Het radiodagboek van 19 februari (050) De eerste aflevering van 'Arbeidsvitaminen' wordt uitgezonden

Leestijd: 3 minuten

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezenderradio (en af en toe een vleugje tv) terugvindt. Uit binnen- en buitenland. Het cijfer in kop verwijst naar de actuele dag van het jaar. Zij die deze reeks willen bijhouden, kunnen ze bijgevolg op nummer klasseren.


2001

Family Radio krijgt een extra programmacoördinator. Er worden sollicitatiegesprekken gestart.

2003

4FM neemt de zender voor Diest op 99.0 MHz in gebruik. Na de provincies Antwerpen en Oost-Vlaanderen wordt nu de dekking in Brabant afgerond.

2007

TOPradio Brugge, waarvan de zendmast door de storm van 19 januari voor een deel werd vernield, zendt opnieuw uit met het maximaal toegelaten vermogen van 3162 Watt. Het bovenste stuk van de antenne-constructie werd hersteld.


Lees verder onder de advertentie


1946

Het programma ‘Arbeidsvitaminen’ komt voor de eerste keer op de Nederlandse radio. Vijftig jaar later wordt de unieke verjaardag met een lange uitzending van 09:00 tot 17:00 uur bij 3FM gevierd.

1962

Johan Bodegraeven en Gerard Hoek van de NCRV hekelen het Koningin Wilhelminafonds omdat de vereniging via de zeezender Veronica reclame maakt voor de lucifers die voor het goede doel worden verkocht. Zij overwegen om het lintje, dat ze naar aanleiding van een actie in 1952 kregen, terug te geven.

1981

Radiopredikant Dominee Toornvliet overlijdt op 73-jarige leeftijd. Tussen 1956 en 1968 kreeg hij flink wat bekendheid via Radio Bloemendaal. Vervolgens kwam hij in conflict met de gereformeerde kerk die hem prompt uit zijn ambt zette. Zijn werk kreeg echter via Radio Luxemburg, Radio Capital en sedert 18 februari 1978 ook bij Mi Amigo, een vervolg. De religieuze programma’s op Aruba en in Suriname liepen tot de laatste dagen van zijn leven.

1999 

Sky Radio ziet in het recentste luisteronderzoek van het bureau Intomart zijn aandeel van 17,4% naar 18,2% stijgen. Radio 3 zakt van 14,4% naar 14,1% en wordt door de regionale zenders voorbijgestoken. Zij stegen van 13,9% naar 14,6%.

2001 

Volgens de luistercijfers die genoteerd werden tussen december 2000 en januari 2001 ging Radio Noordzee er flink op vooruit. Het marktaandeel steeg van 4,4% naar 4,8%. Andere klimmers waren Radio 2, Skyradio, Veronica FM, Arrow en Classic FM. Radio 538 daalde van 8% naar 7,5%.2003 

– De uitzendingen van Business Nieuwsradio via 1395 kHz moeten door technische storingen tijdelijk onderbroken worden.

– Een grote meerderheid van de Tweede Kamer keurt de regeling goed zoals die door de regering werd voorgesteld om de etherfrequenties te verdelen. Vanaf juni komen er negen landelijke commerciële stations. Dat zijn er twee meer in vergelijking met de huidige situatie. Het is wel niet zeker dat alle nu uitzendende stations kunnen blijven. De huidige eigenaars van een frequentie zullen eveneens moeten meedingen om opnieuw een pakket te verkrijgen.

2004

De 36-jarige Sjors Fröhlich, presentator van de NCRV-radioprogramma’s ‘Cappuccino’, ‘Stand.nl’ en ‘1 op de Middag’ verlengt zijn contract met deze omroep voor vijf jaar.

1934: Verenigde Staten 

De beroemde Amerikaanse componist George Gershwin verzorgt voor de eerste maal zijn één kwartier durende radioshow. Het netwerk NBC neemt de uitzending over maar na drie jaar moet de omroep hiermee ophouden. Op 11 juli 1937 zou de componist van ondermeer ‘An American In Paris’ op 38-jarige leeftijd overlijden.

1984: Verenigd Koninkrijk 

Er zijn gesproken testuitzendingen te horen bij de zeezender Laser met Johnny Moss en Blake Williams. Om 16:03 uur worden ze beëindigd met de boodschap dat men ‘waarschijnlijk binnenkort een andere frequentie in gebruik zal nemen’.

1985: Verenigd Koninkrijk 

De religieuze uitzendingen van ‘View Point’ starten bij Radio Caroline.

2002: Verenigd Koninkrijk

De organisatie van Radio Caroline kondigt nieuwe testuitzendingen aan, op 23 februari, via 576 kHz.

2004: Verenigd Koninkrijk 

De staatsomroep BBC en de organisatie achter Radio Caroline kondigen een samenwerking aan voor de viering van de veertigste verjaardag. Men huurt het schip LV18 (foto bovenaan), dat in het verleden ook al dienst deed voor de tijdelijke uitzendingen van Radio Northsea International, Radio Sunshine, Radio Mi Amigo, Radio London en… Radio Caroline.

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

1998: Peter speurde naar kastjes VMM niet echt blij met de oproep Duidelijk geïnspireerd door het grote succes van TOPradio via het 'testbeeld' van Kanaal 2, bedacht sterpresentator Peter Hoogland (foto), nooit om een stunt verlegen trouwens, een...
Het radiodagboek van 12 december – 345 (video) Ook dit had vandaag in jouw geschiede... De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
2008: RNW begint Europese radiozender Ook Deutsche Welle en Radio France Internationale do... Radio Nederland Wereldomroep, het Nederlandse radiostation voor het buitenland, is één van de drijvende krachten achter de oprichting van het European Radio Project (ERP). Het gaat...
Het radiodagboek van 11 december – 344 (audio) Ook dit had vandaag in jouw geschiede... De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
2005: RadioVisie werkt samen met Kabinet Media En verdeelt 'HOOP'-spot op vraag van Geert ... Op Tweede Kerstdag 2004 werden Zuid-Azië en Oost-Afrika getroffen door een enorme tsunami als gevolg van een aardbeving bij Sumatra. Die kostte aan tienduizenden mensen het leven e...
Het radiodagboek van 10 december – 343 (video) Ook dit had vandaag in jouw geschiede... De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
Deel of print dit artikel
TVV Sound
TVV Sound
Spotlight

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in Retro
1977: Veronica afgewezen als C-omroep (audio)
2001: ‘Ik droomde van commerciële radio’
Het radiodagboek van 18 februari (049)
Postuum eerbetoon Sylvain Tack (slot)
2007: Nederlandse frequentie voor Vlaamse radio
Het radiodagboek van 17 februari (048)
Sluiten