RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .

Het Radiodagboek van 19 maart

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

De geschiedenis heeft haar rechten. Die van vroeger, maar ook de gebeurtenissen uit een recenter verleden. Daarom hebben we het Radiodagboek’ vernieuwd. Een hele stevige update. We gaan verder dan ooit terug in de tijd en sluiten zo dicht mogelijk aan bij het heden. Dit is de radiogeschiedenis zoals ze zich afspeelde tussen 1900 en 2022.

Ook dit had in jouw geschiedenisboek moeten staan

2003: De krant ‘De Morgen’ onthult dat de VRT en de Vlaamse gemeenschap Contact Inter voor de Arabische gemeenschap willen bannen. De zender werkt echter zonder erkenning en brengt via 94.5 MHz een aantal legale stations in moeilijkheden. Het ‘BIPT’ wil tot ongenoegen van minister Dirk Van Mechelen niet ingrijpen.

2005: Be One (Antwerpen) en RGR 2 (Overijse) stoppen tijdelijk. Het Vlaamse Commissariaat had hen tijdens de zitting op 21/1/2005 gewaarschuwd. Ze hadden de afspraken over het zendvermogen niet gerespecteerd. Be One moet bovendien een boete van 1.250 euro betalen.

2012: Lisa Smolders vervangt Sofie Lemaire voor het lunchblok tussen 12.00 uur en 13.00 uur bij Studio Brussel. De plots vertrokken presentatrice zal na het televisiewerk bij Radio 1 opduiken. 

2018: Radio Reflex uit Mechelen start een nieuwe stijl. De website en aanbieders van live streams (TuneIn, YouTube, Facebook, Radioline, Proximus TV …). brengen de luisteraars dichter bij bepaalde events.

2020: 

– De aandeelhouders van de ‘bvba VBRO’ wijzigen tijdens een speciale vergadering de statuten. De Vrije Brugse Radio Omroep (‘VBRO’) wordt BNL Radio. Een website werd eind februari 2020 geregistreerd door het Benelux Bureau (intellectuele eigendom) en door ‘Pure-Communication’, dat o.a. Joe en Qmusic als klanten heeft.

– Om de bestrijding van het COVID-19 virus tegen te gaan, zet de ‘VRM’ (‘Vlaamse Regulator voor de Media’) de volgende weken maximaal in op telewerk. Talloze medewerkers werken van thuis uit.

1980: De shows bij Radio Caroline wijken voor diverse nooduitzendingen. Het begin van het einde voor het zendschip de ‘MV Mi Amigo’.

2003: De aandeelhouders van Radio 538 en Sky Radio bereiken een akkoord over een volledige splitsing. ‘News International’ van Mediamagnaat Rupert Murdoch krijgt de Sky Radio-aandelen van Peter de Jager, Rob Out en Lex Harding. Die krijgen op hun beurt de 538-aandelen van ‘News International’. Erik de Zwart, sinds kort bij ‘Talpa Network’ van John de Mol stapt financieel volledig uit het populaire jongerenstation. Deze herschikking is een rechtstreeks gevolg van de komende frequentieverdeling. Om deel te nemen, mag er geen ‘onderlinge verbondenheid’ tussen de deelnemende partijen bestaan.

2004: Arlo van Sluis verlaat Noordzee FM. Er komt voorlopig geen vervanger.

2019: Het succes van de ‘Top 2000’ is voorbij want het marktaandeel van NPO Radio 2 zakt van 17,7% naar 12,8%. Radio 538 met 10,5%, een stijging met 0,4% van 10,1% en Radio 10, dat 9,8% haalt, vervolledigen de top 3. Qmusic stijgt, volgens ‘Bureau Intomart’ over de maanden januari en februari 2019, van 8% naar 9,1%. 

RadioVisie op deze dag in de voorbije jaren


Blikvangers op deze dag

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx