gebeurt op initiatief van RTL.
1998
De ondernemingsraad van de Holland Mediagroep waarschuwt president-directeur Pieter Porsius voor de laatste keer. Men verlangt dat hij zijn manier van besturen anders aanpakt.
1999
Het bestuur van de omroepvereniging Veronica is ontevreden over de gang van zaken bij de Holland Mediagroep. Men dreigt uit het samenwerkingsverband met RTL te stappen.
2004
Talpa Radio, het moederbedrijf van Noordzee FM en Radio 10 Gold brengt geen bod uit op de rechten voor de radioverslaggeving van de Nederlandse voetbalcompetitie. De onzekerheid omtrent de exclusiviteit leidde tot deze beslissing.
2005
– Radio 538 start in januari 2006 met een station voor de voetballiefhebbers. Oranje Radio draait via het internet aangepaste muziek voor de talrijke fans van het Nederlands elftal dat in Duitsland aan het wereldkampioenschap deelneemt.
– De Amerikaanse overheid blokkeert een actie van Yorin FM. Het station had een gezin in New Orleans na de overstromingen een huis aangeboden. In de Verenigde Staten is men echter van oordeel dat het hier een commercieel goed betreft. Zodoende mag de constructie de haven van Rotterdam niet verlaten.
2006
Radio 538 haalt de New Yorkse DJ Roger Sanchez in huis. Hij brengt elke zaterdagnacht tussen middernacht en 01:00 uur ‘Release Yourself’.

1975
Door technische moeilijkheden moet Radio Caroline, uitzendend vanaf de MV Mi Amigo, de uitzendingen om 23:30 uur onderbreken. Het station was nauwelijks een dag terug in de lucht nadat een poging tot inbeslagname, door een krachtige tussenkomst van Mi Amigo-baas Sylvain Tack, werd vermeden.
1986
De MV Communicator wijzigt, na een trip waarbij men onder meer langs de MV Ross Revenge van Radio Caroline vaart, van ligplaats. John Anthony maakt die ochtend reclame voor de ‘buren’ en verzoekt de luisteraars om hen brieven en kaarten te sturen. Laser Hot Hits drijft het zendvermogen tot 21 kW op. Andrew Turner (foto bovenaan – credits: Pat Shea), Paul Dean en KC starten op hun beurt bij het popstation.

1971
De controversiële presentator Don Imus start bij het New Yorkse WNBC.
1992
WQXR, uitzendend op 1560 kHz in New York, wordt door WQEW-AM vervangen.

1961: Zweden
De Magda Maria van Radio Nord komt tijdens een zware storm in moeilijkheden. Ondanks het noodweer slagen de bemanning en de medewerkers er in om het station in de lucht te houden.
1969: Zwitserland
De ondernemers Erwin Meister en Edwin Bollier kopen de kustvaarder Silvretta. Het schip behoorde tot de Schellens Scheepvaart en Bevrachting NV in Rotterdam.
2003: Israël
Volgens Yoël Tzur één van de managers van het onlangs in beslag genomen station Arutz 7 heeft een bedrijf in het Griekse Pireaus het van origine Hongaarse schip overgenomen. Wat de uiteindelijke bestemming wordt, weet niemand precies maar de nieuwe eigenaren willen het vaartuig ‘enkel voor legale doelen’ inzetten.
RadioVisie op deze dag in 2019
- Blad 346: Mi Amigo, 538 en Joe (audio & video)
- Grensland en PROS grepen opnieuw naast erkenning
- StuBru zorgt voor de soundtrack bij De Warmste Week
- France: Tegenvaller voor RMC Sport
- Het is vandaag 2 december… 1976 (audio)
RadioVisie op deze dag in 2018
RadioVisie op deze dag in 2017
- 1 januari 2018 moeten (bijna) alle lokale radio’s uit de lucht
- Presentatoren Music for Life 2017 bekend
- Het niet gesproken Radioblad (weekendeditie)
- Radio 1 Belpop Sessie: extra tickets
- Videoverslag nieuw Veronica-fotoboek
- Publieke omroep zendt ‘Radio Caroline’ uit
- Foto in RadioVisie? Dat kunnen we niet betalen!