fbpx

RadioVisie

  • .
    .
TVV Sound

Het radiodagboek van 19 januari – 019 (audio)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezenderradio (en af en toe een vleugje tv) terugvindt. Uit binnen- en buitenland. Het cijfer in de ‘kop’ verwijst naar de actuele dag van het jaar. Zij die deze reeks willen bijhouden, kunnen ze bijgevolg op nummer klasseren.

1976

Bart van Leeuwen start onder de naam Tim Ridder als nieuwslezer bij Radio Mi Amigo.

1982

De studio’s van Radio Maeva aan de Ukkelse Sterrenwachtlaan krijgen om 11:50 uur het bezoek van de politie met de vraag om het vermogen te verminderen. De medewerkers, die voor een inbeslagname vreesden, slagen er in om waardevolle apparatuur en jingles en singles naar buiten te smokkelen.

Na Maeva verdwijnen ook Seven, Contact, Contact 2 en Radio Judaïca uit de ether. Enkel SIS, dat geen lid van de ALO-organisatie is, ontsnapt aan de verzegeling omdat het slechts met 100 Watt uitzendt. Om 22:00 uur lanceert Radio Maeva een oproep tot solidariteit met de DJ-ploeg.

1999

Er zijn vergevorderde overnamegesprekken aan de gang tussen de NV Vlamco en Radio Contact over Radio Dockside (105.9 MHz) en Radio Express (102.8 MHz), dat eigendom van NV De Vlijt is.

2001

Het bekende vrijdagavond-programma van Edwin Ysebaert ‘Het Eenzame Hartenbureau’, dat lang furore bij Radio 2 maakte en nadien even bij Radio Flandria terugkeerde, maakt een come back bij het netwerk van Radio Nostalgie. De luisteraars in Antwerpen, in het Waasland en in Mechelen kunnen tussen 20:00 en 22:00 uur op 105.4, 107.2 of op 105.5 MHz afstemmen.

2002

– De Limburgers maken kennis met 4FM tijdens de beurs Euregio, die in de Hasseltse Grenslandhallen wordt gehouden. Jessie De Caluwé, Rani De Coninck en medestichter Wim Weetjens brengen rechtstreekse interventies.

– Radio Donna wordt in Limburg op de kabelfrequentie 101.7 MHz, in mono en zonder RDS-tekst gesignaleerd.

2003

TOPradio Swing uit Brugge (105.2 MHz) ondervindt zware storingen van France Info dat op dezelfde frequentie uitzendt.

2004

– Radio 2 Omroep Limburg verhuist naar de nieuwe studio’s in de Via Media nabij Hasselt. Er komt na 32 jaar een einde aan de periode in de Rodenbachstraat.

– Kris Borgraeve wordt de nieuwe programmaleider van de Antwerpse provinciale radio. Hij was in het verleden journalist bij de nieuwsdienst van VTM waar hij door de komst van Stef Wauters moest opstappen. Hij werkte eveneens voor NRJ en Radio Kortrijk.

2005

– Er duiken geruchten op over een mogelijke fusie tussen C-Dance en Radio Contact. Het verhaal wordt door programmaleider Danny De Bruyn ontkend. Wel wordt op 1 februari Contact Vlaanderen gestart. Met speciale aandacht voor de jonge luisteraars tussen 19:00 en 05:00 uur.

– Maeva 6015 Internationaal, dat via de korte golf in DRM uitzendt, breidt haar zendtijd vanaf 2 april 2005 tot twee uur per week uit.

– De webradio’s Radio 80, Enjoy en Lazer Hot Hits stappen naar SABAM om er de lopende tarievenpolitiek aan te klagen.

2006

De non-stop muziek in Brugge op 106.0 MHz wordt door Cool FM vervangen. Van de geplande nieuwsuitzendingen van Stadsradio Brugge is echter nog niets te merken.

2007

Het regionale Trendy FM, dat aan de lokale actualiteit veel aandacht schenkt, krijgt een derde frequentie in Retie (107.2 MHz).


1974

De Nederlandse minister voor media, Harry van Doorn bevestigt dat de Veronica Omroep Organisatie en RTV Noordzee geen zendtijd als aspirantomroep krijgen. Radio Noordzee Internationaal geeft de strijd op maar concurrent Veronica trekt zonder aarzelen in de tegenaanval. Bovendien moeten de zeezenders op 31 augustus 1974 definitief ophouden want ‘s anderendaags treedt het Verdrag van Straatsburg in werking.

1996

Wegener en Arcade fusioneren. Dit zal later gevolgen voor het radiobeleid hebben.

2000

– Country FM is in de gehele provincie Zeeland via de kabelfrequentie 97.6 MHz te beluisteren.

– Bij Radio 3FM wordt de vertrekkende Jurre Bosman bij het team van Ruud de Wild door de van Veronica overgekomen Jeroen Kijk in de Vegte vervangen.

2004

– Rob Stenders neemt na een gigantische verhuizing de nieuwe studio’s van 3FM in gebruik.

– De KPN draagt voor acht miljoen euro de installaties van Radio Kootwijk aan de Nederlandse Staat over. Het imposante complex kwam er in 1918 en werd aanvankelijk ingezet om codes en boodschappen te versturen. Vanaf 1928 verzorgde men er ook radioprogramma’s. Tijdens de jaren ’50 groepeerde het omliggende terrein 54 zenders. In december 1998 echter kwam met het stilleggen van de uitzendingen voor de scheepvaart een einde aan het verhaal.

2005

Radio 3FM haalde in de voorbije Serious Request-week van 20 tot en met 24 december, in totaal 915.995 euro voor de vluchtelingen van Darfur op. Dit bedrag bevat alle schenkingen, veilingen en sms-acties. Claudia de Breij, Wouter van der Goes en Giel Beelen verzorgden in het Glazen Huis op de Neude in Utrecht een marathonuitzending om zoveel mogelijk geld voor een noodhospitaal van het Nederlandse Rode Kruis in te zamelen.

2006

Peter Teekamp verlengt zijn verblijf bij Radio Veronica tot 2009.

2007

Bart Arens wordt als opvolger genoemd van Corné Klijn bij 3FM, de nieuwe presentator van de Mega Top 50 en van ‘Bart de radioshow van Bart’.

1966


De ankerketting van de MV Mi Amigo, het zendschip van Radio Caroline South, breekt tijdens een ruwe storm. De tv-kijkende bemanning is zich echter niet van het drama bewust. De tender Offshore 1 kan het zendschip bereiken maar kan de stranding niet meer vermijden. Het stuurloze vaartuig komt gelukkig op de enige plek zonder golfbrekers terecht. Radio Caroline South verdwijnt meteen uit de lucht.

1984

Om 09:35 uur wordt vanaf de MV Communicator met een 25 kW-zender getest op 729 kHz. De antenne is opgehangen aan een ballon. Uit voorzorg wordt het vermogen flink verlaagd om geen storingen met BBC Radio 4 te veroorzaken. De pret is echter van korte duur want om 09:40 uur breken de kabels van de mini-Zeppelin. Zesduizend dollar verdwijnt in het water. De ballon belandt uiteindelijk in België.

2005

De in oktober 2004 overleden John Peel krijgt drie opvolgers. Huw Stephens, Ras Kwame en Rob Da Bank worden de presentatoren van het nieuwe ‘One Music’ bij BBC Radio One.

2005

– Het ochtendteam van het New Yorkse Hot 97 (WHQT) ligt zwaar onder vuur na het draaien van een kwetsende versie van ‘We Are The World’, die de slachtoffers van de Tsunami-ramp belachelijk maakt. De directie beraadt zich over sancties.

– Clear Channel begint in 28 Amerikaanse steden met digitale radio-uitzendingen.

1903: Verenigd Koninkrijk en Verenigde Staten 

Koning Edward VII en President Theodore Roosevelt brengen de eerste Transatlantische radiouitzending tot stand tussen Cape Cod in Massachusetts en het Engelse Cornwall.

1962: Denemarken

De zeezenders Radio Mercur en Danmarks Commercielle Radio fusioneren.

° Radio Mercur: laatste uur op 31 juli 1962

1963: Frankrijk

De MV Mi Amigo komt in de haven van Brest aan waar de stuurinrichting wordt hersteld.

Eén jaar geleden vandaag bij RadioVisie

Twee jaar geleden vandaag bij RadioVisie


TVV Sound
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Het radiodagboek van 29 september – 272 (video)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Het radiodagboek van 28 september – 271 (audio)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

2012: Webradio’s boeken nauwelijks vooruitgang

De Vlaming luistert gemiddeld slechts acht minuten per dag via internet naar de radio. Ook Lees verder

2008: Donna’s David wil naar StuBru

David Van Ooteghem mag niet overstappen naar de opvolger van Donna. Hij hoort niet thuis Lees verder

Het radiodagboek van 24 september – 268 (video)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Het is vandaag 23 september… 1999 (audio)

Bij het wisselen van de dag – heel kort na middernacht al – neemt RadioVisie Lees verder

2008: Screening van Donna-medewerkers gestart

Mocht u zich afvragen hoe ver de plannen inmiddels gevorderd zijn voor de opvolger van Lees verder

Het radiodagboek van 22 september – 266 (video)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Meer in groot-brittannië, nederland, netwerkradio, offshore
UK: Talksport mag zeven AM-zenders uitzetten (audio)

Het is vandaag 18 januari 1976… (audio)

Het radiodagboek van 18 januari – 018 (audio)

Blad 386: MIG, Lex Harding en Contact (audio)

Het is vandaag 17 januari… 1977 (audio)

Het radiodagboek van 17 januari – 017 (audio)

Sluiten