RadioVisie

  • .
    .
TVV Sound

Het Radiodagboek van 19 september

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

De geschiedenis heeft haar rechten. Die van vroeger, maar ook de gebeurtenissen uit een recenter verleden. Daarom hebben we het Radiodagboek’ vernieuwd. Een hele stevige update. We gaan verder dan ooit terug in de tijd en sluiten zo dicht mogelijk aan bij het heden. Dit is de radiogeschiedenis zoals ze zich afspeelde tussen 1900 en 2022.

Ook dit is geschiedenis

1976: Een helikopter dropt een boodschap van de PTT op het dek van de ‘MV Mi Amigo’. Men vraagt om het telefoneren naar de studio’s in Playa De Aro tijdens ‘Cash Casino’ te verminderen. De telefoonlijnen naar Spanje zijn overbelast.

1979: Een storm windkracht 8 drijft de ‘MS Magdalena’ binnen de territoriale wateren. Het zendschip van Radio Mi Amigo loopt vast op een zandbank nabij Zeeland. Een reddingsboot wil de bemanning evacueren maar die weigert.

1981: Het verwachte Koninklijk Besluit van Mediaminister Freddy Willockx, dat de erkende lokale radiostations een maximaal vermogen van 100 W in een omgeving van 8 km oplegt, wordt van kracht. Dit is slecht nieuws voor Radio Contact en Radio Maeva, die doorgaans met hoge vermogens werken. 

2003: De RTBF wil bij de Raad van State klacht tegen het Vlaamse ‘unilaterale’ frequentieplan indienen. Men vreest voor verwarring in en rond Brussel.

2020: Op vraag van Mediaminister Benjamin Dalle voegt de Vlaamse Regering twee frequenties toe aan het FM-frequentieplan. Poperinge 104.5 MHz en Brussel 102.8 MHz. Daarvoor worden, na het advies van de Raad van State, twee bijlagen bij het eerdere besluit gewijzigd. Door technische redenen konden deze frequenties bij de oorspronkelijke opmaak niet toegevoegd worden en besliste men dit in een latere fase te doen. 

1994: Het controversiële ‘Shockradio’ bij Radio Veronica wordt direct gestopt. De oorzaak was een ‘stunt’ waarbij Barry Hughes misleid werd door een ‘radeloze’ jongen, die voor de trein wou springen. De ex-voetbaltrainer slaagde er in om de ‘zelfmoordenaar’ tot betere ideeën te brengen. Hij wist echter niet dat het een prettig bedoelde opname van Rob Stenders betrof.

2005: Het team van ‘Stenders Vroeg’ bij Yorin FM adopteert een gezin in New Orleans, dat het slachtoffer van de orkaan ‘Katerina’ werd. De familie krijgt een in Nederland gebouwd gloednieuw huis en grond in Kentucky. Ook de toevoer van gas, water en elektriciteit is geregeld.

2017: Radio 538 (12,3%), NPO Radio 2 (10,1%) en Sky Radio (9,4%) werden tijdens de vakantieperiode (juli en augustus 2017) druk beluisterd, aldus het ‘Bureau Intomart’. Terwijl Radio 10 van 6,1% naar 6,4% steeg, zakte Qmusic van 8,3% naar 7,9%.

1964: Zweden

Het zendschip van Radio Syd, ‘Cheeta I’, dat op 17/9/1964 op een zandbank was gestrand, wordt naar de haven van Malmö gevoerd. De directie discussieert over het nut van de uit te voeren herstellingen.

1990: Israël

Abie Nathan, de eigenaar van The Voice of Peace, kondigt korte golf-uitzendingen aan.

RadioVisie op deze dag in de voorbije jaren


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Het Radiodagboek van 21 september

Vandaag in 1979: De MS Magdalena van Radio Mi Amigo wordt losgetrokken en naar de Lees verder

Het Radiodagboek van 20 september

Vandaag in 1997: ‘RadioVisie’ is voor het eerst online. Na een test wil men met Lees verder

Het Radiodagboek van 18 september

Vandaag in 1979: De ’MS Magdalena’ van Radio Mi Amigo drijft stuurloos op zee en Lees verder

Het Radiodagboek van 17 september

Vandaag in 2002: Ex-radio- en televisiepresentator Henk van Montfoort (71) sterft in Brasschaat aan longkanker.

Het Radiodagboek van 1 oktober

Vandaag in 1963: De BRT breidt na een testperiode uit. BRT 3 richt zich op Lees verder

Het Radiodagboek van 30 september

Vandaag in 1972: Radio Veronica verhuist om 12.30 uur van 192 naar 538 meter. Die Lees verder

Het Radiodagboek van 29 september

Vandaag in 1968: De ‘Fabeltjeskrant’ start op TV. Gedurende vier jaar worden er voor 36 Lees verder

Het Radiodagboek van 28 september

Vandaag in 1940: Victor de Laveleye roept via de BBC de Belgen tot verzet op. Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx