RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .

Het Radiodagboek van 19 september

De geschiedenis heeft haar rechten. Die van vroeger, maar ook de gebeurtenissen uit een recenter verleden. Daarom hebben we het Radiodagboek’ vernieuwd. Een hele stevige update. We gaan verder dan ooit terug in de tijd en sluiten zo dicht mogelijk aan bij het heden. Dit is de radiogeschiedenis zoals ze zich afspeelde tussen 1900 en 2022.

Ook dit is geschiedenis

1976: Een helikopter dropt een boodschap van de PTT op het dek van de ‘MV Mi Amigo’. Men vraagt om het telefoneren naar de studio’s in Playa De Aro tijdens ‘Cash Casino’ te verminderen. De telefoonlijnen naar Spanje zijn overbelast.

1979: Een storm windkracht 8 drijft de ‘MS Magdalena’ binnen de territoriale wateren. Het zendschip van Radio Mi Amigo loopt vast op een zandbank nabij Zeeland. Een reddingsboot wil de bemanning evacueren maar die weigert.

1981: Het verwachte Koninklijk Besluit van Mediaminister Freddy Willockx, dat de erkende lokale radiostations een maximaal vermogen van 100 W in een omgeving van 8 km oplegt, wordt van kracht. Dit is slecht nieuws voor Radio Contact en Radio Maeva, die doorgaans met hoge vermogens werken. 

2003: De RTBF wil bij de Raad van State klacht tegen het Vlaamse ‘unilaterale’ frequentieplan indienen. Men vreest voor verwarring in en rond Brussel.

2020: Op vraag van Mediaminister Benjamin Dalle voegt de Vlaamse Regering twee frequenties toe aan het FM-frequentieplan. Poperinge 104.5 MHz en Brussel 102.8 MHz. Daarvoor worden, na het advies van de Raad van State, twee bijlagen bij het eerdere besluit gewijzigd. Door technische redenen konden deze frequenties bij de oorspronkelijke opmaak niet toegevoegd worden en besliste men dit in een latere fase te doen. 

1994: Het controversiële ‘Shockradio’ bij Radio Veronica wordt direct gestopt. De oorzaak was een ‘stunt’ waarbij Barry Hughes misleid werd door een ‘radeloze’ jongen, die voor de trein wou springen. De ex-voetbaltrainer slaagde er in om de ‘zelfmoordenaar’ tot betere ideeën te brengen. Hij wist echter niet dat het een prettig bedoelde opname van Rob Stenders betrof.

2005: Het team van ‘Stenders Vroeg’ bij Yorin FM adopteert een gezin in New Orleans, dat het slachtoffer van de orkaan ‘Katerina’ werd. De familie krijgt een in Nederland gebouwd gloednieuw huis en grond in Kentucky. Ook de toevoer van gas, water en elektriciteit is geregeld.

2017: Radio 538 (12,3%), NPO Radio 2 (10,1%) en Sky Radio (9,4%) werden tijdens de vakantieperiode (juli en augustus 2017) druk beluisterd, aldus het ‘Bureau Intomart’. Terwijl Radio 10 van 6,1% naar 6,4% steeg, zakte Qmusic van 8,3% naar 7,9%.

Heynen

1964: Zweden

Het zendschip van Radio Syd, ‘Cheeta I’, dat op 17/9/1964 op een zandbank was gestrand, wordt naar de haven van Malmö gevoerd. De directie discussieert over het nut van de uit te voeren herstellingen.

1990: Israël

Abie Nathan, de eigenaar van The Voice of Peace, kondigt korte golf-uitzendingen aan.

RadioVisie op deze dag in de voorbije jaren


Heynen
Recente radiodagboeken
Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx