fbpx

RadioVisie

.
TVV Sound
.

Het radiodagboek van 2 april – 092 (audio)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezenderradio (en af en toe een vleugje tv) terugvindt. Uit binnen- en buitenland. Het cijfer in kop verwijst naar de actuele dag van het jaar. Zij die deze reeks willen bijhouden, kunnen ze bijgevolg op nummer klasseren.

1981

Radio Gemini, nu opererend vanuit Moeskroen maar met uitzendingen bedoeld voor Kortrijk, krijgt het verzoek van de RTT om het zendvermogen te verlagen.

2001

Jim TV start als reactie op het succes van TMF in Vlaanderen.

2002 

– Radio Atlantis kondigt een samenwerking met de Vlaamse Mediamaatschappij aan. Voor het Antwerpse station is deze overeenkomst dé kans om nog professioneler te worden.

– De geruchten over een nakend einde van Energy nemen toe. Negen kandidaten melden zich om enkele afdelingen, waaronder Blitz FM uit Houthalen, over te nemen.

2003 

– Een vergadering op het kabinet van premier Verhofstadt brengt nog steeds geen oplossing voor het globale frequentieplan. Er heerst blijvende onenigheid over acht frequenties. De Franstalige zenders krijgen van de Vlaamse Gemeenschap de gelegenheid om met een hoger vermogen uit te zenden, maar enkel in de richting van hun eigen gebied. De Franse Gemeenschap wil van die regeling niks weten.

– C Dance zendt nu uit in stereo op de voormalige frequentie van Energy en van Magic FM in Sint-Niklaas; 104.0 MHz.

2004 

– Superstar FM uit Gent kondigt via de RDS-text de start aan, op 18 april, van een nieuw station. Men spreekt over de ‘bom op radiovlak.’

– Radio Roeland en Radio Go uit Gent delen dezelfde studio’s in dezelfde gebouwen van het regionale televisiestation AVS.

2005 

– SP.A-voorzitter Steve Stevaert pleit tijdens het televisieprogramma ‘De Zevende Dag’ voor een nauwere samenwerking tussen de openbare omroep VRT en de commerciële zenders voor de uitzendrechten van diverse sportevenementen. Zijn reactie komt er na de vrees van VRT-directeur Van Hecke dat men de voetbalwedstrijden niet meer gratis zal kunnen bekijken.

– Be One onderbreekt als gevolg van de schorsing door de Raad van State op 21 januari, de uitzendingen in Antwerpen op 107.4 MHz.


1973

Een zware voorjaarsstorm houdt lelijk huis op de Noordzee. Om 17:00 uur onderbreekt Radio Noordzee Internationaal de programma’s. Bij Veronica wordt nipt een drama vermeden wanneer de golven de Norderney om 23:30 uur op het strand van Scheveningen werpen. Pogingen om een reserveanker in te zetten, gingen door een kapotte antennekabel verloren waardoor het voorschip onder elektrische hoogspanning zat. De reddingsboot Bernard Van Leer had ondertussen een deel van de bemanning, waaronder kok Jan Toet en nieuwslezer Arend Langenberg geëvacueerd. De uitzendingen werden vervolgens rond 22:28 uur onderbroken door technicus Ruud Doets met de legendarische woorden: ‘Bedankt voor de gezellige avond’. Zijn collega Ed Terpstra verwijderde vervolgens het zendkristal omdat de Norderney binnen het Nederlands grondgebied was terecht gekomen.

1985 

De Amsterdamse politie verzegelt de zender van de piraat Radio Decibel. Om verdere acties te vermijden worden de programma’s vooraf opgenomen. De uitzendingen worden van tachtig naar zestig uur per week terug gebracht.

1994 

Holland FM start via de AM-frequentie 1224 kHz.

2001 

Veronica FM wordt tot Yorin FM omgedoopt. Daarmee is de breuk tussen Veronica en de Holland Mediagroep definitief.

2002 

Via diverse kabelfrequenties en via het internet keert Radio Veronica om 18:00 uur terug. Na een pompeuze muzikale opening in Starwars-stijl wordt ‘On The Radio’ van Donna Summer als eerste track gedraaid.

2003 

– Jeroen Soer wordt op 1 augustus de nieuwe directeur radio en televisie van de VARA. Tussen 1980, net na zijn verblijf bij Radio Caroline en 1986 werkte hij al bij deze omroep als presentator op Radio 3. Sinds 2001 was de ex-topman van de Radio 10 Groep ook directeur van RTV West.

– Niet minder dan 21 kandidaten melden zich voor 9 commerciële radiofrequenties. Onder hen bevinden zich Sky Radio, 538, Noordzee FM, 10, 192 en een project van de uitgeverij Sanoma.

2004

De VARA en directeur Jeroen Soer gaan om medische redenen uit elkaar.

1966

De mast van het zendschip Oceaan 7 van waarop Radio 270 uitzendt, sneuvelt tijdens een hevige storm. Ondertussen start Radio Caroline South vanaf de Cheeta II.

° David Sinclair: 12/04/1967

1974

Engeland krijgt er een onafhankelijke zender bij. Het gaat om Piccadilly Radio in Manchester.

1985

Laser 558 plant een tweede station op de MV Communicator.

2004

– Chris Tarrant, die gedurende zeventien jaar de inwoners van London op weg naar het werk hielp, presenteert zijn allerlaatste ochtendshow bij Capital FM. Zijn opvolger wordt Johnny Vaughan.

– Volgens het nieuwsstation News 24 zal Michael Grade, de ex-directeur van Channel 4, tot voorzitter van de raad van bestuur van de BBC benoemd worden. Zijn voorganger Gavyn Davies moest in januari voortijdig opstappen na de publicatie van het Hutton-rapport, waarin zware kritiek op de Irak-berichtgeving van de publieke omroep BBC werd geuit.

Eén jaar geleden vandaag bij RadioVisie


TVV Sound
TVV Sound
Yesterdayland
TVV Sound
TVV Sound
Spotlight
TVV Sound
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Net nu ze een degelijke wedstrijd konden bedenken, doen ze het niet! Omdat we het
De Raad van State schort in hoogdringendheid een reeks beslissingen van de Waalse Conseil supérieur
De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen
De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen
Chérie FM is als eerste nieuw erkende Waalse radio toegevoegd aan de Waalse landelijke mux
De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen
De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen
De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in Radiodagboek
Het radiodagboek van 1 april – 091 (audio)

Het radiodagboek van 31 maart – 090 (video)

Het radiodagboek van 30 maart – 089 (video)

Het radiodagboek van 29 maart – 088 (audio)

Het radiodagboek van 28 maart – 087 (audio)

Het radiodagboek van 27 maart – 086 (video)

Sluiten