RadioVisie

  • .
    .

Het Radiodagboek van 2 augustus

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

De geschiedenis heeft haar rechten. Die van vroeger, maar ook de gebeurtenissen uit een recenter verleden. Daarom hebben we het Radiodagboek’ vernieuwd. Een hele stevige update. We gaan verder dan ooit terug in de tijd en sluiten zo dicht mogelijk aan bij het heden. Dit is de radiogeschiedenis zoals ze zich afspeelde tussen 1900 en 2022.

Ook dit is geschiedenis

1974: Door talrijke problemen met het zendkristal moet Radio Atlantis op de ‘Jeanine’ van AM 1318 kHz naar AM 1313 kHz uitwijken. De dagelijkse shows worden bovendien door een Noors station gestoord. 

1978: Het ‘Algemeen Dagblad’ zegt dat de Amerikaanse religieuze sekte ‘Plain Truth’ met Sylvain Tack over Radio Mi Amigo onderhandelt. De krant ‘Het Laatste Nieuws’ ontkent echter het einde van de zeezender. Marc Jacobs en Johan Visser moeten wegens gebrek aan programmabanden uit Playa de Aro de hele dag live presenteren. 

1979: Het zendschip ‘MS Magdalena’ van Radio Mi Amigo 272 verliest het anker. De bemanning poogt het te vervangen maar slaagt daar niet in. Men vaart dan maar, in afwachting dat er hulp komt opdagen, rondjes rond de Thornton zandbank nabij Bredene.

1998: De testuitzendingen VT4 radio met non-stop muziek vanuit Camphin-en-Carembault op 20 kilometer ten zuiden van Lille (Rijsel) tussen Carvin en Phalempin op AM 1071 kHz worden gestaakt. Ton Schipper (ex-Radio Mi Amigo en Contact) en Karen De Visscher hielden het in het Engels en in het Frans bij korte aankondigingen. 

2003: Programmadirecteur Bjorn Verhoeven ontkent de groeiende geruchten over ontslagen bij Radio Contact. 

2004: Extra Gold, dat een moeilijke start kende, verdwijnt om 10.30 uur door technische problemen uit de lucht. De straalverbinding heeft problemen. Pas om 13.25 uur worden de uitzendingen hervat.

2006: Bert Geenen verlaat de ‘Vlaamse Media Maatschappij’ (‘VMMa’). Hij wordt programmadirecteur bij ‘Talpa Service III’, de holdingmaatschappij van onder meer 4FM. Na een carrière bij de publieke omroep kwam hij einde 2000 naar Vilvoorde, waar hij de start van Qmusic voorbereidde.

2020: 

– Een gespecialiseerd bedrijf breekt de zendmast en de antennes van Radio Caraad in Aarsele af. Het station, gebaseerd op het gelijknamige radio- en tv-merk uit Kuurne, begon eerst op AM in 1977 als Radio 227 om vervolgens Caraad FM op 5/8/1980 te worden. Het einde viel op 1/1/2018 omdat men geen vergunning meer kreeg.

– De dienst Media van de Vlaamse overheid houdt een raadpleging over enkele wijzigingen aan het FM-frequentieplan voor de landelijke en voor de provinciale omroepen. Die komen er op vraag van Mediaminister Benjamin Dalle.

1971: De actie ‘Veronica blijft als U dat wilt’ wordt een overweldigend succes. Het aantal aangevraagde gele kaarten stijgt naar 1 miljoen exemplaren. 120.000 kaarten werden inmiddels terug gestuurd. Men werkt ook aan een single als steun voor deze campagne. Stan Haag componeert een passende tekst. Alles wordt, zij het met enige moeite, opgenomen in de Blaricumse ‘Sound Push Studios’.

1973: Peter van Dijk (ex-Radio 227) vervangt Peter Holland tijdens zijn vakantie bij Radio Noordzee Internationaal op de ‘Mebo II’.

1989: De eigenaar van Radio 819 verwittigt de organisatie van Radio Caroline dat men het huurcontract op de ‘Ross Revenge’ zal verbreken als het vermogen van de AM-zender op 819 kHz niet wordt opgedreven.

1994: RTL Radio, dat bij de recente toekenning van de FM-frequenties uit de boot viel, heet nu RTL Rock Radio. Programmaleider Marc Jacobs wil vooral mikken op de luisteraars, die in de jaren ’60 en ’70 lp-muziek kochten.

2010: Robert Jensen start tussen 6.00 uur en 9.00 uur met de ochtendshow van Radio Veronica namelijk ‘JENSEN’. Zijn vaste sidekick Jan Paparazzi is eveneens van de partij.

2013: ‘Radio Corp’, het bedrijf achter 100%NL, kondigt officieel de overname van Radio 10 aan. Vermits het landelijke station met enkel Nederlandse producties het laatste nog beschikbare FM-pakket pakte, zal dit door het oudste commerciële radiostation ingenomen worden. 

1967: Radio 355 bevestigt dat men op 5/8/1967 stopt. De komst van de anti-zeezenderswet en het einde van het huurcontract met de eigenaar van de ‘Laissez Faire’ op 6/8/1967 zorgt voor het einde.

1983: Het zendschip van Radio Caroline, de ‘Ross Revenge’, mag de haven van Santander niet verlaten. De verzekeringsmaatschappij doet moeilijk over de grootte van een reddingsboot.

1999: Radio Northsea International start op de ‘LV18’, dat voor de gelegenheid tot ‘Mebo III’ werd omgedoopt. Tot en met 31/8/1999 mag men legaal uitzenden. Het schip ligt voorlopig voor de kust van Harwich maar men wilt snel naar de omgeving van Clacton-on-Sea verhuizen.

2019: BBC Radio 2 geraakte door het vertrek van Chris Evans in de ochtend bijna 800.000 luisteraars kwijt. Zoë Ball telde 8,27 miljoen liefhebbers. Dit bleek uit de luistercijfers over het tweede kwartaal van 2019 van RAJAR. Het station bleef landelijk aan de leiding. LBC scoorde dankzij de Brexitperikelen in Londen beter dan Heart FM (4,5%), Capital (4,4%) en Smooth (2,2%). 

2021: Het graafschap Kent lanceert een online radiostation dat bedrijven na de impact van het coronavirus wilt ondersteunen. ‘Made In Kent’ vervangt de klassieke commercials door ‘bedrijfsprofielen’ met elk uur ‘relevante inhoud die het lokale bedrijfsleven ondersteunt’. Het initiatief komt van Matt Soper, die voor Capital, Disney en Nickelodeon werkte. 

1958: Denemarken

De herstelling van de ‘Cheeta I’ van Radio Mercur is voorbij. Men kan de haven verlaten en de FM-uitzendingen op 89,55 MHz hervatten.

1983: Verenigde Staten

De hitradio WHTZ (Z100) start om 6.00 uur vanuit East Orange in New York. Scott Shannon opent met ‘Eye Of The Tiger’ van Survivor. Adam Curry zal later het team versterken.

RadioVisie op deze dag in de voorbije jaren


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Het Radiodagboek van 4 augustus

Vandaag in 2019: 'DPG Media' kondigt de start aan van Willy, een nieuw alternatief radiostation Lees verder

Het Radiodagboek van 3 augustus

Vandaag in 1989: Atlantic 252 test op de langegolfrequentie 252 kHz.

Het Radiodagboek van 1 augustus

Vandaag in 1966: Zanger Boudewijn de Groot presenteert als invaller enkele programma's bij Radio Veronica Lees verder

Het Radiodagboek van 31 juli

Vandaag in 1972: 'Oom' Dirk Verweij, de eerste directeur en mede-oprichter van Radio Veronica sterft Lees verder

Het Radiodagboek van 3 december

Vandaag in 1984: Een poging van de Franse overheid om NRJ het zwijgen op te Lees verder

Het Radiodagboek van 2 december

Vandaag in 2000: Radio 3, de klassieke muziekzender van de VRT, heet vanaf nu ‘Klara’.

Het Radiodagboek van 1 december

Vandaag in 1985: In Nederland laten alle radiostations in het publieke bestel de naam Hilversum Lees verder

Het Radiodagboek van 30 november

Vandaag in 1980: Radio Noordzee meldt zich op 102 MHz in Oostende. Mark Terrenga is Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx