fbpx

RadioVisie

  • .
    .

Het radiodagboek van 19 augustus – 231 (video)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezenderradio (en af en toe een vleugje tv) terugvindt. Uit binnen- en buitenland. Het cijfer in kop verwijst naar de actuele dag van het jaar. Zij die deze reeks willen bijhouden, kunnen ze bijgevolg op nummer klasseren.

1914

Na de Duitse inval worden alle radiozenders op uitdrukkelijk bevel van Koning Albert I vernietigd. Zo kan de bezetter deze stations niet als propagandamiddel gebruiken.

1979

De medewerkers van Radio Mi Amigo op de MS Magdalena ontvangen de eerste lading post; 125 brieven van luisteraars uit onder meer Tsjecho-Slowakije, Polen, Zweden en Hongarije.

2002

De economische malaise verplicht het kleinere netwerk FM Limburg om enkele ingrijpende wijzigingen uit te voeren. De gemeenschappelijke programmering zal stoppen op 1 september. Er komen geen financiële investeringen in afwachting van de politieke duidelijkheid over de komst van de regionale en lokale stations.

2003

Door een publicatie in het Belgische Staatsblad maakt uitgever Concentra zijn kandidatuur voor een provinciale radio bekend. Via de NV Antwerpse Radio wil coördinator Koen Van Parijs de vergunning voor Antwerpen verkrijgen.

2004

Het Vlaamse Commissariaat voor de Media geeft de lokale radio’s, die hun vergunning nog niet afhaalden tot 30 september de tijd om de nodige formaliteiten te vervullen, anders dreigt een mogelijke intrekking.

1989

Een groep gewapende Nederlandse en Engelse politieagenten en overheidsambtenaren bestormt om 12:46 uur de MV Ross Revenge van Radio Caroline en Radio 819. De overrompelde bemanning slaagt er niettemin in om tot 13:07 uur in de lucht te blijven zodat de luisteraars de gebeurtenissen rechtstreeks kunnen volgen. Tot 20:30 uur proberen de ordediensten om zoveel mogelijk onderdelen van de zender en de masten te slopen, maar technicus Peter Chicago slaagt er toch nog in om enkele vitale stukken te verbergen. (Tijdstippen zijn in GMT)

2003

Jente Kater trekt naar Radio Veronica. In het verleden werkte hij al als achtergrondstem bij de televisieafdeling. Jeroen van Inkel hoopt op een terugkeer naar zijn oude liefde. Zijn werkgever Radio 538 eist een forse afkoopsom.

2004

Een door het bureau Intomart gehouden onderzoek in opdracht van Radio 538 naar de bekendheid van Ruud de Wild, levert schitterende resultaten op. Liefst 97% van de ondervraagde Nederlanders tussen vijftien en veertig jaar kent de presentator van het jongerenstation.

2005

– Qmusic maakt de programmering bekend. Naast Jeroen van Inkel vullen Martijn Kolkman, Wim van Helden, Menno Barreveld, Timon Jacobs, Niek van der Bruggen, Jasper de Vries en Marcel Vermeer de blokken op.

– Naast Chiel Montagne wordt Ron Brandsteder bij RTV Noord Holland aangeworven. Hij zal op zondagmiddag tussen 12:00 en 14:00 uur ‘Brunch met Brandsteder’ presenteren.

2006

– Slam!FM reageert afwachtend maar met vertrouwen op de berichten als zou het agentschap Telecom in opdracht van het Commissariaat voor de Media onderzoeken of men zich aan de afspraken van 19 oktober 2005 houdt. Het station werd toen voor het muziekbeleid op de vingers getikt en kreeg een zware boete.

– 3FM-ochtendman Giel Beelen krijgt DJ Tiësto op bezoek. De voormalige nummer 1 DJ van de wereld presenteert het laatste uur van de ochtendshow.


1967

Na het einde van Radio London op 14 augustus vertrekt de MV Galaxy naar Hamburg. De Laissez Faire van Swinging Radio England en Britain Radio komt in Vlissingen aan. Daar wordt de zendmast verwijderd.

1983

Er zijn continu testuitzendingen vanaf de MV Ross Revenge. De terugkeer van Radio Caroline neemt langzaam maar zeker vastere vormen aan.

2005

Virgin Radio zal op 5 september het nieuwe alternatieve jongerenstation Virgin Radio Xtreme lanceren. Men mikt via DAB, satelliet en het internet op de doelgroep tussen 15 en 39 jaar. Er is uitsluitend non-stop muziek te horen. In een latere fase worden gepresenteerde programma’s gepland.

1955

Het New Yorkse station WINS, dat financiële problemen kent, herziet het muziekbeleid. Coverversies, die een herhaling van het origineel zijn, worden gebannen. Zo mag de versie van de Fats Domino-hit ‘Ain’t That A Shame’ van Pat Boone niet meer gedraaid worden.

1969

De MV Cito, het toekomstige zendschip van de Voice of Peace verlaat Amsterdam en zet koers naar New York.

2002

Rémy Caccia, de vaste ochtendman, wordt door de directie van het Franse softrock netwerk RTL2 ontslagen. Hij had de luisteraars opgeroepen om het record aantal beledigingen aan de politie, dat op 702 stond, te verbreken. De nationale gendarmerie stuurde een klacht naar RTL met het gekende gevolg.

Eén jaar geleden vandaag bij RadioVisie


Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Het radiodagboek van 6 juni – 158 (audio)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Het radiodagboek van 4 juni – 156 (audio)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Het radiodagboek van 3 juni – 155 (audio)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Minneapolis: La Raza (KNMV) vernield (video)

De Spaanstalige radiozender La Raza (KNMV) in Minneapolis (95.7FM - 1400 & 1470 AM) was Lees verder

Het radiodagboek van 2 juni – 154 (video)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

2019: WPLJ 95 werd K-Love (audio)

De gedwongen verkoop van zes radiostations uit de mediagroep van Cumulus om de zware schuldenlast Lees verder

Het radiodagboek van 26 mei – 147 (video)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Het radiodagboek van 25 mei (146)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Meer in archieven, commercieel, deejays, frankrijk, groot-brittannië, lokale radio, luistercijfers, nederland, netwerkradio, offshore
Blad 239: Piraat, avondmarkt, museum, kolonel (video)

Eén eeuw radio, 100 jaar geschiedenis – 8

Hallo. U vraagt, Paul & Patrick draaien (audio)

2006: Oostende: Wat na het Europacentrum?

Het radiodagboek van 18 augustus – 230 (video)

Blad 238: Logo’s, zetels, jingles en zon (video)

Sluiten